MUŞLU SANATÇILARIN FOTOĞRAFLARI ANKARA’DA İKİNCİ KEZ GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

Muş Telli Turna Doğa Derneği’nin iş birliğiyle ilki Mart ayında Ankara’da açılan ‘Doğu ve Batı Sentezi: Kadın ve Emek’ adlı fotoğraf sergisinin ikincisi sanat severlerle buluşuyor.

KÜLTÜR SANAT 5.05.2022 17:38:00 717
MUŞLU SANATÇILARIN FOTOĞRAFLARI ANKARA’DA İKİNCİ KEZ GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

MUŞLU SANATÇILARIN FOTOĞRAFLARI ANKARA’DA İKİNCİ KEZ GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

Muş Telli Turna Doğa Derneği’nin iş birliğiyle ilki Mart ayında Ankara’da açılan ‘Doğu ve Batı Sentezi: Kadın ve Emek’ adlı fotoğraf sergisinin ikincisi sanat severlerle buluşuyor.

 

İlk olarak geçtiğimiz Mart ayında Muş Telli Turna Doğa Derneği’nin iş birliğiyle Ankara Sanayi Odası’nda açılan ‘Doğu ve Batı Sentezi: Kadın ve Emek’ adlı karma sergi ikinci defa sanat severlerin beğenisine sunulacak. Düzenlenecek olan ikinci sergi ise Muş Telli Turna Doğa Derneği ve Ankara Kent Konseyi Engelli Meclisi işbirliğiyle Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyinde 9-12 Mayıs tarihlerinde sergilenecek. İlk sergide olduğu gibi ikinci serginin küratörlüğünü de Muşlu hemşerimiz Filiz Özgen Özdemir Şimşek yapacak. Sergide ayrıca Muşlu 3 fotoğraf sanatçısının fotoğrafları da yer alacak.

Doğu’daki kadının yaşamı Batı’ya, Batı’daki kadının yaşamını ise Doğu’ya anlatmak istenen sergide 19 fotoğraf sanatçısının toplam 32 eseri yer alacak. Sergide ayrıca Muşlu fotoğraf sanatçıları Mehmet Can Alkaş, Rıdvan Çelik ve Muzaffer Göç’ünde fotoğrafları sanat severlerin beğenisine sunulacak.

19 FOTOĞRAF SANATÇISININ TOPLAM 32 ESERİ YER ALACAK

“Doğu ve Batı Sentezi: Kadın ve Emek” sergisinin küratörü Muşlu hemşerimiz Filiz Özgen Özdemir Şimşek, sergi ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “İlk düzenlediğimiz sergimiz büyük beğeni aldı. Bu nedenle sergimizi ikinci defa fotoğraf severlerin beğenisine sunmak istedik. Sergimizde tarihsel ve sosyal açıdan unutulmaya yüz tutmuş unsurları hatırlatmaya çalışıyoruz. Sergimizde Doğu’daki ve Batı’daki emekçi kadınların birbirlerinin yaşamlarını görmelerini amaçladık. Muş Telli Turna Doğa Derneği’nin iş birliğiyle hazırlanan çalışmalarda Doğu ve Batı kadını esas alındı. Emekçi kadınlar mutlular mı mutsuzlar mı bunu görmek istiyoruz. Mesela kimi fotoğraflara yansıyan mutsuz kadın imajı, kadının mecbur olduğu için çalıştığını gösteriyor. Bir şeyler yapması gerekiyor çünkü geçindirmesi gereken kişiler var. Metropol şehirlerdeki emekçi kadınlar örneğin iş hayatında, aile hayatında zamansızlıktan kaynaklanan ciddi sorunlar yaşıyorlar. Yok olmaya yüz tutmuş unsurların sergilerini yapmaya çalışıyoruz. Tarihsel ve sosyal açıdan kadın emeği unutuluyor bazen. Çalışmalarımızın tamamı bununla ilgili. Açacağımız ikinci sergimizde Türkiye’nin çeşitli illerinde 19 fotoğraf sanatçısının toplam 32 eseri yer alacak.” Dedi.

DOĞU VE BATI KADINI

Filiz Özgen Özdemir Şimşek, açıklamasının devamında sergilenecek fotoğraflarla doğu ve batı kadınlarını anlatmak istediklerini belirterek şunları söyledi: “Fotoğraf ile kadın emeğini izleyici ile buluşturmak, doğuda erkek egemen toplum yapısında kadın, bastırılmış duygularını, acısını ve sevincini içinde yaşayandır. Kadın, yine de her şeye rağmen emeği ile üretkendir. Batıda hayaller gerçekleştirmek için kurulur, doğuda gerçeklerden kaçmak için, coğrafya tam da bu yüzden kaderdir. Kadının toplumdaki yeri her coğrafyaya göre değişir. Aslında kadın, topraktan aldığı ürünü kendi coğrafyasına göre şekillendirir öyle sunar hayata. Batı kadının metropoldeki hayatı, kalabalık, sürekli koşturma halinde olan emeği, Sabah erken mesai hali, akşam geç biten mesai ve sürekli koşturma halinde olması, İşten çıkış koşturma halinde eve yetişme, aile çocuk bunlar batı kadının emeğinin zorluğudur. İmkanları çok fazla var fakat imkanlar içinde imkansızlığı yaşıyor.

Doğu kadının, çalışma hayatı özelliklede kırsalda, köyde çalışan kadının imkansızlıkları olması halinde yine de mutludur bir telaşı yoktur. Doğu kadınının, Batı kadınına göre daha özgür olduğunu görüyoruz. Tandır evinde ekmek yaparken, aşını kaynatması gibi bir telaş hali yok, yine de tarlada, evinde, bahçesinde bostanında aslında çok mutlu batı kadınına göre. Kadının yeri bu toplumda çok önemlidir. Tarihe bakıldığında bunları görmek mümkündür, dünya tarihinde kadın, direnişçi, emekçi kadın, “Kadındır yapamaz”, “kadınsın sen otur” tabularını yıkmıştır. Türkiye'de kadın olmak zordur. Ama Doğu'da kadın olmak zorluğun da ötesinde akılları zorlar." Dedi.

“MUŞ’LU GEÇMİŞ ZAMAN” FOTOĞRAF VE RESİM SERGİSİ HAZİRAN AYINDA

Filiz Özgen Özdemir Şimşek, 2020 yılında Muş’ta yapılan “Muş’lu Geçmiş Zaman” fotoğraf ve resim sergisinin aynı konsepte Ankara’da yapacaklarını belirterek şunları söyledi: “2020 yılında Muş’ta tarihi yıldızlı Han’da Farklı illerden gelen 15 ressam ve fotoğraf sanatçısının eserlerinden oluşan “Muş’lu Geçmiş Zaman” adlı bir sergi yapmıştık. Muş’taki 5 fotoğrafçı ve 10 ressam arkadaşımızla açtığımız serginin amacı tarihi yerlerin yanı sıra insan ve köy yaşamını da fotoğraflara ve resimlere yansıtmaktı. Şimdi önümüzdeki Haziran ayında yine aynı konsept ile Ankara’da farklı resim ve fotoğrafların yer aldığı bir sergi açacağız. Bu sergimiz 3 yıllık bir proje ve “Muş’lu Geçmiş Zaman” sergimizi Mehmet Emin Özdemir, anısına düzenleyeceğiz.” Dedi.