MUŞ´TA LAHANA HASADI BAŞLADI

Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, bu yıl 3 bin dekar alanda lahana ekiminin yapıldığını belirterek, şehir ekonomisine yaklaşık 11 milyon lira civarında girdinin olduğunu söyledi.

GÜNCEL 21.10.2020 17:18:47 670
MUŞ´TA LAHANA HASADI BAŞLADI

Muş Ovası´nda bu yıl ekimi yapılan lahana hasadı başladı. İl geneli 3 bin dekarlık alanda 11 bin 500 ton civarında bir lahana üretimi gerçekleştirdiğini belirten Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, şehre katma değeri ise 11 milyon lira olduğunu söyledi.

?İLİMİZİN OVALARI NEDENİYLE TARIM POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEKTİR?

Ülkede belli miktarda lahana üretiminin yapıldığını ifade eden Aydın, ?İlimiz; tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı illerden bir tanesidir. İlimizin ovaları nedeniyle tarım potansiyeli çok yüksektir. Lahana dünyada üretimi yapılan sebzeler içerisinde dördüncü sırada bulunmaktadır. Ülkemizde de belirli miktarda üretimi yapılmaktadır. Muş ilimize geldiğimiz vakit, ilimizde 3 bin dekarlık bir alanda 11 bin 500 ton civarında lahana ekimi bulunmaktadır. İlimizde sebze üretimi 35 bin dekar civarındadır. Lahana da bu sebze ekimlerinin arasında önemli bir yere sahiptir. Arazilerde lahanaların mayıs ayı gibi fidelerinin dikimi yapılmakta ve eylül, ekim gibi de hasadı yapılmaktadır. Soğuğa çok bırakılmaması gerekiyor, çünkü soğuk olduğu zaman lahanalarda çatlama olup ürün kaybına neden olabilir. Bir dekarlık lahana tarlasından bin civarında baş lahana elde edilebilmektedir. Bunlarda üreticilerimiz tarafından piyasada 3-3,5 TL civarında satılmakta, manavlarımızda lahanalar 5 liradan satılıyor? dedi.

?LAHANA ÜRETİCİSİNİN EKONOMİYE ÖNEMLİ KATKISI VAR?

Lahana üretiminin il ekonomisine önemli bir ekonomik katkı sağladığını kaydeden Aydın, ?İlimize bunun girdisine bakacak olursak da 11 milyon TL gibi ilimize bir katma değer sağlamaktadır. İlimizde lahana üretimi şu an bulunduğumuz Bağlar köyünde yüzde 70-80 civarında üretimi yapılıyor. Bunun dışında Çöğürlü ve Sütlüce köylerimiz ile Korkut İlçemizin bazı köylerinde üretimi yapılmaktadır. Lahanalarımız daha çok çevre illerden Van ve Batman illerine pazarlanabilmektedir. Kalanlarda daha çok ilimiz içerisinde satılarak pazarlaması yapılmaktadır? şeklinde konuştu.

?BEREKETLİ BİR YIL BEKLİYORUZ?

Lahana hasadına başlayan üreticilerden Heybet Şahin, ?Ben Muş´ta oturuyorum. Bu tarlayı kiraladım. Benim çalışan çocuğum da yok. İşçilerle işimizi yapıyoruz. 2 bin TL tarlanın kirasına veriyorum. Bin TL ise tarlayı sürme parası verdim. Bu tarlaya yaptığım tüm masrafı hesaplayacak olursak, toplam 10 bin TL masrafım oluyor. Tarlamıza yaptığımız masraflarımızı çıkardığımızda sattığımız lahanadan ancak Kış´ı çıkarabileceğimiz çok az bir kar kalıyor. Tabi bazı seneler hastalık vs başka nedenlerden dolayı meydana gelen zararlarımızı da hiç hesaplamıyoruz. Onları da hesaplayacak olursak eğer artık sonucu siz düşünün? dedi.

Başka yerlerden Muş´a lahananın gelmemesinin sevindirici olduğunu kaydeden Şahin, buna rağmen fazla kazanamadıklarını söyledi.