MÜDÜR GÜN, TARIM OKULUNU ANLATTI
Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, katıldığı radyo programında Milli Eğitim Müdürlüğüyle imzalan mesleki ve teknik eğitim işbirliği protokolünün detaylarını anlattı
TRT Gap Diyarbakır Radyosunun ‘Yöremizden’ programının konuğu olan Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Milli Eğitim ile Tarım ve Orman arasında tarım alanında meydana gelen gelişmelerin takip edilmesi, tarım ve gıda sektörlerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi amacıyla imzalan "Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü" hakkında açıklamalarda bulundu.
Müdür Gün, Milli Eğitim Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında imzalan; tarım, hayvancılık ve laboratuvar hizmetleri alanında mesleki ve teknik eğitim işbirliği protokolü hakkında yapmış olduğu açıklamasında şunları dile getirdi: “Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokolün tarım alanında meydana gelen gelişmelerin takip edilmesi, tarım ve gıda sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi amacıyla imzalandı. Hem eğitim alanında hem de tarım alanında gelişmeleri Milli Eğitim Bakanlığımızın okullarında pekiştirmek ve tarım gıda alanlarında özellikle sektörlerin talebi olan ara insan gücü yetiştirilmesi hedefleniyor. Okullarda yetiştirilecek öğrenciler tarımın modern bir şekilde yapılması için eğitimler alacaktır” dedi.
Müdür Gün, açıklamasının devamında kendisinin de Tarım Meslek Lisesi mezunu olduğunun ve tarım meslek liselerinde yüzde 70 uygulamalı yerinde görme ve neler yapılması gerektiği öğretililen okullar olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Son dönemde dünyada yaşanan ve etkisi ülkemizde de hissedilen küresel iklim değişikliğinin yarattığı çevresel ve ekonomik problemler, iklim değişikliğinin sürdürülebilir tarımsal üretime olumsuz etkileri ve savaşlar nedeniyle küresel ölçekte olumsuz etkilenen gıda tedarik zincirleri görülmektedir. Bu kapsamda, çevre ve biyolojik çeşitliliğin korunması önem kazanmakta, daha az kaynakla gıda talebinin karşılanması gerekliliği nitelikli işgücüne ve teknolojiye olan ihtiyacı her geçen gün artırmaktadır. Bu kapsamda bilginin en güçlü tarımsal girdi olduğu bilinciyle; özellikle gençlerimizin yetiştirilmesi ve bilgilendirilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Tarım Bakanlığı olarak ‘Gelecek Tarımda Tarımın Geleceği Gençlerde‘ yaklaşımımızla geleceğimizi çok önemsiyoruz. Protokolün imzalanması ile güzel geri dönüşümler var. Ben Tarım Meslek Lisesi mezunuyum. Tarım Meslek Liselerinde az önce ifade ettiğim konularda yüzde 70 uygulamalı yerinde görme ve neler yapılması gerektiği öğretiliyor. İlimizin nüfusunun yüzde kırsal kesimde yaşıyor. Kırsal kesimde yaşayan birçok gencimiz tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Bu eğitimi de aldıkları zaman daha ileriye götüreceklerini bildikleri için şuana kadar geri dönüşümler oldu. Özellikle nerde okullar açılacak, okulların bünyesi ne olacak bu soruların muhatabı olduk. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılacak okullarda yeni eğitim öğretim yılında başlanacaktır. Bununla ilgili 3 tane mesleki eğitim okulu seçildi. Eylül ayında başlanması için çalışmalar devam ediyor.”
Müdür Gün, açıklamasının devamında protokolün amcaları hakkında bilgiler vererek şunları söyledi: “Okul yöneticileri ve öğretmenleri, teknik ve mesleki yönden her iki bakanlığın mevzuatı çerçevesinde belirlenmesi, Yabancı dil ağırlıklı olarak alan öğretim programları ve yüz yüze dijital eğitim materyalleri hazırlanması, Alan derslerinde Tarım ve Orman Bakanlığı Eğiticilerinin görev almaları sağlanması, Alan öğretmenlerinin, ortaklaşa belirlenecek takvim ve programa göre Tarım ve Orman Bakanlığının belirlediği atölye laboratuvarlar, eğitim merkezleri, araştırma enstitüleri ve arazilerde iş başında eğitim düzenlenmesi, Alandan mezun öğrencilerin tarım sektöründe istihdamı için ortak proje ve çalışmalar yapması, Alan öğrencilerinin işletmelerde mesleki eğitimi staj uygulamalarını bütçe olanakları doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kurum veya kuruluşlarda yapmalarının sağlanması, Alana uygun tohum, gübre, fide, canlı hayvan gibi temrinlik malzeme desteği sağlanması, Alana uygun donatımın yapılması, Tohum yetiştirmeye yönelik ortaklaşa pilot çalışma ve uygulamalar yapılması, Mesleki ve teknik eğitime yönelik etkinlikler proje, seminer, kariyer günü, rehberlik, yarışma, gezi gibi farkındalık faaliyetleri düzenleyerek öğrencilerimize göstereceğiz. Tarım teknolojilerindeki gelişmeleri, akıllı tarım, dijital tarım, dikey tarım, topraksız tarım gibi konularda öğretmen ve öğrencilere yönelik ortak eğitim faaliyetleri düzenlenecek. Yerel çeşitler konusunda farkındalık oluşturmak üzere çalışmalar ve tescil edilen çeşitler hakkında bilgilendirme faaliyetleri yapılacak. Alan öğrencilerine başarı bursu verilmesine yönelik çalışma ve girişimlerde bulunulacak. Okulların toprak, yaprak, su gibi analiz yapabilmeleri için kapasitelerinin güçlendirilmesi şeklinde belirlenmiş olan faaliyetler gerçekleştirilecektir” şeklinde konuştu.