MŞÜ’DEN MUŞ TARIMI İÇİN YENİ ÇALIŞMA: "İHA’LAR VE TARIM”

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) bünyesinde kurulan İnsansız Hava Aracı (İHA) Teknolojisi ve Operatörlüğü bölümü ile İHA’ların tarım alanında kullanılması ile ilgili projeler yapılıyor.

EĞİTİM 13.01.2021 18:55:00 397
MŞÜ’DEN MUŞ TARIMI İÇİN YENİ ÇALIŞMA:

MŞÜ’DEN MUŞ TARIMI İÇİN YENİ ÇALIŞMA: "İHA’LAR VE TARIM”

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) bünyesinde kurulan İnsansız Hava Aracı (İHA) Teknolojisi ve Operatörlüğü bölümü ile İHA’ların tarım alanında kullanılması ile ilgili projeler yapılıyor.

 

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Muş’un tarım alanında gelişimine katkı sunmaya devam ediyor. Daha önce tarım ve hayvancılık alanında bir çok çalışmaya imza atan MŞÜ yakın gelecekte bünyesinde açmayı planladığı “Agropark” ve “Çiftçi Eğitim Merkezi” projeleri ile de tarım alanında çalışmalarına devam ediyor.

Muş’un geleceği olarak görülen tarım ve hayvancılık alanında yapılan çalışmaların bir diğeri ise Teknik Bilimler Yüksek Okulunda önümüzdeki yıldan itibaren öğrenci almaya başlayacak olan İnsansız Hava Aracı (İHA) Teknolojisi ve Operatörlüğü bölümü ile devam ediyor. Bu kapsamda İHA’ların tarım alanında kullanılması için çeşitli projeler üzerinde çalışılıyor.

Önceki günlerde MŞÜ ile sanayi iş birliğini artırmak ve sanayicilerle kamu yöneticilerini bir araya getirip yeni projeler üzerine görüşmek amacıyla bir toplantı gerçekleştirilmişti.

Düzenlenen toplantıda Mühendislik-Mimarlık Fakültesi dekanı Prof. Dr. Ulaş Çaydaş, “İHA Eğitimi ve İHA Ehliyeti Alma Süreci” hakkında bir sunum yapıp İHA’ların tarım alanında da kullanılması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

İHA’LARIN TARIM İÇİN ÖNEMİ

İnsansız Hava Araçlarının (İHA) son dönemlerde başta askeri birçok farklı alanda kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Ulaş Çaydaş, tarım alanında da bu araçların kullanılmaya başlandığının altını çizdi.

Prof. Dr. Ulaş Çaydaş, Sabit kanatlı ve döner kanatlı İHA’ları tanıtarak, bunların kullanımları için gerekli sertifikasyon prosedürlerinin olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Ulaş Çaydaş, İHA’ların tarım alanında kullanılmasına değinerek; “Geleneksel ilaçlama ve tohumla yöntemlerinde karşılaşılan problemlerin ürün kalitesinden toprak sağlığına kadar birçok durumu olumsuz etkiliyor, İHA’lar yardımıyla yapılan ilaçlama yönteminde elektrostatik tekniklerin kullanılarak, çok daha az miktardaki ilaç yardımıyla daha fazla alanın ilaçlanabilecek. Bu yöntemde, ilaç sıvısının pülverize bir şekilde tarlaya atıldığını ve böylece bitki yüzeylerine yapışarak tam bir koruma sağlanıyor. Geleneksel yöntemlerde ilaçların önemli bir bölümünün bitkiye ulaşmadan havada dağılıyor, bir kısmı ise toprağa atıldığı için ürün kalitesini olumsuz etkiliyor”

MŞÜ BU ALANDA ÇALIŞMALAR BAŞLATTI

Prof. Dr. Ulaş Çaydaş, açıklamasının devamında Üniversite olarak İHA’ların tarım alanında kullanılması konusunda projeler üzerinde çalışmalar yapıldığını belirterek; “Muş Alparslan Üniversitesi olarak tarım alanında kullanılmak üzere İHA projeleri üzerinde çalışmalar yapılıyor. Projelerin hayata geçmesiyle birlikte tarlanın GPS koordinat bilgilerinin girilmesiyle otonom kontrollü anten sistemlerine sahip İHA’lar yardımıyla bölgedeki ilaçlama faaliyetleri daha etili ve hızlı bir şekilde yapılabilecek” dedi.

Prof. Dr. Çaydaş, son olarak üniversite bünyesinde yapılan projelere desteklerini esirgemeyen Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a teşekkür etti.