Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında okullarda skolyoz taraması yapılacak
ÖĞRENCİLERE SKOLYOZ TARAMASI YAPILACAK
Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında okullarda skolyoz taraması yapılacak
Muş’taki öğrencilerinin skolyoz (Omurga Eğriliği) taramasından geçmesi amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında protokol imzalandı.
Muş İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Besim Hacıoğlu, projenin Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından yürütüleceğini belirterek, ailelerin onayıyla birlikte tüm 8, 9, 10 ve 11’inci sınıf öğrencilerine skolyoz taraması yapılacağını duyurdu. İl Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, projenin önemine vurgu yaparak, erken tespit sayesinde hastalığın tedavi edilmesinin amaçlandığını ifade etti.
İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Besim Hacıoğlu, Türkiye’de skolyozun genellikle 10-15 yaş aralığında başladığını ve sıklığının yüzde 2,3 civarında olduğunu belirtti. Kız çocuklarında bu oranın yüzde 3’e kadar çıkabildiğini ifade eden Hacıoğlu, “Skolyozun erken dönemde tespit edilmesi durumunda, tıbbi müdahalelerle kolayca giderilebileceğini vurguladı. Aksi takdirde, ilerleyen dönemlerde kalp ve akciğer fonksiyonlarını kısıtlayabilir. Protokol kapsamında, 11’inci sınıflardan başlayıp kademeli olarak 10, 9 ve 8’inci sınıf öğrencilerine tarama yapılacak ve elde edilen sonuçlara göre gerektiğinde 2. ve 3. basamak hastanelere sevk edilecek” dedi.
Hacıoğlu, skolyozun temel nedeninin postür ve pozisyonla ilgili olduğunu, dolayısıyla çocuklara oturma pozisyonları ve çanta taşıma alışkanlıklarıyla ilgili eğitimler verilebileceğini açıkladı.
Konuyla ilgili Muş İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğümüz arasında; ilimizde öğrenim gören öğrencilerine yönelik ilk kez yapılacak Skolyoz (Omurga Eğriliği) Taraması Uygulaması hususunda protokol imzalandı. Amaçlanan hedef skolyoz sıklığını incelemek, skolyoz farkındalığını arttırmak, erken teşhis tarama programı ile saptanan olguları takibe almak ve ileride yaşanabilecek komplikasyonların önüne geçerek ilerde cerrahi işlemlere gerek kalmadan egzersizlerle tedavi imkanı sağlamaktır. Skolyoz ameliyatları ağır ve uzun süreli olduğundan dolayı amaç erken yakalayıp ameliyata gerek olmadan fizik tedavi ve egzersizlerle tedavi etmektir. Tarama uygulaması yapan Türkiye’de 2. İl olma özelliğini taşıyoruz.”