ÖĞRENCİLERDEN ANTİK DNA LABORATUVARINA ZİYARET

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) öğrencileri ve Geleneksel Sporlarımız ve Oyunlarımız Uygulama ve Araştırma Merkezi (GESOM) yetkilileri Selçuklu ve Malazgirt Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEMAM) Antropoloji ve Antik DNA Laboratu

GÜNCEL 3.10.2024 16:23:00
ÖĞRENCİLERDEN ANTİK DNA LABORATUVARINA ZİYARET

ÖĞRENCİLERDEN ANTİK DNA LABORATUVARINA ZİYARET

 

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) öğrencileri ve Geleneksel Sporlarımız ve Oyunlarımız Uygulama ve Araştırma Merkezi (GESOM) yetkilileri Selçuklu ve Malazgirt Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEMAM) Antropoloji ve Antik DNA Laboratuvarını ziyaret etti.

MAUN Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencileri ve GESOM yetkilileri, üniversite bünyesinde kurulan SEMAM Antropoloji ve Antik DNA Laboratuvarı'nı ziyaret etti. Türkiye'deki üçüncü örneği olan Antik DNA Laboratuvarı'nın işlevi ve çalışmaları hakkında bilgi almak amacıyla düzenlenen etkinlik, İslami İlimler Fakültesi giriş katında bulunan laboratuvarda gerçekleşti.

Antropolog Dr. Ali Akbaba’nın Malazgirt Savaş Alanının Tespiti Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesi kapsamında iskeletlerin antropolojik analizlerinin hangi çalışmaları kapsadığı, metodolojisi ve bu çalışmalardan elde edilen verilerin demografik analizlerde nasıl kullanıldığı, Antik DNA (aDNA) çalışmalarının tarihçesi ve çalışma safhaları hakkında brifing verdiği etkinlikte, öğrencilerin merak içeren soruları dikkat çekti. Selçuklu tarihinin ilk evrelerinde gerçekleşen bir olayın Malazgirt Savaşı’nın somut örnekleri karşısında etkilenen öğrenciler bu saha çalışmasından memnun olduklarını belirttiler.

MAUN Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talat Körpınar’ın da katıldığı ziyarette, Dr. Ali Akbaba laboratuvarın işleyişi ve projeler hakkında Prof. Dr. Körpınar’a bilgi verdi. GESOM Müdürü ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Esra Çıplak da, tarihi verilerin somut kaynaklarının önemine dikkat çekerken, GESOM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nevin Turan Özek, kemik yaşının C14 izotopu analiziyle tespit edildiğini belirtti. Ayrıca DNA örneklerinin dişlerden ve kulak kemiklerinden alındığı bilgisi de paylaşıldı.

Etkinliğe katılan İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Şirin Gül ise İslami ölü gömme gelenekleri hakkında katkıda bulundu. Tarih Bölümü öğrencileri ziyaret sayesinde antropoloji ve Malazgirt Savaş Alanı Arkeolojisi ile ilgili bilgi edinme fırsatı buldu.