Tarih: 27.02.2022 15:51

MUŞ’U ANLATAN BİR KİTAP DAHA YAYINLANDI

Facebook Twitter Linked-in

MUŞ’U ANLATAN BİR KİTAP DAHA YAYINLANDI

Muş’un tarihi, coğrafyası, kültür ve sanatı ile ilgili yayınlanan kitaplara bir yenisi daha eklenerek raflardaki yerini aldı.

 

Muş’un tarihi, coğrafyası, kültür ve sanatı ile ilgili yazılan kitaplara son olarak Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) akademisyeni Dr. Öğr. Üyesi Murat Alanoğlu tarafından kaleme alınan “Muş Tarihi” isimli kitapta eklendi.

Muş Alparslan Üniversitesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Murat Alanoğlu tarafından kalem alınan “Muş Tarihi” isimli kitapta eski çağlardan beri insan yerleşimine sahip olan Muş’un tarihi anlatılıyor.

Dr. Öğr. Üyesi Murat Alanoğlu, kaleme aldığı kitap ile ilgili olarak şunları söyledi: "Eski çağlardan itibaren insan yerleşimine sahne olan Muş şehri köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Varlığını günümüze kadar devam ettiren kadim yerleşimlerden biri olan Muş, şimdiye kadar kapsamlı bir incelemeye tabi tutulmamıştı. Bu eksikliği gidermek üzere Muş şehrinin 2000 yıllık tarihini konu alan “Muş Tarihi” başlıklı kitap yayımlanarak okuyuculara buluşturduk. Kitabın editörlüğünü Muş Alparslan Üniversitesinde ben ve Doç. Dr. Mehmet Özalper ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Alican ile yaptık. Muş tarihini kronolojik ve tematik yönden inceleyen kitap, yirmi iki akademisyen tarafından yazılan müstakil bölümlerden oluşmaktadır. Kitap, Muş’un adı ve tarihi coğrafyasını, Muş’un Eskiçağ yerleşimlerini, Malazgirt Savaşı sonrasında bölgenin değişen siyasi ve sosyal yapısını, Osmanlı döneminde Muş şehrinin bir İslam şehri hüviyetine bürünmesini, Muş şehrine iz bırakan Alaaddin Paşa ailesinin yönetimini, Tanzimat dönemindeki idari ve sosyal reformların Muş şehrine etkilerini; Sultan II. Abdülhamid döneminde Muş’ta devlet-toplum ilişkilerini, 19. yüzyılda Muş aşiretleri, II. Meşrutiyet döneminde Muş’un görünümünü, Cumhuriyet döneminde Tek Parti, Demokrat Parti ve İki Darbe arasındaki siyasi, sosyal ve iktisadi gelişmeleri, Cumhuriyet döneminde Muş’a yapılan kamu yatırımları ve şehrin kalkınmasını, Muş’un 2000’lerden 2020’lere kadar geçirdiği sosyal, eğitim, ekonomik ve mimari değişimleri gibi konuları ihtiva eden ayrıntılı bir tarih incelemesinden oluşmaktadır. Ayrıca Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın kaleme aldığı ‘Muş Alparslan Üniversitesi’nin Kuruluşu ve Gelişimi’ başlıklı bölümde üniversitenin kuruluşu ve gelişiminin şehrin eğitim, sosyal ve ekonomik dönüşümündeki rolüne değinilmektedir. Kitabın son kısmında ise Muş’un görsel hafızası olan Adem Sönmez’in çektiği Muş’un tarihi fotoğraflarına yer verilmiştir” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —