MUŞ OVASI'NDA HUBUBAT HASADI BAŞLADI
Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi’nde düzenlenen hasat töreninde konuşan Muş Valisi Avni Çakır, tarımda çeşitlilik ve verimlilik vurgusu yaparak, “Buğday stratejik bir üründür, dışa bağımlılığı ortadan kaldırmalıyız” dedi.
Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün organizasyonuyla Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi’nde “Bereket Hasat Zamanı ve Çiftçi Gülerse Memleket Güler” mottosuyla gerçekleştirilen hasat töreni, Muş tarımının gelişimine ışık tuttu.
Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından organize edilen hasat töreni, Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi'nde "Bereket Hasat Zamanı ve Çiftçi Gülerse Memleket Güler" mottosuyla gerçekleştirildi. Muş Valisi Avni Çakır, törene katılan üreticilere ve sektör temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada, hasat günlerinin çiftçiler için anlamının büyük olduğuna dikkat çekti. Çakır, “Bugün tabiri caizse çiftçinin bayramlarından biri. Hepimizin aslında böyle bir hasat manzarası gördüğünde sevmememiz de mümkün değil. Bugün ilimiz tarımının en güçlü, hatta ülkemiz tarımının en güçlü tesislerinden bir tanesi, kurumlarından bir tanesinde hasat şenliğinde bir aradayız. Bildiğiniz gibi Tiryakioğlu ailesi bu içerisinde bulunduğumuz alanda son yıllarda çok ciddi yatırımlar yapıyorlar. İlimizin tarımının, ürün desteğinin geliştirilmesi noktasında da çok ciddi çalışmaları var. Biz bu çalışmaların artarak da devam etmesini bekliyoruz” dedi.
“Tarımda çeşitlilik için öncülük bekliyoruz”
Vali Çakır, Muş tarımında çeşitliliğin artırılması için önemli adımlar atıldığını ve bu çabanın özel sektörle birlikte yürütüldüğünü belirterek, “İlimizde, tarımın çeşitlenmesi, tek bir üründeki bağlılığımızın, ya da bölgemizin şartlarına en uygun, ekonomik anlamda da en verimli hangisiyse çiftçi kardeşlerimizin o alana yönelmesi noktasında ciddi çalışmalar yapıyor ve bu konuda da Yıldız Tarım'dan da bizleri öncü olmasını da bekliyoruz” diye konuştu.
“Muş Ovası, ülkenin gözbebeği”
Muş’un sahip olduğu tarım arazisinin büyüklüğü ve verimliliğine vurgu yapan Çakır, ilin Türkiye için stratejik önemde olduğunu ifade etti. Çakır şöyle konuştu, “Bildiğiniz gibi ovamız Türkiye'nin en verimli ovalarından bir tanesi. 3,5 milyon dönüme yakın bir arazisiyle gerçekten ünite kalkınmamızda son derece yere sahip. İlimiz genelinde buğday üretimi de yıllık arpayla beraber 500-600 bin ton civarında oluyor. Bu da son derece güçlü bir rakam.”
“Buğday, stratejik bir üründür”
Vali Çakır, tarımsal üretimde özellikle buğdayın stratejik önem taşıdığını belirterek, Türkiye’nin kendi kendine yetebilmesi için üretimin artırılması gerektiğini dile getirerek, “Buğday gerçekten de stratejik bir ürün. Yani stratejik kelime anlamı itibariyle içerisinde her türlü şeyi barındırabilir. Ulusal güvenlikten tutun da ekonomiye kadar. Bütün böyle aklınıza gelen unsurlar bunun içerisine yerleştirebilirsiniz. O yüzden ülke olarak zaten 85 milyonluk devasa bir ülkeyiz. Bir kere hububatta yerimizi kesinlikle üst sırada tutma ve dünyaya bağımlılıktan, dış ülkelere bağımlılıktan kesinlikle kurtulmalıyız” dedi.
“Lisanslı depoculuk ve kaliteli tohum üretimi başladı”
Çakır, üretim sahalarının verimli kullanılmasının önemine dikkat çekerken, bu doğrultuda ilde atılan adımları da şöyle sıraladı: “Bunu yaparken de sahip olduğumuz üretim sahalarını çok iyi değerlendirmeliyiz. Yaklaşık 25 bin ton lisanslı depoculuk faaliyete geçtik. Kaliteli tohum üretimi başladı ve buradaki çiftçilerimizin de sadece Muş’taki değil, civardaki tüm çiftçilerimizde kaliteli tohuma ulaşma imkanları sağlandı.”
