MUŞ BAROSU, TÜBAKKOM YÜRÜTME KURULUNA SEÇİLDİ

Muş Barosu, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu yürütme kuruluna seçildi

GÜNCEL 27.05.2024 15:53:00 321
MUŞ BAROSU, TÜBAKKOM YÜRÜTME KURULUNA SEÇİLDİ

MUŞ BAROSU, TÜBAKKOM YÜRÜTME KURULUNA SEÇİLDİ

Muş Barosu, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu yürütme kuruluna seçildi. 

 

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) 15. Dönem Seçimli Genel Kurulu, 25-26 Mayıs 2024 tarihinde Kırklareli Barosu’nun ev sahipliğinde yapıldı. Muş Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Ruken Güven’inde katıldığı genel kurulda Doğu Anadolu Bölgesi temsiliyeti için yürütmeye aday olan Muş Barosu, seçimlere katılarak seçilmeyi başardı. 

TÜBAKKOM Genel Kuruluna İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü ve TÜBAKKOM Yürütme Kurulu Üyesi Av. Birsen Baş Topaloğlu, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Sekreteri Av. Esma Memi, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyeleri Av. Nilsu Önder Sezer, Av. Şükran Güven, Muş Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Ruken Güven ile Av. Çiğdem Kaya, Av. Serenay Yaman, Av. Sevda Demirtaş, Av. Mücahit Eren Kutluk, Av. Yasemin Arpa, Av. Saliha Ersöz Baştaş ve Av. Berfin Söylemez'in de yer aldığı 54 barodan 16 baro başkanı ve 134 avukat katıldı.

Genel Kurul, TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Yönetim Kurulu TÜBAKKOM Koordinatör Üyesi Av. Hicran Kandemir, Kırklareli Barosu Başkanı Av. Turgay Hınız ile TÜBAKKOM 15. Dönem Sözcüsü Av. Ilgaz Lale Kocakundakçı’nın konuşmalarıyla açıldı.

"Yargı Paketi'yle hak ve kazanımlarımız geriye götürülmek isteniyor"

9. Yargı Paketi Kanun Teklifi Taslağı'na ilişkin eleştirilerde bulunan ve kadınların hak ve kazanımlarının geriye götürülmek istendiğini söyleyen İstanbul Baro Başkanı Av. Filiz Saraç, "Bizler mücadelemizi, direnişimizi gün geçtikçe daha da arttırmak zorundayız. Avukatlar olarak bu mücadelede topluma önderlik yapma göreviyle karşı karşıyayız" dedi.

İstanbul Barosu'nun 63 bin 500 üyesinin 33 bin 500'ünün kadın avukatlardan oluştuğunu ifade eden Saraç, kadın hakları mücadelesini Kadın Hakları Merkezi öncülüğünde yürüttüklerini belirtti.

Aynı zamanda bir kamu görevi sürdüren hukukçuların ve tüm aydınların kadın hakları konusunda görevleri olduğuna dikkat çeken Saraç, toplumun aydınlatılması ve kadınların haklarının korunmasında sorumluluklarını yerine getirmeleri, emek vermeleri gerektiğini vurguladı.

Saraç, laik sosyal hukuk devletinin ve kadın haklarının derin yaralar aldığı bir dönemden geçildiğini belirtti.

TÜBAKKOM'un ve İstanbul Barosu'nun yaptığı çalışmalara ilişkin bilgiler aktaran TÜBAKKOM Yürütme Kurulu Üyesi ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Av. Birsen Baş Topaloğlu da "Katıldığımız tüm çalıştay ve toplantılarda ortaklaşılan bütün sorunları dile getirdik. Duruşmalarda kolektif olarak hareket etmeye ve ses getirmeye, yargılamalarda en ağır cezaların alınmasına çalıştık. İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak AYM iptal kararı gerekçelerine uygun, evlenen kadının soyadıyla ilgili bir kanun teklif önerisi ve gerekçesini hazırladık ve TBMM’ye ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'na gönderdik" dedi.

TÜBAKKOM Dönem Sözcüsü Av. Ilgaz Lale Kocakundakçı, TÜBAKKOM Yürütme Kurulu olarak insan haklarının yaşama geçirilmesi, kadınların adalete erişmesi; şiddetsiz, eşit, ayrımcılığa uğramadıkları bir dünyada her alanda var olabilmesi için mücadele verdiklerini söyledi.

Konuşmaların sonrasında, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Nilsu Önder Sezer'in de üye olarak yer aldığı Divan oluşturuldu.

Muş Barosu yürütme kuruluna seçildi

Yapılan seçimler sonucunda TÜBAKKOM 16. Dönem Sözcülüğüne Bolu Barosu seçilirken, Muş Barosu ile birlikte Ankara, İstanbul, İzmir, Aydın, Artvin, Gaziantep, Konya, Çanakkale, Kahramanmaraş ve Konya baroları da yürütme kuruluna seçildi.

"Medeni haklarımızdan ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz"

Öte yandan TÜBAKKOM Genel Kurul toplantısında 9. Yargı Paketi Kanun Teklifi Taslağı'na ilişkin bir basın açıklaması yapıldı.

"Medeni Haklarımızdan ve Özgürlüklerimizden Vazgeçmeyeceğiz" başlıklı açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Bilindiği üzere 9. Yargı Paketi Kanun Teklifi Taslağı Yasama Organı’nın gündemine girmiş bulunmaktadır. Türkiye Barolar Birliği’nin, baroların, kadın hakları alanında çalışan hiçbir sivil toplum kuruluşunun görüşü alınmadan sessiz sedasız bir şekilde torba yasanın içine sıkıştırılan, kadınlar için hak kaybı anlamına gelen düzenlemeleri kabul etmiyoruz. Asırları bulan mücadeleyle elde ettiğimiz hakların, bir torbanın içine sıkıştırılıp saklanarak elimizden alınmasına müsaade etmeyeceğiz.

TC. Anayasası’nı ve Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımamayı alışkanlık ve gelenek haline getiren siyasal iktidar, Anayasa Mahkemesi’nin 'Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır' şeklindeki Türk Medeni Kanunu’nun 187.maddesini iptalinin ardından da aynı tavrını sürdürmeye devam etmektedir. Bu tavra alışacağımızı sananlar, büyük bir yanılgı içerisindedirler. İptal hükmü yürürlüğe girene kadar geçen 9 aylık sürede hiçbir düzenleme yapılmadığı gibi, bekarlık soyadını tek başına kullanmak isteyen kadınların başvuruları da görmezden gelinmiş, işleme alınmamıştır. İptal hükmüne rağmen yeni evlenen kadınlara kanundaki ifadesiyle 'kocalarının' soyadı verilmeye devam edilmiştir. İptal edilen hükümdeki birkaç kelimeyi değiştirerek 9. Yargı Paketi Kanun Teklifi Taslağı içerisine sokmak eşitlikçi bir düzenleme yapmak değil, Anayasa’yı ve hukuku ayaklar altına almaktır.

Görünen odur ki, siyasal iktidar, kadınları şiddetten koruyan ve güçlendiren İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çekildiği gibi, temel haklarımızdan da bir günde vazgeçmemizi beklemektedir. Kadınları şiddetten koruyan 6284 Sayılı Kanun’u İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmenin bahanesi olarak gösterenler, bugün bu taslak ile bu kanunu da kadük hale getirmenin gayreti içerisindedirler. Şiddet uygulayanın tedbir kararını ihlal etmesi durumunda hükmedilen tazyik hapsi kararlarını itiraza açık hale getirmek, yasayı işlevsiz hale getirirken şiddet mağduru kadınları da savunmasız bırakacaktır.

Yargı paketi taslağı içerisinde yer alan ve mükerrer suçluların cezalarında indirim öngören düzenleme ise suçların tekrar işlenmesini teşvik eden, af anlamına gelecek bir düzenlemedir. Kadına yönelik şiddet konusundaki cezasızlık politikası ülkemiz açısından yakıcı bir sorun olmaya devam ederken, işlediği suçun cezası tam olarak infaz edilmemiş, ıslah olmamış suçluların topluma yeniden karışması, kadın cinayetleri ve kadına yönelik her türlü şiddetin katlanarak artmasına neden olacaktır.

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu olarak, kadınların asırlar süren mücadeleleri sonucunda elde ettikleri kadın hak ve kazanımlarından bizi bir adım dahi geriye götürecek her türlü düzenleme, girişim, eylem ve karanlık zihniyetin karşısında olacağımızı bir kez daha vurguluyor, kadınların hayatın her alanında erkeklerle eşit konumda ve özgür bireyler olarak var olduğu, cinsiyeti nedeniyle ayrımcılığa uğramadığı, şiddetin son bulduğu bir dünya için mücadeleye devam edeceğimizi ve dayanışmamızı büyüterek sürdüreceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz."


İlginizi Çekebilir

ÇİFTÇİLERİN 40 DERECE SICAKLIKTA ZORLU MESAİSİ

BAŞKAN NİKAHI KIYDI VALİ ŞAHİTLİĞİNİ YAPTI

MOBİL GÖÇ NOKTASI ARACI HİZMETE GİRDİ

VALİ ÇAKIR, TRAFİK UYGULAMA NOKTALARINDA GÖREV YAPAN EKİPLERİ ZİYARET ETTİ

SICAKTAN BUNALAN MANDALARIN SUDAKİ GÖRÜNTÜLERİ AFRİKA’YI ARATMIYOR

MUŞ TSO BAŞKANI ERDAL KOÇ’TAN BAYRAM MESAJI

VEDAŞ 600 KİŞİLİK EKİPLE BAYRAMDA SAHADA OLACAK

VALİ ÇAKIR, JANDARMANIN KURULUŞUNU KUTLADI

TATİL SÜRESİNCE TEDBİRLER ARTTIRILDI

GÜVENLİK VE ASAYİŞ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

  • Cuma 31.7 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 32.3 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 31.4 ° / 13.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 38 33 2 3 66 102
2.Fenerbahçe 38 31 1 6 68 99
3.Trabzonspor 38 21 13 4 19 67
4.İstanbul Başakşehir 38 18 13 7 14 61
5.Kasımpaşa 38 16 14 8 -3 56
6.Beşiktaş 38 16 14 8 5 56
7.Sivasspor 38 14 12 12 -7 54
8.Alanyaspor 38 12 10 16 3 52
9.Rizespor 38 14 16 8 -10 50
10.Antalyaspor 38 12 13 13 -5 49
11.Gazişehir Gaziantep 38 12 18 8 -7 44
12.Adana Demirspor 38 10 14 14 -7 44
13.Samsunspor 38 11 17 10 -10 43
14.Kayserispor 38 11 15 12 -13 42
15.Hatayspor 38 9 15 14 -7 41
16.Konyaspor 38 9 15 14 -13 41
17.Ankaragücü 38 8 14 16 -6 40
18.Fatih Karagümrük 38 10 18 10 -3 40
19.Pendikspor 38 9 19 10 -31 37
20.İstanbulspor 38 4 27 7 -53 16