MUŞ OKUL SPORLARINDA ÜST SIRALARA YÜKSELDİ

Okul sporları değerlendirme toplantısında konuşan Vali Avni Çakır, Muş’un geçen yıl 80’inci sırada olduğunu ve bu yıl yapılan çalışmalarla 39’uncu sıraya yükseldiğini söyledi.

GÜNCEL 17.10.2024 15:28:00
MUŞ OKUL SPORLARINDA ÜST SIRALARA YÜKSELDİ

MUŞ OKUL SPORLARINDA ÜST SIRALARA YÜKSELDİ

Okul sporları değerlendirme toplantısında konuşan Vali Avni Çakır, Muş’un geçen yıl 80’inci sırada olduğunu ve bu yıl yapılan çalışmalarla 39’uncu sıraya yükseldiğini söyledi. 

 

Muş’ta Okul Spor Faaliyetleri 2023-2024 Değerlendirme ve 2024-2025 Sezonu Planlama toplantısı yapıldı.

Gençlik Merkezinde “Hem Sporda Hem Okulda Başarı” mottosuyla düzenlenen ve toplantıda konuşan Vali Avni Çakır, Muş’un geçen yıl 80’inci sırada olduğunu ve bu yıl yapılan çalışmalarla 39’uncu sıraya yükseldiğini söyledi. Muş’un, lisanslı sporcu sayısında önceki yıla göre ülke birincisi olduğunu ifade eden Vali Avni Çakır, “105 bin öğrencimiz var. Okul sporları konusundaki rakamlarımız bu 105 bin öğrenci üzerinden gerçekleştiriliyor. 105 bin zıpkın gibi gencimiz var, çocuğumuz var. Yani bu çocukların yeteneksiz olması gibi bir şey söz konusu olabilir mi? Mümkün değil. Yeteneksiz olan bizleriz. Bu çocukları anlamada, bu çocukların elini tutmada, bu çocukları sporla bütünleştirmede, sporu sevdirmede ve bu çocuklara bir ideal sunmada demek ki yetersiz kalmışız. Bu durumun farkına vardık, uyandık, bir silkilme aşamasına geldik ve inşallah bu rakamları çok daha yukarı çıkacağız” dedi.

“Bazılarımız maalesef mesaiyi doldurmaya çalışıyor”

Beden eğitimi öğretmenlerine de seslenen Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü, “Hepimizin çocukluğu, gençliği hala da televizyonda bu beden eğitimi öğretmenlerinin, ya da bir okul müdürünün bir okula atanmasıyla birlikte o okulun çehresinin, kaderinin, o gençlerin nasıl böyle bir başarıya kilitlenmesinin, arkadaş, bir takım olma ruhunun verildiğini hep beraber görüyoruz. Beden eğitimi öğretmeni var, okul müdürü var, bir okula atandığı zaman bütün işi gücü okulu oluyor, çocukları oluyor, öğrencileri oluyor. Beden eğitimi öğretmeninin hedefi, bu çocukları geleceğe en iyi nasıl hazırlarım, nasıl daha mutlu ederim, nasıl daha başarılı ederim olmalı. Ama bazılarımızda var maalesef, mesaiye bakıyor, mesaiyi doldurmaya çalışıyor. Biz öyle olmayacağız. Her birinize bine yakın çocuğun sorumluluğu veriliyor. Bizler eyvah zaman geçti, şunu yapamadık, bunu bitiremedik, telaşesinde olmamız lazım.”

“En küçük ilçemiz de dahil sentetik sahalarımız var”

“Ben 9-10 sene kaymakamlık yaptım. Çalıştığım ilçelerin hiçbirinde o zaman spor salonu yoktu” diyen Çakır şöyle konuştu, “Bugün en küçük ilçemiz de dahil sentetik sahalarımız, kapalı spor salonlarımız var. Hatta bazı okullarımızda da var. Çocuk dersen haddinden fazla var. Dolayısıyla değerli arkadaşlar sizlerin esas mesaisi ondan sonra başlaması lazım. Hele memleketimiz kış memleketi. 6-7 ay çocuklar şu havada nereye gidecek? En güzel gideceği yer spor salonu. Özellikle hafta sonlarında güzel bir planlamayla yani her ilçede ve merkezde çocuklarımızı biz salonlara doldurmamız lazım.”