“Araziyi ve suyu en optimal şekilde kullanmalıyız”
Daha verimli ve kaliteli üretim için bilime dayalı tarımsal uygulamalara yönelinmesi gerektiğini vurgulayan Çakır, “Bunu daha da arttırmamız lazım. Elimizdeki araziyi ve suyu en optimal bir şekilde kullanmamız lazım. En çok ürünü, en kaliteli ürünü hangi tohumdan, hangi gübreden yakalıyorsak oraya doğru koşmamız lazım. Bu anlamdaki çalışmalarımızı arttırmamız lazım. Dolayısıyla AR-GE'ye de önem vermemiz lazım” dedi.
“Muş Ovası sulama projesiyle nefes alacak”
Tarımsal üretimde suyun önemine değinen Çakır, devletin Muş’a özel önem verdiğini ve sulama projelerinin hızla ilerlediğini belirterek, “Muş Ovası Sulama Projesi’yle yaklaşık 170 bin dönüme yakın bir alanımız inşallah suya kavuşacak. Tabii su çiftçi açısından hava kadar elzemdir. Yağmur olmazsa, su olmazsa ürünü elde etmeniz mümkün değil. Dolayısıyla suyu çiftçimizin ayağına, her arazimize mutlaka götürmemiz lazım. Bu da tabii ki çok ciddi maliyet ama Türkiye Cumhuriyeti devleti çok güçlü bir devlet ve Muş da devletimiz açısından son derece hassas bir bölge” şeklinde konuştu.
“Muş, ülkenin zenginliği olarak görülüyor”
Sulama projesinin üç etabının da tamamlanmasıyla birlikte tarımda büyük bir dönüşüm yaşanacağını kaydeden Çakır sözlerini şöyle sürdürdü, “Burayı sadece bölgenin değil, ülkemizin zengini olarak da gördüğümüz için, devletimizin de özel ihtimamı var. Bu anlamda birinci etap ihalesi gerçekleşti çalışmaları devam ediyor. İkinci etapta en kısa sürede ihalesi gerçekleştirilecek. İnşallah üçüncü etapla beraber de Muş Ovası’nın tamamı suya kavuşmuş olacak. Bu da akabinde ürün de verim artışını, ürün çeşitliliğini peşi sıra getirecek ve inşallah çiftçilerimiz de bu anlamda çok daha fazla ekonomik anlamda gelir elde edecekler. Tarımın kardeşi olan hayvancılık da tüm bu gelişmelerde son derece pozitif anlamda da inşallah faydalanacak.”
“Bu tesis Muş’un gözbebeğidir”
Konuşmasının sonunda işletmeye özel teşekkür eden Vali Çakır, Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi’nin kent için taşıdığı önemi vurgulayarak, “İçinde bulunduğumuz tesisin geçtiğimiz yıllarda suya çok ciddi yatırımları oldu. Bu tesis sadece Tiryakioğlu ailesinin değil, Muş'un ülkemizin gözbebeği tesis. Dolayısıyla buradaki her türlü pozitif gelişmeleri biz de takip ediyor ve bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz. İnşallah devam eden su yatırımlarıyla beraber bu güzel arazinin tamamı suya kavuştuğunda da burası tabiri caizse tabii laboratuvara dönecek” şeklinde konuştu.
“Verimli topraklar üretimin teminatı”
Tarım ve Orman İl Müdürü Necattin Gönç ise, Muş’un sahip olduğu tarımsal zenginliği gözler önüne sererek, ilin üretim kapasitesinin ülke ekonomisi açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Gönç, “İlimi tarım ve hayvancılık açısından baktığımızda oldukça önemli bir potansiyele sahip. Verimli toprakları, ovaları, geniş çayır ve mera alanları ve bitki florasıyla üretime oldukça uygun olup çiftçilere ve üreticilerimize oldukça önemli imkân ve olanaklar sunmakta” dedi.
“Tarım arazileri genişliyor, üretim artıyor”
İlde toplam 357 bin hektarlık tarıma elverişli alan bulunduğunu ifade eden Gönç, bu alanların büyük bölümünün aktif tarımsal faaliyetle değerlendirildiğini söyledi. “Bu alanların yaklaşık olarak 313 bin hektarlık kısmında tarla tarımı, 7 bin hektarlık alanda sebzecilik, 2 bin hektarlık alanda ise meyvecilik faaliyeti yürütülmekte” diyen Gönç, 2024 yılı itibariyle 2 milyon 745 bin tonluk bitkisel üretim rakamına ulaşıldığını ve bunun bir önceki yıla göre yüzde 10’luk artışa tekabül ettiğini belirtti.
“Muş birçok üründe zirvede”
Necattin Gönç, il bazında ürün çeşitliliğine ve verimliliğe de vurgu yaptı. Buğday, şeker pancarı, karpuz, lahana ve yağlık ayçiçeği gibi ürünlerde Muş’un bölgede ilk sırada yer aldığını kaydeden Gönç, devam eden sulama projeleri tamamlandığında verimlilik ve ürün deseninde çeşitliliğin daha da artacağını ifade ederek, “Toprağın suyla buluşması, hem birim alanda alınacak verimi hem de farklı ürünlerin üretimine imkân sağlayacak. Bu da Muş’un tarımsal potansiyelinin daha net ortaya çıkmasına vesile olacak” dedi.
