MUŞ’TA ÇİLEK TARLALARININ SAYISI ARTIYOR

Türkiye’de Tarım ve hayvancılığın önemli merkezleri arasında yer alan Muş’ta çilek ekimi gerçekleştiren üretici sayısı her yıl artıyor.

EKONOMİ 8.05.2022 18:15:00 788
MUŞ’TA ÇİLEK TARLALARININ SAYISI ARTIYOR

MUŞ’TA ÇİLEK TARLALARININ SAYISI ARTIYOR

Türkiye’de Tarım ve hayvancılığın önemli merkezleri arasında yer alan Muş’ta çilek ekimi gerçekleştiren üretici sayısı her yıl artıyor.

 

Muş’ta ekimi yapılan ürünler arasında yerini almaya başlayan çilek, Muşlu üreticinin yeni gözdesi olmaya başladı. Önceki yıllarda sadece hobi olarak bahçelerde ekimi yapılan çilek artık geçim kaynağı olarak ekilmeye başladı. Muş’ta şu anda 288 üretici tarafından 304 dekar alanda ekimi yapılan çilek tarlalarında çalışmalar hız kazandı.

Albino ve yediveren çeşitlerini ekildiği Muş’ta iklim koşulları, toprak ve gece ile gündüz arasında oluşan sıcaklık farkından dolayı kendine has bir tada bürünen çilekten Mayıs ayında ilk ürünü alan üreticiler Kasım ayına kadar 5 defa hasat yapıyor. Dekar başına 3-4 ton arası hasat yapılan çilekten 18 Milyon TL gelir bekleniyor.

Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, ziyaret ettiği çilek bahçesinde yapmış olduğu açıklamasında Çilek yetiştiriciliğin Muş’ta her yıl artış kazandığını belirterek şunları söyledi; “Muş’ta, özellikle 2013 yılında başlanılan çilek ekim ve demonstrasyon çalışmaları, ilk olarak 11 dönümlük bir alanda 11 üreticimizle başladı. Yıllarca bu çilek yetiştiriciliği devam edilerek, çilek üretimine karşı yetiştiricilerimizin güzel bir teveccühleri oldu. Çilek üretimi şuanda; 304 dekarlık bir alanda, 288 üreticimizle devam etmektedir. Çilek, hem adaptasyon konusunda, hem de kendisine has aromatik koku ve tadından dolayı Muş ilinde iyi bir alternatif ürün haline geldi. Muş’ta, çilek yetiştiriciliğinde albino ve yediveren çeşitleri kullanılıyor. İklim şartları, Muş’umuzun toprak yapısı ve özellikle gece ile gündüz saatleri arasındaki sıcaklık farkından dolayı çilek kendisine has bir tat ve aroma elde etmektedir. Yetiştiricilerimize katma değer sağladığı için şuanda merkez ve 5 ilçemizde çilek üretimi üreticiler tarafından geliştirilmektedir. Bunun daha ileriye gidebilmesi için bizlerde çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Her bir dekar alandan yaklaşık 3 ile 4 ton verim elde edilen çilek bahçelerinde 5 defa hasat gerçekleştiriliyor. Çilek bahçelerinde mayıstan kasım ayına kadar yaklaşık 5 defa hasat yapılmaktadır. Her bir dekar alandan 3 ile 4 ton arasında bir verim elde edilmektedir. Böylelikle elde edilen verimle birlikte Muş’umuza yılda 18 milyonluk bir katkı sağlanması bekleniyor” şeklinde konuştu.

“ÇİLEĞİN TÜRKİYE’DE HASATI BİTERKEN, MUŞ’TA YENİ BAŞLIYOR”

2018 yılında çilek ekimine başlayan üretici İsmet Çaldır, Muş’ta kış mevsiminin uzun sürmesinden dolayı Türkiye genelinde çilek hasadının tamamlandığı dönemde Muş’ta yeni başladığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Çilek ektiğim alandan yıllık yaklaşık 3 ton civarında bir ürün hasat ediyoruz. Çilek, memleketimiz için alternatif ürün olarak öngörülebilir. Muş’ta kış mevsiminin uzun sürmesi ve yaz mevsimin geç gelmesinden dolayı çilek hasadı Türkiye genelinde bitmiş oluyor ancak bizde yeni başlıyor. Buda bizim memleketimiz ve bizim için büyük bir avantaj” dedi.