Tarih: 09.09.2022 20:12

MUŞ ÜZÜMÜ TEGAHLARI SÜSLEMEYE BAŞLADI

Facebook Twitter Linked-in

MUŞ ÜZÜMÜ TEGAHLARI SÜSLEMEYE BAŞLADI

Her yıl Ağustos ayının sonu ile Eylül ayının başında çıkan ve kendine has bir tadı olan Muş üzümü tezgahları süslemeye başladı.

 

Muş’un Mongok, Dağ dibi, İncebel, Mehmetcan, Kale ve Pamukluk bağlarında organik olarak yetiştirilen Muş Üzümü tezgahları süslemeye başladı. Kilosu 15 ila 20 TL’den satışa sunulan Muş Üzümü, il dışında yaşayan vatandaşlara da gönderiliyor. 

İlin havası ve coğrafi yapısı nedeniyle mayhoş bir aromaya sahip olan Muş üzümüne vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Muş üzümünün yenilince karında şişkinlik yapmadığını, mideyi rahatsız etmediğini, organik olduğundan dolayı raf ömrünün kısa olduğunu belirten üreticiler Muş Üzümünün hasat döneminin Ağustos ayının sonlarında başlayıp Eylül ayının sonlarına kadar devam ettiğini Muş üzümünün bir şifa deposu olduğunu söylediler.

İşyerinde sadece organik meyve sebze satışı yapan İlhan Demirel isimli satıcı, Muş Üzümünün farklı ürün yapımında da kullanıldığını belirterek “Bizim üzümümüz tamamen doğaldır. Tadı ve aromasıyla diğer üzüm çeşitlerinden ayrılır. Ülkemizde şu an binin üzerinde üzüm yetiştirilmekte. Her bölgede iklim şartlarına uygun olarak farklı türlerde üzümler yetişiyor. Bizim üzümümüz ise ülkemizde sadece Muş´ta yetişir. Çok güzel bir tadı var ve bir kişi bir kilo da yese rahatsız olmaz. Şu an Muş Üzümü kilosu 15-20 TL´den alıcı buluyor. Üzüm kalitesi ve aroması çok yüksek. Bu üzümler sofralık olarak kullanılıyor. Geçmiş dönemlerde Muş üzümünün şarap olarak kullanıldığı da söylenir. Muş Üzümü dalından sofralara gittiği gibi pestil, bastık, şöbek yapımında da kullanılır. Muş Üzümünden yapılan bu ürünlerin tadı da bir başka olur” dedi.

Muş Üzümü alan vatandaşlar ise: “Muş Üzümü gerçekten çok lezzetli. Her yıl bu mevsimde Muş Üzümü çıkar ve biz artık diğer illerden gelen üzümleri almayız. Burada bağlarımızda yetişen üzümler tamamen doğaldır. İlimizde manavlarda, marketlerde Muş Üzümü varsa başka bir üzüm çeşidi alınmaz genellikle. Muş Üzümünü kendimiz için aldığımız gibi Bursa, İstanbul gibi illerde bulunan akrabalarımıza da gönderiyoruz. Tabi çabuk bozulabilen bir gıda olduğu için hemen tüketilmesi gerekiyor” şeklinde konuştular.

Sezonda tonlarca üzümün tüketildiğini belirten yetiştiricileri ise: “Muş’umuzun üzümü tamamen doğal yetişiyor. Büyüklerimizden edindiğimiz bilgilere göre tarihi yüz yıllara dayanan bir üzüm çeşidi. Bu üzüm Muş’ta bayağı bir rağbet görüyor. İmkanlarımız nispetinde yılda ortaklaşma 1-2 ton üzüm hasadı yapıyoruz. Kış şartları biraz sert olduğu için Muş’ta çok fazla yetişmiyor. Üzümü pazara çıkardığımız anda tüketiliyor. Eğer fazla üzüm yetiştirilirse daha çok tüketmekle beraber, yurt dışına bile açılabiliriz. Ayrıca dışarıda Muş üzümü pek tanınmıyor. Üzümümüzün tanınmasını ve tanıtılmasını istiyoruz. Eğer Muş üzümü tanıtılırsa daha fazla üretim ve ekonomik katkı sağlanabilir” dediler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —