REKTÖR POLAT, KAZI ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Malazgirt Savaş Alanının Tespiti Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Projesi kapsamında yapılan çalışmaları inceledi.

KÜLTÜR SANAT 24.06.2021 20:04:00 329
REKTÖR POLAT, KAZI ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

REKTÖR POLAT, KAZI ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Malazgirt Savaş Alanının Tespiti Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Projesi kapsamında yapılan çalışmaları inceledi.

 

Sultan Alparslan'ın Türklere Anadolu'nun kapılarını açtığı Muş'un Malazgirt ilçesinde, 10 üniversiteden bir araya gelen akademisyen, 26 Ağustos 1071'de şanlı zaferin kazanıldığı alanın tespiti için bölgedeki çalışmaları sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle Ahlat Müze Müdürlüğü başkanlığında, Muş Alparslan ve Muğla Sıtkı Koçman üniversitelerinin iş birliğiyle geçen yıl başlatılan "Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi" bu sene de tüm hızıyla devam eden proje ekibini, çalışmaların gidişatı konusunda istişarede bulunmak ve son durumu öğrenmek üzere Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat sahada ziyaret etti.

Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ın Malazgirt’te bulunan ve kazıların yoğunlaştığı Türbe Tepe ziyaretine, Selçuklu ve Malazgirt Uygulama ve Araştırma Merkezinden (SEMAM)  sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ulaş Çaydaş, SEMAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Alanoğlu ve Genel Sekreter Harun Demir de katıldı.

Yapılan ziyaret ve çalışmalar ile ilgili olarak bir açıklama yapan Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, şunları söyledi: “Üniversitemizin proje ortağı olduğu ve birçok akademisyenimizin de yer aldığı proje ekibi ile 8 Haziran 2021 tarihinde Muş Alparslan Üniversitesinde bir araya gelerek etap boyunca yapılacak çalışmaların planlamasını yapmış ve 9-10 Haziran tarihleri arasında Muş ve Malazgirt’te bulunan yerel idarecilerle toplantılar düzenlenmişti. 11 Haziran tarihinden itibaren üç ekipten müteşekkil olmak üzere 17 akademisyenle sahaya çıkan proje ekibi, 2020 yılında tespit edilen ve kazı çalışmalarına başlanan Örenşar mevkiindeki Türbe Tepe’de kurgan olduğu düşünülen 4 açmada çalışmalarını yürütmeye başladı. Ayrıca, aynı alanda yer alan doğu-batı eksenli bazı mezarlarda da kazılar yapıldı. İlaveten başka mezarların olup olmadığına ilişkin jeofizik çalışmaları da devam ediyor. Birinci ekibi oluşturan bu grupta arkeolog ve antropologların yanı sıra coğrafya, sanat tarihi, fizik ve tarih disiplinlerinden akademisyenler de yer alıyor.

İkinci ekibi oluşturan ve Malazgirt Ovası ile civar köy ve yerleşimlerde yüzey araştırmasında bulunan akademisyenler, savaşa yönelik izler taşıyan birçok buluntuya rastladı ve değerlendirmelere başladı. Üçüncü ekip ise, Muş Alparslan Üniversitesi Malazgirt Meslek Yüksekokulunda kendilerine ayrılan laboratuvarda bulunan çok sayıda buluntu üzerinde çalışmalara devam ediyor. Özellikle alan çalışmalarında tespit edilen çok sayıda buluntunun seramik, sikke, savaş araç-gereçleri gibi temizlenmesi, tasniflendirilmesi ve kayıt altına alınması işlemleri son hızıyla sürüyor.” Dedi.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Adnan Çevik ve yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Alican yapılan çalışmalar hakkında Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’ı bilgilendirdi. Daha sonra, arkeolog ve antropologlar tarafından açılan mezarlar bizzat yerinde incelendi. Burada yapılan jeofizik alan taramasına dair bilgiler alındı. Prof. Dr. Adnan Çevik’in, projenin bu yıl ilk etabında yapılan çalışmalar ve elde edilen neticeler hakkında sunum yaptı.

Malazgirt'in tarihi kimliğini açığa çıkarmak, savaş izleri ve objelerini yakalamak, savaşın "turan" taktiğini, çatışmaların tam olarak nerede cereyan ettiğini belirlemeyi amaçladıklarını anlatan Çevik, şöyle konuştu: "Selçuklu ordusu, Bizans imparatorunu esir alacak kadar büyük bir zafer kazanmışsa da şehitlerimizin olduğunu biliyoruz. O şehitlerin nerelere defnedildiğini tespit etmeye çalışmak, onların hatırasını canlı kılarak gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu önemli tarihsel hadiseyi gerçek zaman ve gerçek mekanda görünür kılmak temel amacımız. Malazgirt'in tarihi kimliği bizim için öncelik teşkil ediyor. Malazgirt, 2 kilometre uzunluğunda çift surlu, 10 metre yüksekliğinde 50'ye yakın burcu olan muazzam bir ordugah şehir. Binlerce yıllık geçmiş var." Dedi.

Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat proje başkanına ve ekibine, zorlu şartlardaki özverili çalışmalarından ötürü teşekkür ederek çalışma alanından ayrıldı. Heyet, dönüşte Malazgirt ve Bulanık Meslek Yüksekokulları personeliyle de bir araya geldi.