REKTÖR ALİCAN, “HAYVANCILIK POTANSİYELİNİ ARTTIRACAĞIZ”

MAUN Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde kurulan küçükbaş hayvan çiftliğinde hayvancılık potansiyelini artırmayı hedeflediklerini belirtti.

GÜNCEL 23.07.2024 16:51:00
REKTÖR ALİCAN, “HAYVANCILIK POTANSİYELİNİ ARTTIRACAĞIZ”

REKTÖR ALİCAN, “HAYVANCILIK POTANSİYELİNİ ARTTIRACAĞIZ”

MAUN Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde kurulan küçükbaş hayvan çiftliğinde hayvancılık potansiyelini artırmayı hedeflediklerini belirtti. 

 

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Uygulamalı Bilimler Fakültesi Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü bünyesinde küçükbaş hayvan çiftliği kuruldu.

Çiftlik hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan MAUN Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, Muş Alparslan Üniversitesi’nin 2019 yılından bu yana YÖK tarafından hayvancılık alanında pilot devlet üniversitesi seçildiğini hatırlattı. Kendilerini, özelde Muş ve genelde de Doğu Anadolu Bölgesi’nde hayvancılık faaliyetlerini geliştirmek, bölgenin hayvan türlerini takip etmek, tanımlamak, tarif etmek ve bir anlamda bunlarla ilgili hem bilimsel çalışmalar yapmak, hem de buradaki hayvansal üretim potansiyelinin arttırmakla mükellef ve sorumlu olarak gördüklerini ifade eden Rektör Mustafa Alican, “Bu anlamda ilk 4 yılımız 2019’dan sonraki süreçteki 4 yılımız bilimsel altyapıyı oluşturmakla geçti. Hayvan sağlığı üretim bölümümüze muhtelif sayıda hoca aldık. Onun dışında bazı teknikerler aldık. Bir takım işçi arkadaşlarımızla birlikte çalışmaya başladık ve bugün geldiğimiz noktada 2024 yılında özellikle son bir yıldır artık daha faal halde, daha somut bir biçimde bu hayvancılık çalışmalarını nasıl yürütebiliriz, onu düşünmeye başladık. Bu çerçevede de bu çiftlik altyapısını oluşturma yönünde ilk adımlarımızı attık” dedi.

Butik mandıra yakında faaliyete başlıyor

Çiftlikle ilgili çalışmalara yaklaşık bir ay önce başladıklarını dile getiren Alican şöyle konuştu, “Buradaki çalışmalarımıza aşağı yukarı bir ay önce başladık. Şu anda geldiğimiz noktada işte hayvan sayımız 20’ye ulaştı. Onun dışında hem koyunla ilgili hem tavukla ilgili önümüzdeki süreçlerde nasip olursa kazla ilgili projelerimiz var. Bunun dışında arı faaliyetlerimiz, arıcılıkla ilgili faaliyetlerimiz de devam ediyor. Üniversitemizde 2 tane arıcılık üzerinde doktora yapmış hocamız var ki bu çok iyi bir rakam. Daha önce geçtiğimiz yıllardaki arı sayımızı son bir yılda yüzde 100 arttırdık. Dolayısıyla bal üretimimizi de bu anlamda yüzde 100 arttırdık. Şimdi inşallah aynı şeyi koyun üzerinde yapmak istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde özellikle Muş Valiliğimizin ve İl Özel İdaremizin destekleriyle birlikte hazırladığımız bir projeyle birlikte butik mandıramızı da kurduk ve mandırada da inşallah hemen bu Ağustos ayından itibaren makinelerimizi bekliyoruz.”

“Hem üretim hem de bilimsel faaliyet yürüteceğiz”

Makinelerin gelmesiyle birlikte peynir üretimine başlayacaklarını altını çizen Alican şunları kaydetti, “Tabii bu yaptığımız faaliyet sadece üretimle değil. Aynı zamanda bilimsel faaliyetleri de ihtiva ediyor. Biz yani peyniri üretmeyeceğiz, aynı zamanda Muş'a özgü peynir türlerini yakalamaya çalışacağız. Önümüzdeki süreçlerde inşallah Muş'un hayvanlarından elde edilen sütten bir şekilde imal edilmiş özel peynir türleri tespit edeceğimizi, keşfedeceğimizi ve daha sonra mümkünse bunları hem vatandaşlarımızla hem de girişimcilerimizle paylaşarak bir anlamda burada daha fazla bu peynirin Muş adıyla özdeşleşmiş bir şekilde üretip önce Türkiye'ye sonra dünyaya tanıtabilmeyi umuyoruz. Belki önümüzdeki süreçlerde bu anlamda coğrafi işaret girişimlerimiz de olacak.”