“Buğday ve arpada bölgesel liderlik”
Muş’un hububat üretiminde öne çıktığını belirten Gönç, “2024 yılı verilerine baktığımızda yaklaşık olarak 135 bin hektarlık bir alanda toplamda 370 bin tonluk bir buğday üretimimiz gerçekleşti. Bu rakamlarla bölgede ilk sırada, ülkemizde ise 13’üncü sırada yer almaktayız” dedi.
Aynı dönemde yaklaşık 45 bin hektarlık alanda 100 bin tonluk arpa üretimi yapıldığını da dile getiren Gönç, 2025 yılı için üretim ve ekim alanlarında yüzde 15’lik bir artış öngördüklerini söyledi.
“Yeni destekleme modeliyle üreticiye nefes”
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2024 itibarıyla uygulamaya konulan yeni destekleme modeline değinen Gönç, bu sistemde suyun merkezde yer aldığını, böylece hem sürdürülebilir üretim hem de kaynakların etkin kullanımı hedeflendiğini kaydetti. Gönç şöyle konuştu, “Hububat üretimine temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme desteği adı altında toplamda dekara 807 TL'lik bir destekleme ödememiz olacak.”
“Alım fiyatları ve destekle toplam kazanç yükseliyor”
Hububat alım fiyatlarına ilişkin de bilgi veren Gönç, “TMO üzerinden yapılacak alımlarda ton başına 13 bin 500 TL destekleme ödemesi olacak. Dekara verilen destekle birlikte toplamda ton başına 16 bin 20 TL’ye tekabül eden bir destekleme ödemesi gerçekleşmiş olacak” şeklinde konuştu.
Projelerle tarımsal kalkınma hedefleniyor
İl özelinde planlanan projeleri de aktaran Gönç, 2026 yılı için DAP’a sunulan yaklaşık 16 milyon TL’lik bir proje hazırladıklarını ve onay sürecini beklediklerini ifade etti. Bunun yanı sıra İl Özel İdaresi kaynaklı çalışmalarla da atıl arazilerin üretime kazandırılması, tohum temini ve verim artışının hedeflendiğini söyleyen Gönç, “Bakanlık olarak dün olduğu gibi bugün de, yarın da çiftçilerimizin ve üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz, destekleyeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.
Tiryakioğlu Grubu’ndan 36 bin dönümlük buğday hamlesi
Tiryakioğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da, yürüttükleri geniş çaplı tarım projeleriyle bölge tarımına örnek olmaya devam ettiklerini belirtti. 65 bin dönümlük alanda tarımsal faaliyet yürüttüklerini ifade eden Ahmet Tiryakioğlu, bu alanın yaklaşık 36 bin dönümünde buğday ekimi gerçekleştirdiklerini söyledi.
Akıllı sulamayla verim artışı hedefleniyor
Modern tarım tekniklerini benimsediklerini vurgulayan Tiryakioğlu, 13 bin dekarlık alanda akıllı sulama sistemleri kurulumuna başladıklarını açıkladı. Tiryakioğlu, bu yatırımla birlikte hem su kaynaklarının etkin kullanılması hem de verimliliğin artırılmasını hedeflediklerini kaydetti.
Ürün yelpazesi genişliyor
Tiryakioğlu, üretim alanlarında sertifikalı buğday tohumluğu, yağlı tohumlar, danelik ve silajlık mısır, şeker pancarı ve bakliyat üretimi gerçekleştirdiklerini dile getirdi ve farklı ürün gruplarına yönelmeleriyle birlikte, tarımsal çeşitliliği artırmayı ve bölge ekonomisine katkı sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.
Mısırda rol model olmayı hedefliyorlar
Bu yıl ilk kez danelik mısır denemesi yaptıklarını açıklayan Tiryakioğlu, bu girişimin bölge için bir rol model olabileceğine inandıklarını belirtti. “Eğer burada başarılı olabilirsek, bölgenin ekim kültürünü değiştireceğiz ve çiftçilerimizin daha fazla gelir elde etmesini sağlayacağız” diyen Tiryakioğlu, iklim kaymaları nedeniyle daha önce silajlık olarak değerlendirilen mısırın artık danelik üretim için de uygun hale geldiğine dikkat çekti.
Konuşmaların ardından Muş İl Müftüsü İbrahim Yavuz dua etti. Vali Çakır, buğday tarlasında biçerdöver ile hasat yaptı.
Programa, Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yılmaz Kırgel, kurum amirleri, belde belediye başkanları ve çiftçiler katıldı.