Tarih: 02.04.2021 20:09

"OTİZM, BİR EKSİKLİK DEĞİL BİR FARKLILIKTIR"

Facebook Twitter Linked-in

"OTİZM, BİR EKSİKLİK DEĞİL BİR FARKLILIKTIR"

Muş’ta “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” dolaysıyla bir etkinlik düzenlendi

 

Ali Kuşcu Özel Eğitim Uygulama Okulu tarafından Muş valiliği önünde “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” dolaysıyla bir etkinlik düzenledi. Düzenlenen etkinlik kapsamında kurulan stanttalar da vatandaşlarda farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli broşürler dağıtıldı

Düzenlenen etkinliği katılan Muş Milli Eğitim müdürü Enver Kıvanç, burada yapmış olduğu açıklamada: “Bildiğiniz gibi bugün 2 Nisan Otizm Farkındalık günü olarak belirlenmiştir. Otizm eksiklik değil farklılıktır. Bizde bu farkındalığı vatandaşlara tanıtmak için bir araya geldik. Özel öğrencilerimizle bir araya geldik. Bu farkındalığı özel öğrencilerimizin hissetmeleri için böyle bir etkinlik düzenlendi. Kentimizde faaliyet gösteren Ali Kuşçu Özel Eğitim Uygulama okulunun düzenlediği bu etkinlikten dolayı yöneticilere, öğretmenlere ve velilerimize teşekkür ediyorum. Özel çocuklarımıza da üstün başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

“2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” dolaysıyla etkinlik düzenleyen Ali Kuşçu Özel eğitim uygulama okulu Müdürü Serdar Koç, yapmış oldukları etkinlikle ilgili olarak bir açıklama yaparak, düzenlemiş oldukları etkinlik ile bir farkındalık oluşturmak istediklerine vurgu yaparak: “Bilindiği gibi bugün 2 Nisan Otizm farkındalık günü. Bizde bugünü çocuklarımızla birlikte farkındalık olsun diye geçirmek istedik. Otizmin bir eksiklik olmadığını bir farklılık olduğunu göstermek istedik. Okulumuzda eğitim gören otizmli öğrencilerimizi vatandaşlarla bütünleşmesi için böyle bir etkinlik düzenledik. Koronavirüs salgını nedeniyle sınırlı katılımı sağladık. Her ne kadar sınırlı olsa da özel öğrencilerimiz için güzel bir etkinlik oldu. Özel öğrencilerimizi halkla bütünleştirmenin mutluluğu içindeyiz. İlerleyen yıllarda otizmin daha iyi tanıtılması için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Otizm bir eksiklik değil bir farklılıktır."

Konuşmasında “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” hakkında da açıklama yapan Müdür Koç, “2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla “Dünya Otizm Farkındalık Günü “olarak ilan edilmiştir. 2 Nisan’da başlayan “Otizm Farkındalık Ayı” çerçevesinde dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir.

Otizm Spektrum Bozukluğu; belirtileri yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan nörogelişimsel bir bozukluktur. Her coğrafyada ve her sosyoekonomik düzeyde görülebilmektedir. Erkeklerde kızlardan 3-4 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Otizmin sebebi halen bilinmemekle birlikte tıbbi araştırmalar genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin de rolü olabileceğini göstermektedir. Bir çocuğunda otizm olan ailenin diğer çocuğunda da otizm görülme oranı %4-10 arasındadır. Otizm ile ilgili yapılan pek çok araştırmada, değişkenlik göstermekle birlikte görülme sıklığının %1 civarında olduğu belirtilmektedir.  Önümüzdeki dönemde ülkemizde de Otizmin sıklığını ölçmeye yönelik epidemiyolojik çalışmaların yapılması planlanmaktadır.

Sessiz, içine kapanık, nasılsa konuşur gibi bazı yanlış inanışlar ya da toplum tarafından damgalanma kaygıları otizmli çocukların tanı ve tedavisinde gecikmelere yol açabilmektedir. Unutulmamalıdır ki Otizm, ne kadar erken yaşta tanınır ve uygun bir şekilde yönlendirilirse, tedavisinde o kadar olumlu sonuçlar alınan bir bozukluktur.

Otizm ismi aynı olsa bile her çocukta farklı belirtilerle görülebilir, her çocuğun klinik görünümü, tedavisi ve ilerleyişi aynı olmaz. En etkili tedavi yöntemi otizme yönelik özel eğitimdir. Otizmin tedavisine özel ilaç ya da aşı yoktur, ilaç tedavisi çoğunlukla otizme eşlik eden hırçınlık, aşırı hareketlilik, depresyon, yoğun takıntılar ve tekrarlayıcı hareketler için kullanılmaktadır. Dikkat edilmesi gerekir ki, güncel bilimsel verilere bakıldığında hiçbir alternatif tedavi yönteminin otizmi tedavi ettiğine dair kanıt bulunmamaktadır. Ancak aileler bu yöntemlere başvurarak ciddi maddi kayıplara uğrayabilmektedir. Bu yöntemlere yönelmeden önce mutlaka bir çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanından danışmanlık alınması gerekmektedir” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —