MUŞ ÇİLEĞİ EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın ve çilek yetiştiricisi olan öğretim görevlisi Yılmaz Kılavuz, TRT Kurdi Sabah Haberleri canlı yayınına konuk olarak alternatif tarım ürünü olan çileğin ekonomiye olan katkılarını aktardılar.

GÜNCEL 12.06.2019 17:57:46 530
MUŞ ÇİLEĞİ EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın ve çilek yetiştiricisi olan öğretim görevlisi Yılmaz Kılavuz, TRT Kurdi Sabah Haberleri canlı yayınına konuk oldu. TRT Muş Muhabiri Şahin Şahin´in sorularını yanıtlayan İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Aydın, Muş´ta, ?Sebzeciliği Geliştirme Projesi´ kapsamında kurulumu tamamlanmış olan çilek bahçelerinin şehir ekonomisine ciddi katkı sağladığını söyledi.

Ayrıca tarlayı inceleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, bahçe sahipleriyle ekinler ile ilgili sohbet ederek çilek bahçeleri ile ilgili bilgi aldı.

Aydın, ziyaret esnasında bahçeler ile ilgili yaptığı değerlendirmede; ?geçen sene tesis ettiğimiz bahçeleri yerinde görerek, çilek bahçesinin fide dikimi, malzeme ile bahçe suluma sisteminin kurulmasından sonra geçen 1 yıllık süreçteki son durumlarını, fidelerin tutma oranı, bahçedeki yabancı ot mücadelesini yerinde görmek, oluşturulan bu fide bahçelerinin yaz koşullarında olumsuz etkilenmemesi için hangi aralıklarla suluma yapılacağı ve yabancı ot problemine karşı nasıl davranılacağı konusunda bahçe sahiplerini bilgilendirmek amacıyla ziyaret gerçekleştirdik? dedi.

?YAKLAŞIK OLARAK 413 BİN TL CİVARINDA Kİ DESTEĞİ BAKANLIĞIMIZ VE VALİLİĞİMİZDEN ALDIK?

Aydın, konuşmasının devamında: ?2013 yılında Muş´ta çilek olur mu olmaz mı düşüncesiyle başladığımız çilek projemiz hamd olsun ki 213 çilek bahçesi ile devam ediyor. 2013 yılında 11 bahçe ile başladık. 2014 yılında 11 tane daha ilave ettik. Geçen yıl 183 bahçe ile devam ettik. Yaklaşık olarak 413 bin TL civarında ki desteği hem bakanlığımızın hemde valiliğimizin desteği ile aldık. Bu şekilde çiftçilerime ulaşmaya çalışıyoruz desteklerimizle. Yapılan bu desteklerde çiftçilerimizin cebinden hiçbir şey çıkmıyor gerekli bütün desteği veriyoruz. Sulama, malç ve fidesini sağlıyoruz. Bu yılda hedefimiz 50 bahçe daha ilave etmek olacak. Gerekli desteğe İl Özel İdaresinden alındı bağlantılar sağlandı. Fideler en kısa zamanda elimizde olur inşallah. Çiftçiler ortalama bir dönümlük bahçeden 3 ton çilek hasadı yapıyor. Bu rakam değişebiliyor 4-5 ton toplayan da oluyor. Ekonomik ömrü de 4-5 yıl devam ediyor. 2013 yılında ekimi yapılan çilek bahçeleri halen çilek vermeye devam ediyor. İlimizde havaların serin gitmesi rakımın da yüksek olması nedeniyle çok fazla haşere ve böcek olmadığı için çiftçilerimiz de ilaç ve gübre kullanmıyorlar. Aslında tescillenmemiş organik tamamen doğal bir ürün oluyor. Çiftçiler 15-20 bin TL civarında gelir elde ediyorlar. Güzel bir faaliyet oldu. İnşallah Muş ovası akla geldiği zaman çilek ile anılacaktır.?

?Bugün burada üretilen çileklerin tadına baktık? diye ifade eden Aydın, ?Çileklerin tadı, rengi, aroması, görüntüsü çok güzel. Çileklerimiz iri olmasına rağmen çok lezzetli. Tamamen doğallığından kaynaklanıyor? dedi.

Tarımsal destekleme sayesinde önemli bir gelir kaynağı elde edebileceklerini ifade eden çilek bahçesi sahiplerinden Yılmaz Kılavuz da ?Biz ilk ürünü aldık, herkese teşekkür ediyorum. Bizim bu seneki hedefimiz 3 tonun üzerinde çilek almak buda nerden bakarsanız 21 bin TL´nin üzerinde her sene daha fazla ürün veriyor? şeklinde konuştu