MUŞ'TA ARICILIĞIN GELİŞMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM DAHA ATILIYOR

Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde kurulan Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (ARIMER) ile arı yetiştiricilerinin sorunlarına akademik düzeyde çözüm arayışlarıda hızlandı.

14.07.2021 19:44:00 531
MUŞ

MUŞ'TA ARICILIĞIN GELİŞMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM DAHA ATILIYOR

Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde kurulan Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (ARIMER) ile arı yetiştiricilerinin sorunlarına akademik düzeyde çözüm arayışlarıda hızlandı.

 

Muş’un en önemli gelir kaynaklarından biri olan arıcılık alanında Muş Alparslan Üniversitesi tarafından önemli bir adım atılmış ve Arıcılık Araştırma ve Uygulama Merkez (ARIMER) kurulmuştu. Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulmasının ardından Muş Alparslan Üniversitesinde Muş’ta arıcılığın geliştirilmesi ile ilgili olarak çalışmalar da hız kazandı. Daha çok yeni bir merkez olan ARIMER kapsamında Muş’ta ‘Türkiye Arıcılığının Gelecek Persfektifi’ çalıştayı düzenlenecek.

Düzenlenecek olan ‘Türkiye Arıcılığının Gelecek Persfektifi’ çalıştayında Muş ve çevresinde popülasyonu olan arı ırklarının üretimlerinin devamlılığının sağlanması, arıların ve balların bilimsel olarak araştırılması, ıslah edilmesi, korunması, çoğaltılması, üretilmesi, üretimlerinin yapılması gibi spesifik konular ile ilgili bilgilendirme yapılacak.

Muş Alparslan Üniversitesi Arıcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi ev sahipliğinde yapılacak olan ‘Türkiye Arıcılığının Gelecek Persfektifi’ isimli çalıştay 23 Ekim 2021 tarihinde düzenlenecek.

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın oursal başkan olduğu çalıştayın başkanlığını Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ yapacak.

Düzenlenecek olan çalıştaya Türkiye’nin farklı üniversitelerinden konunun uzmanı birçok akademisyen Arı Yetiştirciliği ve Islahı, Arıcılıkta Biyoteknoloji, Arı Ürünleri ve Apiterapi, Arı Hastalıkları konusunda bilgi verilecek.

MŞÜ Arıcılık Araştırma Uygulama Merkezi ise, Türkiye’de birçok konuda konunun uzmanı hocaların bilgilerinden Muş ve diğer illerde bulunan arıcılara spesifik konular ile ilgili bilgilendirme yapılacak.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin ev sahipliğinde yapılacak olan ‘Türkiye Arıcılığının Gelecek Persfektifi’ çalıştayı ile ilgili bilgiler vererek Muş’un arı popülasyonu hakkında da açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:“Türkiye, dünyada koloni sayısı bakımından 2. bal üretiminde 3. sırada yer almaktadır. Muş, 66 endemik bitki türüne sahip olan bir il olma özelliğinden dolayı bu bölgede arıcılık ve arı ürünleri ile ilgili akademik çalışmalara ihtiyaç vardır. Muş’ta toplam 47 bin 238 kovan, 23 bin 887 ton balmumu üretimi, 629 bin 98 ton doğal bal üretimi ve 304 adet de arı yetiştiren işletme sayısı mevcuttur. Bu kapsamda, Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (ARIMER) kurulması ile arı yetiştiricilerinin sorunlarına akademik düzeyde çözüm aramak, ürün miktarı, kalitesi ve çeşitliliği ile ilgili gelişmelerin kaydedilmesine katkı sağlamak, üretici ve tüketicinin korunması kapsamında araştırma ve geliştirme projeleri üretmek, bilimsel içerikli kongre, sempozyum gibi etkinlikler yaparak elde edilen verilerle ilgili kurumlarla paylaşmak ve üreticilere ve yetiştiricilere yönelik bilgilendirme yapılacak.” Dedi.