MUŞ OVASI TÜTÜN İLE ŞAHLANACAK

Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun’un girişimleri sonucu bu yıl Muş’a kurulacak olan tütün işleme fabrikası ile Muş ovası tekrar eskisi gibi tütün ile şahlanacak.

EKONOMİ 25.04.2022 17:11:00 948
MUŞ OVASI TÜTÜN İLE ŞAHLANACAK

MUŞ OVASI TÜTÜN İLE ŞAHLANACAK

Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun’un girişimleri sonucu bu yıl Muş’a kurulacak olan tütün işleme fabrikası ile Muş ovası tekrar eskisi gibi tütün ile şahlanacak.

 

Dünya’da birçok ülkede faaliyet gösteren ve sektörün en büyük firmalarından biri olan Star Agritech International şirketi Muş’ta fabrika açıyor. Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun’un girişimleri ile Muş Organize Sanayi Bölgesinde kurulacak olan tütün işleme fabrikası ile Muş ovasının eski zamanlarda olduğu gibi tekrar tütün ile şenlenecek.

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, fabrikanın Muş’ta açılmasında Vali Doç. Dr. İlker Gündüzöz’ün emeklerinin fazla olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Muş’a ve ülkemizde bir ilki gerçekleştirerek dünyanın en büyük tütün şirketlerinden Star Agritech International şirketini Muş'a kazandırdık. Bu şirket dünyanın birçok ülkesinde tütünle ilgili yatırımı olan çok önemli bir şirkettir. Bu şirketin kuracağı fabrika sayesinde yaş tütün tarladan direkt fabrikaya gidecek. Fabrika için Muş organize Sanayi Bölgesinde 118 dönüm arazi şirkete tahsis edildi. Bu 118 dönüm arazi üzerinde 48 bin metrekare kapalı alan inşa edilecek ve bu alanda yaklaşık 1500 insana iş imkanı sağlanacak. Bu 1500 insanın yanında ayrıca dolaylı olarak binlerce insanımıza istihdam da sağlanmış olacak. Bu önemli yatırımın Muş'a gelmesinde Sayın valimiz Doç. Dr. İlker Gündüzöz’ün büyük emekleri vardır. Şirketin yetkilileri fabrika alanı bakmak için Muş'a geldiği zaman Sayın Valimiz Muş'ta fabrika kurulabilecek alanları şirket yetkililerine gösterdi ve sonunda Organize Sanayi Bölgesinde kurulması kararı alındı. Bu tarihten sonra şirket Muş Ticaret ve Sanayi Odasına kaydını da yaptırarak artık Muş’un bir şirketi oldu ve hemen Muş ofisini açarak çalışmalarına başladı.” Dedi

“SINIRSIZ SÖZLEŞME İMZALANIYOR”

Başkan Solgun açıklamasının devamında ise şirketin üreticilerle sınırsız oranda tütün ekim sözleşmesi imzaladığını belirterek şunları dile getirdi: “Muş’ta fabrika kuracak olan şirket üreticilerimiz ile sınırsız miktarda sözleşme yapıyor. Üreticilerimiz istedikleri kadar tütün üretimi yapabilecekler. Sözleşme yapmak isteyen üreticilerimiz yanlarında sadece çiftçi belgelerini alarak firmamıza başvuru yapabiliyor. Şirket ayrıca çiftçilerimize üretim için gerekli olan tohumu da ücretsiz olarak üreticiye verecek.  Bu yıl için üreticilerimiz yine eskisi gibi tütünü kendisi kurutup fabrikaya teslim edecek ama önümüzdeki yıldan itibaren İnşallah yaş tütün tarladan direkt fabrikaya gidecek. Alparslan 1 ve Alpaslan 2 barajlarının bitmesi ile Muş Ovası'nın yüzde 88’i suya kavuşmuş oldu. Bu da çiftçilerimiz için önemli bir avantajdır. Bu şirketi ilimize kazandırmak için çok uğraştık, birkaç şirketle görüştük ama bu şirketi ikna edip ilimize ve ülkemize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu şirket yılların deneyimine sahip, dünyada sektörün en büyükleri arasında yer alıyor. Sayın valimizin emeklerini tekrar dile getirmek istiyorum. Bu şirketin Muş'a getirilmesi için çok büyük destekleri oldu ve her konuda bize destek verdi. Bu konuda Tarım İl Müdürlüğü, TKDK, KOSGEB gibi bütün kurumlar bize destek verdiler.” dedi

“MUŞ OVASI ESKİ GÜNLERİNE KAVUŞACAK”

Başkan Solgun son olarak ise kurulacak fabrika ile Muş Ovasında 1-2 yıl içerisinde ciddi oranda tütün ekimi gerçekleşeceğini dile getirerek şunları söyledi: “Bu şirketin ilimize gelmesi ile Muş Ovası'nda 1-2 yıl içerisinde çok ciddi oranlarda tütün ekimi gerçekleştirilecek. Çünkü tütün artık evde işlenmeden direkt fabrikaya gidecek. Muş, yıllarca geçimini tütünden sağlayan bir ildir. Muşlu üretici aynı bir tütün mühendisi gibi tütünü bilir. Muş'un toprakları tütünü sever, tütün de Muş toprağını sever. Muş'ta denemediğim tütün cinsi kalmadı, hepsi Muş'ta yetişebiliyor. Tarım ürünlerinde tütünün alternatifi yeni tütündür. Tütün gibi kazançlı bir ürün yoktur. Bugüne kadar tütün ekmeyen çiftçimiz 3-5 dönüm denemek amaçlı tütün ekimi yapsın ve diğer ürünlere karşı kazancı ne kadar farklı olduğunu görürsün. Çiftçilerimize tekrar sesleniyorum en yakın zamanda gelip Şirket ile sözleşme imzalasınlar. Çünkü sözleşme imzalama süresi bu ayın sonunda bitiyor ama bir 15-20 gün uzatılacağını bekliyoruz. Tohum dikme sezonu olduğu için zaman kaybetmeden bu sözleşmelerin imzalanması istiyoruz. Yıllarca geçimimizi nasıl tütünden sağladığıysak bundan sonra da tekrar geçimimizi tütünden sağlayacağız. Fabrika kurulduktan sonra Samsun, Batman, Hatay, Adıyaman, Bitlis ve Muş'ta üretilen tütünler Muş'a gelecek ve burada işlenerek daha sonra yurt dışına ihraç edilecek. Bu da Muş'un ihracat rakamlarını arttıracaktır.” Dedi.