‘OYUNLAŞTIRILMIŞ YAPARAK ÖĞRENME İLE GİRİŞİMCİLİK’ KİTABI ÇIKTI

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Kariyer Geliştirme ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeliha Tekin, ‘Oyunlaştırılmış Yaparak Öğrenme ile Girişimcilik’ adlı kitabı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi akademisyeni Doç. Dr. Selva

KÜLTÜR SANAT 30.11.2021 18:33:00 565
‘OYUNLAŞTIRILMIŞ YAPARAK ÖĞRENME İLE GİRİŞİMCİLİK’ KİTABI ÇIKTI

‘OYUNLAŞTIRILMIŞ YAPARAK ÖĞRENME İLE GİRİŞİMCİLİK’ KİTABI ÇIKTI

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Kariyer Geliştirme ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeliha Tekin, ‘Oyunlaştırılmış Yaparak Öğrenme ile Girişimcilik’ adlı kitabı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi akademisyeni Doç. Dr. Selva Staub ile birlikte yazdı.

 

Türkiye’de ilk defa 2019 yılında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi akademisyeni Doç. Dr. Selva Staub tarafından başlatılan ‘Oyunlaştırılmış Yaparak Öğrenme ile Girişimcilik’ metodunun ilk eğitmeleri arasında ye alan Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Kariyer Geliştirme ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeliha Tekin, ‘Oyunlaştırılmış Yaparak Öğrenme ile Girişimcilik’ metodu ile ilgili yazılan kitabı Doç. Dr. Selva Staub ile birlikte yazdı.

Doç. Dr. Selva Staub ve Doç. Dr. Zeliha Tekin tarafından yazılan kitap raflardaki yerini alırken kitapta girişimcilik ile ilgili salt literatür bilgisinden kurtararak uygulama örnekleri verilerek, film ve kitap tavsiyelerinde bulunuldu.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ve ABD Ankara Büyükelçiliği ‘Federal Assistance Award’ desteğiyle hayata geçirilen Yaratıcı Girişimcilik Programı ile Türkiye genelinde genel olarak teorik ve kavramsal öğrenme üzerine pasif ve geleneksel olarak gerçekleşmesinden kaynaklanmış, akademisyenlerin ve öğrencilerin iş birliği geliştirmelerine yardımcı ortamlar oluşturularak bu ihtiyacın giderilmesi için eğitimler verildi.

Doç. Dr. Zeliha Tekin konu ile ilgili verdiği bilgilerde şunları dile getirdi: “Girişimcilik, bir toplumun gelişmesindeki en önemli katalizörlerden biridir. Dolayısı ile çeşitli eğitim kademelerinde girişimci kafa yapısına sahip bireylerin yetiştirilmesi önem arz etmektedir. Girişimciliğin, bireysel ve toplumsal refahı artırdığı bilinen bir gerçektir, bu nedenle pek çok ülkede olduğu gibi, son on yıldır Türkiye’de de girişimciliğe daha fazla önem verilmeye başlanmıştır. Çünkü, girişimcilik faaliyetleri ülke kalkınmasında ekonomik bir değer oluşturur ve kar elde etmenin yanında, kullanılmayan potansiyeli aktif hale getirmenin ve yeni iş sahaları oluşturmanın da en etkili yoludur. İşsizlik sorununun yüksek olduğu ülkemiz de bu sorunun çözümüne de önemli katkı sağlamaktadır. Mesleki eğitimlerin ya meslek liselerinde ya da üniversitelerde verildiği göz önüne alındığında, genç nüfusun almış olduğu eğitim ile işsizlik oranlarındaki bağlantıya dikkat çekmek gerekir.  Günümüz eğitim sisteminde mesleki eğitimden uzaklaşılarak yalnızca teoriye dayalı bir eğitim verilmesi, mesleki alanlarda uzmanlaşma eksikliği ve girişimci, yaratıcı birey eksikliği sorununu ortaya çıkarmaktadır. Bu durum ise meslek lisesi ve üniversite mezunlarına istihdam fırsatı yaratması beklenen girişimcilik eğitiminin amacına ters düşmektedir. Sonuç olarak, Oyunlaştırılmış Yaparak Öğrenme başta girişimcilik olmak çeşitli derslerde, eğitimlerde genç ve yetişkin grubuna giren öğrencilerde öğrenmeyi daha kolaylaştıran, korku ve endişelerin üstesinden gelinmesini sağlayan bir metot olarak kullanılmalı ve bu metot ders ve eğitimlerde yaygınlaştırılmalıdır.  Ayrıca hem girişimcilik ekosisteminin hem de zihin yapısının değişimi için öğrenme çıktılarının daha somut temeller üzerine oturtulması konusunda çalışmalara ağırlık verilmelidir” ifadelerine yer verdi.