NÜMİSMAT ALİ MIYNAT, KAZILARDA BULUNAN SİKKELERİ ANLATTI

Muş Alparslan Üniversitesi tarafından yapılan ‘Malazgirt Konuşmaları’ Podcast Serisinin yeni bölümüne katılan Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Mıynat, yazılı kaynakları nümismatik veriler ile desteklemenin

GÜNCEL 17.09.2024 16:33:00
NÜMİSMAT ALİ MIYNAT, KAZILARDA BULUNAN SİKKELERİ ANLATTI

NÜMİSMAT ALİ MIYNAT, KAZILARDA BULUNAN SİKKELERİ ANLATTI

 

Muş Alparslan Üniversitesi tarafından yapılan ‘Malazgirt Konuşmaları’ Podcast Serisinin yeni bölümüne katılan Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Mıynat, yazılı kaynakları nümismatik veriler ile desteklemenin doğru sonuçlara imkan sunduğunu söyledi.

Malazgirt Projesi’nde görev alan Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Mıynat, Malazgirt’teki kazılardan elde edilen sikkeler hakkında konuştu. Projede nümismat olarak görev yaptığını ifade eden Ali Mıynat, nümismatik, yani eski paralar bize toplumların devletlerin, sosyokültürel hayatları hakkında, ekonomileri hakkında, siyasi dünyaları ajandaları hakkında önemli bilgiler sunduğunu kaydetti. Nümismatik ile doğru verilerin elde edilebildiğini dile getiren Mıynat, “Tarih alanındaki yazılı kaynakları nümismatik verilerle desteklemek beraberinde doğru sonuçlara ulaşmamıza daha imkanlar sunuyor. Bu bağlamda da ben İçinde bulunduğumuz projeye katkıda bulunmak gayreti içerisindeyim” dedi.

“Romen Diyojen’e ait altın sikkeler bulduk”

Projenin 5 yıldır devam ettiğini hatırlatan Mıynat sözlerini şöyle sürdürdü, “Bu projenin içerisinde yüzey araştırması ve sondaj kazıları ile beraber çıkan nümismatik veriler var. Yani paralar, mühürler. Bunlar bize en azından bu coğrafyada hangi milletlerin veyahut da hangi devletlerin ticaret yaptığını kimlerin yaşadığını veyahut da işte hangi orduların buralara uğradığını göstermesi açısından önemli veriler. Şimdi daha spesifik bir örnek verecek olursak ben yaklaşık bir hafta 10 gündür buradayım. Günbeli civarında yapmış olduğumuz gerek yüzey araştırması gerek sondaj çalışmalarında iki gün içerisinde 9 tane Romen Diyojen sikkesine denk geldik ve ben gelmeden önceki yapılan çalışmalarda da Romen Diyojen’e ait iki altın sikke ve bir mühür bu bölgeden çıktığını biliyoruz. Sadece bu yılki çalışmalarda bir küçük alan içerisinde Günbeli köyü çevresinde bulunan veriler. Tabii daha önceki yıllarda buralarda çeşitli yollarla bulunan çok sayıda Roman Diyojen’e ait yine altın sikkelerin bulunduğunu ve bunların bir kısmının Ahlat müzesine teslim edildiğini de biliyoruz.”

“Romen Diyojen’e dair bir hikayenin olduğunu net bir şekilde bu veriler bize gösteriyor”

“İlginçtir ki bu bölgede farklı devletlere ait sikkeler çıkmıyor bu bizim için önemli” diyen Mıynat şunları kaydetti, “Sadece Romen Diyojen’e sikkelerinin o bölgede bulunuyor olması bize proje anlamında proje bağlamında çok hassas bilgiler sunuyor. Farklı e devletlerden o bölgede sikkeler olduğu zaman biz burada bir ticaret olduğunu veyahut da bir yerleşim olduğunu düşünebilirdik. Fakat sadece Romen Diyojen’in sikkelerinin bu bölgede çıkıyor olması bizim için Bizans ordusunun o bölgede bir şekilde bulunduğunu gösterir nitelikte deliller sunuyor. Sadece sikkeler değil aynı zamanda bunların yanında Romen Diyojen’e ait bir mühür bulunuyor. Daha öncesinde yine o bölgeden bulunup Ahlat müzesine teslim edilen bir mühür var. Bu sene de bizim e proje ekibinin bulmuş olduğu Romen Diyojen’e ait bir mühür var. Tabii bu mühürlerde resmi evrakların üzerlerine konulan belgeler. Burada bir Romen Diyojen’e dair bir hikayenin olduğunu net bir şekilde bu veriler bize gösteriyor. Ben de bir nümismat olarak bu sikkelerin çözümlemesini yapıyorum.”

“Büyük bir yol kat ettik”

İlerleyen süreçte Malazgirt’te İslami sikke, Alparslan veya Tuğrul Bey’e ait sikkelerin bulunacağını ifade eden Mıynat, “Şimdi bu bölgede yoğun olarak Romen Diyojen’in sikkelerin çıkması belki ilerleyen süreçte farklı bölgelerde İslami sikkelerin, Selçuklu sikkelerinin Alparslan'ın veya öncesindeki Tuğrul Bey sikkelerinin belli bölgelerde çıkması bize farklı veriler de sunacak. Bunları birbirleriyle bir araya getirerek bir sonuca ulaşmaya çalışacağız ve alanı git gide daraltıyoruz. Tabii projenin içerisinde sizlerin de bildiği gibi 12 üniversiteden 10’un üzerinde farklı disiplinden hocalarımız var, uzmanlarımız var. Hepsi kendi alanlarıyla katkılar sunarak, biz de nümismat olarak biz de paralar üzerinde bir katkı sunarak netice itibariyle sonuca ulaşacağımıza inanıyorum ki büyük bir yol kat ettiğimizi de görüyorum” diye konuştu.


İlginizi Çekebilir

“HERKESTEN ÇOK OKUYUN VE ARAŞTIRIN”

VALİ ÇAKIR’DAN GAZİLER GÜNÜ MESAJI

ECZACILIK ÖĞRENCİLERİNE BURS MÜJDESİ

MUŞLU AİLELER "EVLAT NÖBETİ"Nİ SÜRDÜRDÜ

MAUN İLE CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI

NÜMİSMAT ALİ MIYNAT, KAZILARDA BULUNAN SİKKELERİ ANLATTI

MUŞLU GİRİŞİMCİNİN RESTORANI, YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN GÖZDESİ OLDU

DMD HASTASI DENİZ ALİ, TEDAVİSİ İÇİN DESTEK BEKLİYOR

REKTÖR ALİCAN, ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

REKTÖR’DEN ÖĞRENCİLERE SICAK KARŞILAMA

  • Perşembe 23.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.8 ° / 10.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 21.9 ° / 10.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 13 15
2.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
3.Beşiktaş 4 3 0 1 6 10
4.İstanbul Başakşehir 5 3 1 1 4 10
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Samsunspor 5 3 2 0 3 9
7.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
8.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
9.Antalyaspor 5 2 2 1 -3 7
10.Göztepe 4 1 0 3 2 6
11.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Trabzonspor 3 0 0 3 0 3
14.Gazişehir Gaziantep 4 1 3 0 -3 3
15.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
16.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 5 0 4 1 -7 1