“Çok büyük bir sorumluluktasınız”

Beden eğitimi öğretmenlerinin sorumluluğunun çok büyük olduğunun altını çizen Çakır, “Ben çok okul ziyareti yapıyorum. Gelip geçerken de görüyorum. Özellikle kırsalda, bazı öğretmenlerimiz özellikle çocuklarla beraber tam böyle profesör bir takım edasıyla ayırmış çocukları ciddiyetle çalışıyor ama bazıları da bakıyorum kenara oturmuş telefonla oynuyor, çocuklar kendi başına ne yaparsa yapıyor. Öyle olmayacak. Çok büyük bir sorumluluktasınız. Bakın ben eğitim öğretmeni özellikle size sesleniyorum. Siz tüm matematikçileri, fizikçileri, tarihçileri bütünleyicisiniz. Siz o çocuğu ne kadar böyle zinde, ne kadar disiplinli, ne kadar mutlu ederseniz diğer branşlarda o kadar başarılı olur. Çocukların en sevdiği deste beden eğitimidir. Eğer siz o çocukları oradan ne kadar hazırlarsanız, diğer branşlarda o kadar başarılı olur. 100 binden fazla çocuğumuzun yetenekli olmadığı hiçbir branş olamaz. Allah tüm çocukları eşit yaratmıştır. Yeter ki siz bu yeteneği keşfedin. Ben şahsen bir bedenci değilim, bir sporcu da değilim ama sporu seven bir insanım. Bir çocuğun yürümesinden o çocuğun sporla alakalı, ilgisini alakasını ben şahsen anlayabiliyorum. Siz beden eğitimi öğretmenleri çok daha iyi anlarsınız. Çocuğun duruşundan, oturmasından, kalkmasından, bir topu ele almasından mutlaka ve mutlaka bu çocuğun yeteneğini keşfedersiniz. Yeter ki siz ilgilenin” diye konuştu.

“Kesinlikle ilk 10 sıraya gelmesi lazım”

Muş’un geçen güzel bir ivme yakaladığını dile getiren Çakır, bunu daha yukarılara taşıyacaklarını söyledi. Çakır, “Şu an bu ivmemiz bizi Türkiye'de daha ortalara yeni attı. Daha 39’uncu sıralara geldik. Toplam öğrenci sayımıza göre hala gerilerdeyiz. Muş’un kesinlikle ilk 10 sıraya gelmesi lazım. Çünkü burada çocuklarımızın spordan başka sosyal anlamda vakit geçirecekleri başka bir faaliyetlerimiz yok. Spor, çocuğu zinde tutar, fit tutar, ona takım disiplinini öğretir, yardımlaşma öğretir, arkadaşlığı, dostluğu öğretir, bir heyecan yaratır. İlimizden Türkiye şampiyonları da çıktı. Bunlara vesile olmak çok güzel. Bir çocuğumuzu bağımlılıktan, zararlı alışkanlıklardan çekip alalım. Bunun manevi hazzı yeter. Mali konularda kimseden mazeret beklemiyorum. İlçe kaymakamlarımızla sürekli konuşuyoruz. Tüm takımlarımızın her türlü ihtiyacımız olan konularda en büyük destekleri kaymakamlarımızı, illerde de biziz. Bunu bütün samimiyetimle söylüyorum. Hiç kimse ben para bulamadım, eşofman alamadım, malzeme alamadım demesin. Zaten Gençlik ve Spor Bakanlığımız da bu konuda destek veriyor. Bunların mazereti yok arkadaşlar. İhtiyacı olan varsa hemen hazırlığını yapsın, başvursun, biz gereken yardımları yapacağız” ifadelerini kullandı.

“Desteklerimiz artarak devam ediyor”

Sportif faaliyetlere desteklerinin artacağının altını çizen Çakır şunları kaydetti, “Bakın geçen sene ufak dokunuşlarla 4-5 olan takım sayımızı 24’e çıkardık. Bizim yardımımızın yanında sizin gibi değerli spor camiasının, eğitim camiasının da bu konuyu ilgi duymasıyla bu işler oldu. Amatör spor kulüplerinde yıllardır kapalı bir şekilde duran birçok kulüplerimiz canlandı. Şu an liglere katılıyorlar. Belki de bölgedeki en canlı amatör faaliyeti yapan illerin başında da artık Muş geldi. Bundan da büyük bir keyif duyuyoruz. İnşallah bu konudaki desteklerimiz artarak devam ediyor. Bu sene hedefimiz geçen senenin iki katına çıkmalı ve bu anlamda da sistemi oturtun. Bir sistemi, düzeni oturtalım. Okullardan bir standart oluşturun. Beden eğitimi öğretmenleri değişse de standart otursun. Bu anlamda okulumuzu lütfen bir branşta artık öne çıkartın ve bunu kurumsallaşmasını sağlayın. Anlık başarının hiçbir anlamı yok. İstikrarlı bir başarının bir anlamı var. O yüzden sistemi kuralım, spor sahalarımızı, salonlarımızı kullanım konusunda artık standarda geçirtelim. Gençlik ve Spor Müdürlerimiz, saat 5’te o ışıkları kapatmayalım. Bu salonlar gerekiyorsa 24 saat çalışsın. Bu salonlar öğrencilerle dolup taşarsa yapılış amacına uyar. Aksi takdirde bir süs olarak orada kalır.”

“Beden eğitimi öğretmenlerimize çok büyük iş düşmekte”

Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç ise, beden eğitimi öğretmenlerine çok büyük görev düştüğünü belirterek, “Bugün bir kez daha göreceğiz Türkiye genelinde en fazla lisanslı öğrenciyi kazandırma anlamında en çok lisanslı öğrenciyi geliştiren il olarak yer aldığımızı mutlulukla izleyeceğiz. Spor, çocuklarımızın bedenen, ruhen ve karakter anlamında çok iyi yetiştirilmelerini ve daha iyi yerlere gelmelerini sağlamakta çok büyük bir önem arz etmektedir. Bu anlamda çocuklarımız geri kalmasın. Yeteneklerini ortaya çıkarmada okul sporları büyük önem arz etmektedir. Bu anlamda beden eğitimi öğretmenlerimize tabii ki çok büyük iş düşmekte. Okullarında çocuklarımızın hangi spor dalında daha başarılı olduklarını ve onların bu spor dalında kendilerini nasıl geliştirecekleriyle ilgili Gençlik Spor İl Müdürlüğüyle birlikte çalışarak çocukları iyi yetiştirmelerini sağlamada büyük çabaları olacaktır. Çocuklarımızın kötü çevreden uzak durmaları, risk gruplarından uzak durmaları için okul sporlarının önemini hep birlikte öğrencilerimize aktaracağız” dedi.

“Okul sporlarını önemsiyoruz”

Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir de, okul sporlarının önemine dikkat çekti. Okul sporlarını çok önemsediklerini vurgulayan Mehmet Arif Taşdemir, “Spor altyapısının en önemli kaynaklarından olan anaokulundan başlayarak, bütün okullarımızda sporun yaygınlaştırılması, şehrimizde var olan spor altyapısının kullanılması ve spor teşkilatımızla ortak projeler oluşturulmasını önemsiyoruz. Bu amaçla düzenlenen Okul sporları faaliyetleriyle öğrencilerimizi ve çocuklarımızı sporun içinde tutmayı ve kabiliyetli ve yetenekli olan öğrencilerimizi Türk sporuna hazırlamayı amaçlıyoruz” dedi.

“Sporu tabana yayacağız”

“Son yıllarda ilimize yapılan spor yatırımları ile Muş genelinde lisanslı sporcu sayımızı arttırdık” diyen Taşdemir şöyle konuştu, “İlimizden başarılı sporcular yetiştirmek içinde her türlü imkanı seferber etmiş durumdayız. Gençlik ve Spor Bakanlığımızca başta Muş ilimiz olmak üzere 5 tane ilçemize ve 17 beldemizde spor salonları ve tesisler yapıldı. İlimizde şu an spor ve sporcu için gerekli olan tüm imkanları çok büyük ölçüde tamamladık. Yapılan bu yatırımları daha ileriye taşımak zorundayız. Sporu tabana yayacağız. spor tesislerini dolduracağız. Kadın, erkek, genç, yaşlı, engelli demeden spor tesislerinde bir arada olacağız. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz Okul Sporları kapsamında tüm spor tesislerimizde 54 Federasyondan 28 spor branşı ve 19 alt branş olmak üzere toplam 47 branşta faaliyet gösterildi. 92 kategoride yapılan müsabakalara yaklaşık 10 bin sporcu katıldı.  Bu yıl ise 53 Federasyondan 29 branş ve 19 alt branş olmak üzere 48 branşta müsabakalar düzenlenecek. 2023-2024 Eğitim öğretim yılında Sportif yetenek taraması sonucun da 9 bin 150 olan 3. Sınıf öğrenci sayısının 6 bin 409’unda tarama yapılmıştır. Muş genelinde %70’i geçen tarama yapılmıştır. 2022-2023 Sportif yetenek taraması eğitimine alınıp kapsamlı ölçümlere katılan öğrenci sayısı ise 343’tür. 2024-2025 eğitim öğretim yılında Sportif yetenek taramasına seçilen ve eğitime alınacak olan öğrenci sayısı ise Muş merkezde 714, Hasköy’de 166, Korkut’ta 136, Varto’da 83, Malazgirt’te 142, Bulanık’ta 186 olmak üzere ili genelinde bin 427’dir. Geçtiğimiz yıl Okul sporları kapsamında İl birincisi olan sporcu ve takımlarımızı bölge şampiyonalarına gönderdik. Tüm takımlarımızın ve sporcularımızın gidiş dönüşleri, konaklama ihtiyaçları İl Müdürlüğümüz tarafından karşılandı. Bunun yanında ayrıca Okul sporları bölge şampiyonalarına ev sahipliği yaptık. İlimize gelen tüm sporcuları en iyi şekilde ağırladık ve memleketlerine ulaşmalarını sağladık. Bunları yaparken toplamda 6 milyon 514 bin 517 lira 31 kuruş bütçe harcadık.”

Yapılan konuşmaların ardından okul sporlarıyla ilgili bir sunum yapıldı ve toplantı soru-cevap kısmının ardından sona erdi. Toplantıya vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, okul müdürleri ve beden eğitimi öğretmenleri katıldı.


İlginizi Çekebilir

MAUN’DA YAPAY ZEKA SEMİNERİ

ÜNİVERSİTEDE KORE MUTFAĞI YEMEKLERİ WORKSHOPU DÜZENLENDİ

MUŞ OKUL SPORLARINDA ÜST SIRALARA YÜKSELDİ

“GIDA İNSAN HAYATI İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR İHTİYAÇTIR”

MEMUR SERVİSİ GERİ GELDİ

EVLADINA SESLENEN ACILI ANNE, “DEVLETE SİLAH SIKARSAN SÜTÜMÜ HELAL ETMEM”

NEMRUT'U İLK FOTOĞRAFLAYAN ADEM SÖNMEZ, ARADAKİ 32 YILI DEĞERLENDİRDİ

EMNİYETTEN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE BİLGİLENDİRME

YEREL GAZETEDEN ANA HABERE

TARIM SEZONUNDA SEVİNDİREN YAĞIŞLAR

  • Cuma 15.2 ° / 4.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.4 ° / 3.4 ° Güneşli
  • Pazar 11.9 ° / 1 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 8 7 0 1 16 22
2.Samsunspor 8 6 2 0 7 18
3.Beşiktaş 7 5 0 2 10 17
4.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
5.İstanbul Başakşehir 7 4 1 2 5 14
6.Göztepe 7 3 1 3 5 12
7.Eyüpspor 8 3 2 3 3 12
8.Konyaspor 8 3 3 2 -1 11
9.Bodrum FK 8 3 4 1 -2 10
10.Trabzonspor 7 1 0 6 1 9
11.Alanyaspor 8 2 3 3 -3 9
12.Kasımpaşa 8 1 2 5 -2 8
13.Sivasspor 8 2 4 2 -3 8
14.Antalyaspor 8 2 4 2 -6 8
15.Rizespor 8 2 5 1 -11 7
16.Gazişehir Gaziantep 7 1 4 2 -4 5
17.Kayserispor 7 0 3 4 -7 4
18.Hatayspor 7 0 4 3 -6 3
19.Adana Demirspor 8 0 7 1 -13 1