MUŞ’TAN ÇIKARILAN DEKORATİF TAŞ, YAPILARI SÜSLÜYOR

Muş’un bulanık ilçesinde çıkarılan doğal taş, ustaların elinde şekillendikten sonra cami, okul, villa gibi yapıların yapımında ve süslenmesinde kullanılıyor.

EKONOMİ 7.10.2021 20:17:00 566
MUŞ’TAN ÇIKARILAN DEKORATİF TAŞ, YAPILARI SÜSLÜYOR

MUŞ’TAN ÇIKARILAN DEKORATİF TAŞ, YAPILARI SÜSLÜYOR

Muş’un bulanık ilçesinde çıkarılan doğal taş, ustaların elinde şekillendikten sonra cami, okul, villa gibi yapıların yapımında ve süslenmesinde kullanılıyor.

 

Muş’un Bulanık ilçesinde uzun yıllardır çıkarılan ve taş ustalarının elinde zorlu bir sürecin ardından şekillenen doğal taşlar Türkiye’nin çeşitli yerlerine gönderiliyor. Taş ustalarının elinde insan gücü ile şekil verilen taşlar sonradan teknolojik yardımla düzleştirilerek birçok yapının yapımında ve süslenmesinde kullanılıyor. Özelikle yalıtkan yapısından dolayı tercih edilen taşlar ev, okul, cami ve lüks villa gibi yapılarda kullanılıyor. Özelikle bölgede birçok yapının yapımında kullanılan taşlar turistik bölgelerde ise hem yapım için hem süsleme için kullanılıyor.

Bulanık’ta yıllardan beri bu işle uğraşan dededen toruna herkes bu zorlu mesleği yaparak ekmeklerini taştan çıkarıyorlar. Yılda yaklaşık 20 bin adet taş üretimi yapılan köyde atölyelerde kesim ve şekillendirmenin ardından ortaya çıkan taşlar 5 bin 500 metreküpe tekabül ediyor.

Bulanıkta yıllardan beri bu işle uğraşan Nurettin Yılmaz (90) mesleğini artık çocuklarına devrettiğini belirterek şunları söyledi: “90 yaşındayım, 70 yıl taş işleme ustalığını yaptım. Şimdi ise benim çocuklarım ve torunlarım bu işi sürdürüyor. Ekmeklerini taştan çıkarıyorlar. Bende bazen onların yanına gelerek yaptıkları işi izliyorum. Çocuklarım buradan elde ettikleri gelir ile geçimlerini sağlıyorlar. Onların benden kalan mesleği sürdürmeleri beni mutlu ediyorlar. Bende uzun yıllar yaptım bu işi” dedi.

Nurettin Yılmaz’ın oğlu Celal yılmaz ise babasından kalan mesleği sürdürdüğünü ve zor olmasına rağmen severek yapttığını belirterek şunları söyledi: “Neynik taşını yüzyıllar önce dedelerimiz keşfetmiş. Bizde dağ eteklerinden toprak altından çıkarıyoruz. İnsan gücü ile çıkarılıp şekil verdikten sonra atölyeye taşıyoruz. Bu taşın özelliği yazın serin kışın ise sıcaklığı sağlıyor. Burada çıkarıldıktan sonra atölyede de insan gücü ile şekil veriliyor ancak insan gücünün yetmediği yerlerde makinalarla yapıyoruz. Çıkardığımız taşlara özelliğinden dolayı yoğun bir ilgi var. Çünkü ısı yalıtım görevi görüyor. Bu taşları Muş başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyoruz. Talep çok oluyor ama yetiştiremiyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla bu taşları her yere göndermeye çalışıyoruz. Özellikle Karadeniz ve Ege Bölgelerinde turistik amaçlı kullanılan binalarda kullanıyorlar. Gerek özelliği açısından gerekse de görünüm olarak ilgi görülüyor. Avrupa ülkelerinden dahi talep geldi. Ama oralara göndermek biraz zor olduğu için halen göndermedik. Ben babamın mesleğini sürdürüyorum. Babam şuan 90 yaşında uzun yıllar bu mesleği yaptıktan sonra bize devretti. Allah nasip ederse bende gücümün yettiği yere kadar baba mesleğini sürdüreceğim. Vatandaşların talebi üzerine istenilen ebat ve boyutlarda üretimimizi yapıyoruz. Köyün çoğunluğu geçimini taş çıkarma işi ile yapıyor. Çok zor bir meslek ancak bizi işimiz severek yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Nurettin Yılmaz’ın torunu Ahmet Yılmaz ise dedesinden ve babasından öğrendiği iş ile ilgili olarak şunları söyledi: “Bu taşları yer altında çıkarıp atölyeye getiriyoruz. Emek isteyen bir iştir. Dedelerimiz bu işi bilek gücü ile yapıyorlardı. Şimdi ise bir kısmı elle bir kısmı teknolojik makinalarla şekil veriliyor. Üretimini yaptığımız taşları ülkenin her yerine gönderdiğimiz için mutluyuz. Dedelerimizden kalan bir iş olduğu için severek yapıyoruz. Bu iş zordur, kolay değil. Herkes bu işi de yapamıyor. Bu işi bulamayan çok insanda var” dedi.