“Muş Alparslan Üniversitesi'ni hayvancılık alanında merkez haline getirmeye çalışıyoruz”

“Neticede burada oluşturduğumuz bu küçük uygulama alanı henüz bir başlangıç” diyen Alican şu ifadeleri kullandı, “Bir ay içerisinde geldiğimiz noktaya baktığımız zaman çok iyi bir yerde görüyoruz kendimizi ve inşallah önümüzdeki bir yıl içerisinde hayvan sayımızı, koyun sayımızı 250’ye çıkarmak, tavuk sayımızı aşağı yukarı yine 400-500’e çıkarmak gibi bir hedefimiz var. Arı kovanlarımız şu anda 100’e yakın Onları da 2 katına belki de 3 katına çıkarmak gibi bir hedefimiz var. Şu anda yine DAKA birlikte yürüttüğümüz inşallah eğer kabul edilirse hemen faaliyete başlayacağımız bir kaz projemiz var. Bir anlamda bizim Muş Alparslan Üniversitesi'ni hayvancılık alanında merkez haline getirmeye çalışıyoruz. Böyle bir amacımız var. Hem öğrencilerimiz burada, bizim alanlarımızda uygulamalarda bulunacaklar. Bu hayvanlarla ilgilenecekler. Zihinsel anlamda hem kendilerini geliştirecekler hem de biz de Muş’un hayvansal üretim kapasitesini daha üst seviyeye çıkaracağız. Başladık, başlamak yolun yarısıdır. İnşallah kısa süre içerisinde Muş ve Muş Alparslan Üniversitesi, tüm faaliyetlerle bütün Türkiye'ye adını duyuracağız diye düşünüyorum.”

Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Karadağ ise "Öğrencilerimiz teorik bilgilerin yanında çiftliğimizde uygulamalı eğitim alacak. Mezunlarımız daha donanımlı olacak. Çiftliğin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ederim." dedi.


İlginizi Çekebilir

BİK’TEN İNTERNET SİTELERİNE YENİ DÜZENLEME

BİTLİS’TE, VARTO MERKEZLİ DEPREM SENARYOLU TATBİKAT

MUŞ’TAN DİYARBAKIR’A DESTEK

GIDA İŞLETMELERİNDE KAREKOD UYGULAMASI BAŞLADI

ERKILINÇ: “RESMİ İLANLARDAKİ AZALMAYA EL BİRLİĞİ İLE ÇÖZÜM BULMALIYIZ”

AV YASAĞININ KALKMASIYLA BİRLİKTE O İŞLETMELERDE YOĞUNLUK BAŞLADI

TCDD MUŞ DAHİL 25 İLDE 109 PERSONEL ALACAK

HACİRE ANNEYLE BAŞLADI ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ

HAK-İŞ'TEN EMEKLİ OLACAKLARI İLGİLENDİREN AÇIKLAMA

GELECEĞİN ÇEVRE LİDERLERİ YETİŞTİRİLİYOR

  • Pazar 30.3 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 30.2 ° / 15.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 32.3 ° / 15 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 4 3 0 1 9 10
2.Galatasaray 3 3 0 0 6 9
3.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
4.Eyüpspor 4 2 0 2 4 8
5.İstanbul Başakşehir 3 2 0 1 5 7
6.Göztepe 4 1 0 3 2 6
7.Samsunspor 3 2 1 0 2 6
8.Kasımpaşa 4 1 1 2 0 5
9.Konyaspor 4 1 2 1 -2 4
10.Sivasspor 4 1 2 1 -2 4
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 4 1 2 1 -5 4
13.Gazişehir Gaziantep 2 1 1 0 0 3
14.Bodrum FK 4 1 3 0 -4 3
15.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
16.Alanyaspor 4 0 2 2 -5 2
17.Kayserispor 2 0 1 1 -1 1
18.Hatayspor 4 0 3 1 -5 1
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1