MUŞ BAROSUNDA YENİ BİRİMLER AÇILDI
Muş Baro Başkanlığı, vatandaşların hak ve ihlalleri için korumak amacıyla 4 yeni birimin kurulumunu tamamladı.
Son kongrede Muş Baro başkanlığına seçilen Avukat Kadir Karaçelik, Muş Barosuna kurumsal bir kimlik kazandırmak amacıyla çalışmalarına başlamış ve bu kapsamda Muş Barosu bünyesinde 4 yeni birimi hayata geçirerek vatandaşların hak ve ihlallerini korumak için önemli bir çalışmaya imza attı.
Muş Barosu bünyesinde hizmet vermeye başlayan Avukat Hakları, Kadın Hakları, Çocuk Hakları Merkezleri kurularak hizmet vermeye başladı. Ayrıca Çevre ve Kent Hukuk komisyonunun da örgütlemesi tamamlanarak çalışmalarına başladı.
Baro bünyesinde faaliyet gösterecek Çocuk Hakları Merkezine Avukat Faruk Yıldırım, Kadın Hakları Merkezine Avukat Hazal Özbey Yılmaz, Avukat Hakları Merkezine Avukat Ömer Taşdemir ve Çevre Kent Hukuku Komisyonuna ise Avukat Betül Demireller Güzel sorumlu olarak atanırken genel sekreter ve gönüllü avukatlar da çalışmalara destek sağlayacak.
Baro bünyesine kazandırılan birimlerin faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Muş Baro Başkanı Avukat Kadir Karaçelik, açılan birimler ile gerek kadın ve çocuklar gerekse de avukatlar ile kent çevre ihlallerini korunmasının amaçlandığını söyleyerek şunları dile getirdi; “Bizler seçimden hemen sonra bir çalışma programı hazırlamıştık. Birinci en temel faaliyet alanımız merkezlerin kurulması ve insan hakları alanında gönüllü avukatlarımız üzerinden bir çalışma gerçekleştirmekti. Bu birinci öncelikli gündemimizdi, hızlı bir şekilde merkezlerimizin kurulması yönergelerinin hazırlanması çalışmalarına başladık. Bunu yapmamızdaki asıl amacımız baromuzu kurumsal bir kimliğe kavuşturmak, sadece bir meslek örgütü olmadığını aynı zamanda bir insan hakları örgütü olduğunu dolayısıyla insanların, kadınların ve çocukların temel hak ve hürriyetleri ile ilgili doğabilecek ihlaller yada uygulamaların korunması ve geliştirilmesi konularında bu sürece aktif bir şekilde katılmayı önümüze koyduk. Bugün itibariyle ilimizde Avukat Hakları, Kadın Hakları Çocuk Hakları Merkezleri kurulmuş bulunmaktadır. Bunların yanı sırada Çevre ve Kent Hukuk komisyonu da örgütlemesini tamamlamış durumdadır.
Buradaki amaç özellikle toplumda kırılgan sayılabilecek kadın ve çocuk açısından doğabilecek ihlaller noktasında Muş Barosu onların yalnız olmadığını hukuki desteğe ihtiyaç duydukları takdirde onların yanında olacağımızı her türlü bilgilendirme ve danışma noktasında hazır olduğumuzu ifade etmek istedik. Bu konularda merkez çalışanları başkan, genel sekreter ve birden fazla gönüllü arkadaşlarla bu çalışmaları yürütecekler. Çocuk ve kadın hakları açısından şunu belirtmek istiyorum. Toplumda bir ihlalle karşılaştıkları zaman daha savunmasız ve dezavantajlı pozisyonda olabilecek gruplar açısından bu merkezlerimiz 7/24 faal bir şekilde çalışacaklar. Vatandaşlarımız iletişim kanalları ve sosyal medya hesapları üzerinden ulaşım sağlayabilecekler. Onların şiddet ve korunma gibi ihlallerle ilgili yakından ilgilenilecek” dedi.
ÇEVRE VE KENT HUKUKU KOMİSYONU VE AVUKAT HAKLARI MERKEZİ
Avukat Karaçelik, Baro bünyesinde kurulan çevre ve kent hukuku komisyonu ve Avukat hakları merkezi ile de ilgili olarak şunları söyledi: “Çevre ve kent hukuku komisyonu açısından da şunu ifade etmek istiyorum. Artık çevre hakkı birinci kuşak hakları arasında yer almaktadır. Birinci kuşak hakkı yaşam ve beden bütünlüğü hakları söz konusu iken artık bu çevresel felaketlerin yaşamlarımız üzerindeki etkisi itibariyle temel bir hakkın ihlaline dönüşmektedir. Yani bir küresel iklim krizi aynı zamanda insanların yaşamını tehdit ettiği için artık yaşam hakkı ihlali kategorisinde ele alınmaktadır. Dolayısıyla bizim çok önemsediğimiz bir alandır. Yaşadığımız kentte soluduğumuz havadan tutun yeşil alanlara kadar çarpık yapılaşmaya kadar kamu yararına aykırı ve kamu hizmetini öncelemeyen hayatımızı ve sağlığımız tehlikeye sokan uygulamalar ve tasarruflar konusunda da en azından bu noktada da bu sürecin takipçisi olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Çevre ve kent hukuku komisyonu açısından da böyle misyonla ve stratejik hedefle yola çıkıyoruz. Kuruluşumuzu tamamladık, çalışmalarımıza başlayacağız.
Avukat merkezleri açısından ise avukatlarımız takdir ederseniz adalet faaliyetinin büyük bir parçasıdır. Avukat hakları denilince sadece avukatları ilgilendiren bir hak ve durumdan bahsetmiyoruz. Aynı zamanda adalet mekanizması ile toplum arasında köprü oldukları için avukatların yaşayacağı problemler onların teminatsızlıkları demek aslında insanların hak arama özgürlüğünün tehlikeye girmesi demektir. Bir avukat arkadaşımız işini yapamaz hale geldiği zaman başka tehdit ve baskı düzenekleri ile karşılaştığı zaman bu haliyle vatandaşın toplumun adalete erişimi önüne de geçecektir. Bu noktadan hareketle bizler avukatlarımız mesleklerini icra ederken karşılaşabildikleri sıkıntılar ve usule aykırı durumlar konusunda da merkezimiz avukatlarımızın yaşayacağı problemler konusunda anında meseleye müdahil olup bu konuda etkin çözümler geliştirmek meslektaşını yalnız bırakmamaktır. Dolayısıyla avukatın teminatı bir anlamda toplumun teminatıdır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.