Tarih: 27.12.2020 19:36

MŞÜ’DE SEMİNERLER DEVAM EDİYOR

Facebook Twitter Linked-in

MŞÜ’DE SEMİNERLER DEVAM EDİYOR

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) bünyesinde bulunana fakülte ve Yüksekokullarda online seminerler devam ediyor.

 

Muş Alparslan Üniversitesinde geçtiğimiz hafta 3 ayrı seminer düzenlendi. İslami İlimler Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda online seminerler düzenlendi.

Düzenlenen seminerlerinde bu hafta İslami İlimler Fakültesi’nde: “İmâmiyye Şîası Rivâyet Kaynaklarına Göre İmâmların Ma‘sumluğu Meselesi” konuşuldu.

İslami İlimler Fakültesi tarafından düzenlenen “Çarşamba Seminerleri” kapsamında bu hafta “İmâmiyye Şîası Rivâyet Kaynaklarına Göre İmâmların Ma‘sumluğu Meselesi” konulu bir sunum gerçekleştirildi. Sunum, Arş. Gör. Dr. Abdulalim Demir tarafından yapıldı.

Arş. Gör. Dr. Abdulalim Demir sunumunda şu ifadelere yer verdi: ‘‘İslâm düşünce tarihinde ma‘sumiyet konusunda çokça tartışmaların olduğu bilinmektedir. Bu tartışmalar dikkate alındığında ma‘sumiyeti özetle şu şekilde ifade etmek mümkündür: “Allah’ın insanlara rehber olarak seçtiği peygamberini hatadan, günahtan, değer ve kıymetlerini düşürecek şeylerden korumuş olması.” Kur’an ve hadislerdeki kullanımları incelendiğinde kavrama lügat anlamına yakın anlamların yüklendiğini, peygamberlerin veya imâmların ma‘sûmiyetine dair hiçbir konuya değinmediği müşahede edilmektedir. Bununla birlikte İmâmiyye Şîa’sının terime yüklediği anlamın diğer İslâm ekollerinden oldukça farklılaşmaktadır.‘‘

Arş. Gör. Dr. Abdulalim Demir, sunumunda “İmâmiyye Şîa’sı Literatüründe Ma‘sûmiyet İnancının İz Sürümü” ve “İmâmiyye Şîa’sının Ma‘sûmiyet Konusunda İleri Sürdüğü Deliller ve Bu Delillerin Değerlendirilmesi” konu başlıklarını ele aldı. Demir, konuşması esnasında Şîa’nın İmâmeti özellikleri itibariyle peygamberliğin bir parçası ve devamı niteliğinde gördüğünü, peygamberlerin görev ve misyonunu imâmlara yüklediklerini belirtti.  İmâmlar, Kur’ân’ın son kitap olması sebebiyle yeni bir ilâhî kitap getiremezlerse de Şîa’ya göre peygamberler gibi günah ve hatadan korunmuş kimseler olduklarını dile getirdi.

Arş. Gör. Dr. Abdulalim Demir, bir kısım oryantalistlere göre ma‘sumiyet kavramının İslâm’da inanç olarak ilk defa III/IX yüzyılda ortaya çıktığını, Şîa’nın II/VIII. yüzyılın ilk yarısından günümüze kadar İmâmın nas ile tayin edildiğini; toplumun hem lideri ve rehberi hem de günah işlemekten ma‘sûm olarak gördüğünü belirttikten sonra bu doktrinin İmâmiyye Şîası’nın her zaman temel doğması olarak devam edegeldiği belirtti. Demir, Şîa’nın imâmların ma‘sûmiyeti konusunda Kur’ân ve Rivâyetten dilillerini değerlendirdikten sonra İmâmiyye Şîa’sına göre imâmlar, nass ile tayin olmuş, günah ve ayıplardan münezzeh, itaati farz, söyledikleri her şey bağlayıcı olduğunu dile getirdi.

Seminer, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülcelil Bilgin’in Arş. Gör. Dr. Abdulalim Demir’e teşekkür belgesini takdimi ile son buldu.

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİNDEN YAPAY ZEKA SEMİNERİ

Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Seminerleri kapsamında, ‘‘Microsoft Yapay Zeka Çözümleri’’ ve ‘‘Microsoft Makine Öğrenmesi Çözümleri’’ ana başlıklarında bir seminer verildi.

Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen seminer Microsoft’ta ‘‘International Supplier’’ olarak görev yapan Erkan Çiftçi tarafından verildi. Seminere Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulaş Çaydaş ile aralarında akademisyenlerin ve öğrencilerin de bulunduğu yaklaşık 50 kişi katıldı.

Microsoft Yapay Zeka Çözümleri ve Microsoft Makine Öğrenmesi Çözümleri konularında eğitim verilen seminerde ilgili konularda katılımcılara gerekli tavsiyeler ve kullanabilecekleri Microsoft altyapıları da aktarıldı. Seminer, soru cevap faslının ardından sona erdi.

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULUNDA COVİD-19 SEMİNERİ

Öğretim Görevlisi Arzu Kakaraya tarafından çevrimiçi olarak “Covid-19 Pandemisi: Psikolojik Etkileri ve Terapötik Müdahaleler” başlıklı seminer verildi.

“Covid-19 Pandemisi: Psikolojik Etkileri ve Terapötik Müdahaleler” başlıklı seminerde, Arzu Karakaya şu ifadelere yer verdi: “Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin çocuk ve yetişkin bireylerin ruh sağlıklarını olumsuz yönde etkilediği aşikârdır. Bu süreçte ebeveynlerin daha dikkatli olmaları ve kurallara mutlaka uymaları gerekir. Aynı zamanda nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda da biraz daha tedbirli olmaları son derece önemlidir.”

Seminerde ayrıca, uzaktan eğitim alan öğrencilerin derslere olan ilgilerinin artması ve kaliteli bir eğitim almaları için öğretmenlerin nasıl önlemler alması gerektiği de tartışıldı. Seminer soru cevap kısmının ardından sona erdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —