SAĞLIK EKİPLERİ ÇOCUKLARIN GELİŞİMLERİNİ TAKİP EDİYOR

İl Sağlık Müdürlüğünce başlatılan "Gelişimsel Değerlendirme ve Takip Tarama Programı" ile 3-6 yaş grubundaki çocukların gelişimleri takip ediliyor. Program kapsamında aralarında doktorların da bulunduğu sağlık ekipleri, köyleri ge

SAĞLIK 21.04.2025 17:43:00
SAĞLIK EKİPLERİ ÇOCUKLARIN GELİŞİMLERİNİ TAKİP EDİYOR

SAĞLIK EKİPLERİ ÇOCUKLARIN GELİŞİMLERİNİ TAKİP EDİYOR

İl Sağlık Müdürlüğünce başlatılan "Gelişimsel Değerlendirme ve Takip Tarama Programı" ile 3-6 yaş grubundaki çocukların gelişimleri takip ediliyor. Program kapsamında aralarında doktorların da bulunduğu sağlık ekipleri, köyleri gezerek çocukların kontrollerini yapıyor, aileleri bilgilendiriyor.

 

Muş İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan “Gelişimsel Değerlendirme ve Takip Tarama Programı” kapsamında çocukların gelişimlerini değerlendirmek ve takibini sağlamak amacıyla tarama testi uyguladı. 

İl Sağlık Müdürlüğü'nün başlattığı proje, kırsal bölgelerde yaşayan çocukların gelişimsel değerlendirmelerinin yapılmasını sağlamak amacıyla tasarlandı. Bu proje ile çocukların gelişimsel olarak herhangi bir risk taşıyıp taşımadığına bakılacak, erken teşhis konulacak ve gerekli tedavi süreçleri başlatılacak. Projeyle özellikle kırsal kesimlerde yaşayan ve sağlık kuruluşlarına ulaşımda zorluk çeken çocukların sağlık durumlarının daha yakından izlenmesini hedefliyor.

Proje ilk olarak Bostankent Aile Sağlığı Merkezi’nde 3-6 yaş arası çocuklara yönelik gelişimsel değerlendirme çalışmalarıyla başlatıldı. Uzmanlar, çocukların gelişimlerini takip ederek erken tanı ve tedavi süreçlerinde aileye yol gösterdi.

“Çocuklarımızın gelişimsel değerlendirmeleri yapılıyor”

Ekibe öncülük eden Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli uzman Dr. Damla Taşçı Küçükşen, gazetecilere, sağlıkta hizmet kalitesini yükseltmek ve sağlık hizmetlerine ulaşma imkanlarını artırmak için söz konusu projeye başladıklarını söyledi. Çocukların, gelişim uzmanları tarafından değerlendirmelerinin yapıldığını belirten Küçükşen, şunları kaydetti: “Çocuk gelişimi uzmanımız tarafından çocuklarımızın gelişimsel değerlendirmeleri yapılacak. Bu projenin amacı özellikle kırsal kesimlerde yaşayan, hastanelere, sağlık kuruluşlarına ulaşım zorluğu yaşayan çocuklarımızın Aile Sağlığı Merkezlerine gelerek, gelişimsel değerlendirmelerinin yapılmasını planlıyoruz. Projemiz ilerlediği sürece merkezlerde bulunan Aile Sağlığı Merkezlerimize de aynı hizmetleri yürütmeye devam edeceğiz. Proje kapsamında yapılan gelişimsel tarama testlerinde, bazı çocuklarda erken dönemdeki gelişimsel gecikmeler tespit edildi. Çocukların dil gelişimi, ince motor becerileri, kaba motor becerileri gibi alanlarda yaşanan sıkıntılar, uzmanlar tarafından dikkatle değerlendirildi. Tedavilerinin başlanması için bu çocukları randevuları da alınarak, çocuk psikiyatri hekimlerimize yönlendirmeleri yapılacak” dedi.

“Vatandaşların sağlık ihtiyaçlarına daha hızlı çözüm üretmek amacıyla sahadayız”

Çocuk gelişimi uzmanı Dr. Seda Nur Demir de vatandaşların sağlık ihtiyaçlarına daha hızlı çözüm üretmek amacıyla projeyi yürüttüklerini dile getirdi.

Erken çocukluk döneminde ortaya çıkabilecek gelişimsel gecikmeleri ve nöro-gelişimsel bozuklukları tespit etmeyi amaçladıklarını ifade eden Demir, “Bugün Bostankent Aile Sağlığı Merkezi’ndeyiz. 3-6 yaş arası çocukların gelişimsel değerlendirme ve takip programı için projemizin pilot uygulamasına burada başlamış olduk. Sabahın ilk saatlerinde çocuklar ve aileleri ile görüşmelere başladık. Burada, gelen çocuklara gelişimsel tarama testleri yaparak çocukların gelişimsel değerlerini ölçüyoruz. Yaptığımız değerlendirmeler neticesinde çocukların bir kısmının değerleri normal bir kısmında ise bazı erken dönemdeki gelişimsel fiziklerin olduğunu tespit ettik. Bu çocuklar için özellikle yönlendirmelerini sağlamak adına çocuk psikiyatrisinde tanı süreçlerine başlamasıyla çocukların özel eğitim süreçleri başlamış olacaktır. Biz bunu çok önemsiyoruz. Çünkü biliyoruz ki erken tanı ve erken zamanda ortaya çıkan özel eğitim süreçleri tedaviyi kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda kırsal kesimlerde yaşayan ailelerin sağlık kuruluşlarına ulaşım imkanı zor olabiliyor. 0-6 yaş arası çocukların yılda en az bir defa gelişimsel değerlerinin testini yapmalarını öneriyoruz” diye konuştu.

Testini yaptığı çocuklardan birinde gecikmiş konuşma olduğunu söyleyen Demir, proje aşamalarını ve faydalarını şöyle anlattı: “Az önce yaptığımız testte bir aile ile görüştük ve bizlere memnuniyetini dile getirdi.  Uzak bir beldedeyiz. Buradaki insanların ulaşım sıkıntıları olabiliyor. Ve bizlere buraya kadar gelerek çocuklarının gelişimsel değerlendirmelerine baktığımız için çok memnun oldular. Bu ailenin çocuğunda gecikmiş bir konuşma söz konusuydu. Özellikle köylerde olan ailelerde çift dillilik olduğu, hem Türkçe hem de Kürtçe konuşulduğu için konuşmada gecikme olduğunu gördük. Aynı zamanda aileye ev içerisinde konuşma, çocuğa yaklaşımı nasıl olması gerektiğine dair, gelişim önerileri kitabını kendilerine hediye ettik. Bu uygulamamızdan sonra da hem ev içerisindeki ortamın düzenlenmesi hem de çocukla ilgili süreçlerin de devamında çocuklardan iyi sonuçlar almayı umuyoruz. Böylelikle çocuklar, okula başlamadan önce hem dil gelişimi ile ilgili süreçte, hem de ince motor, kaba motor becerileriyle da yetkin bir şekilde okula başlayacaktır. Bu durum aynı zamanda okul başarılarını da etkileyecektir.”

Proje ilerledikçe, diğer aile sağlık merkezlerinde de aynı hizmetlerin sunulmasının planlandığını ifade eden Demir, “Biz şu an köylerde bu çalışmayı yapıyoruz. İleride yaygınlık kazanmasıyla birlikte merkez ilçelerimizde ve diğer illerimize de projemize devam edeceğiz. Projemize destek veren ve katılan bütün aile hekimlerimize, çalışmamızın ilk gününden beri desteğini hiç esirgemeyen İl Sağlık Müdürümüz’e de teşekkür ederiz” dedi.

Köylerine sağlık taraması yapılmasının büyük bir kolaylık sağladığını ifade eden Mesut Uslu ise, “Bugün Muş Merkez’den sağlık taramasına geldiler. 3-6 yaş arası için tarama yaptılar. Psikolojilerine baktılar. Gelişimlerine baktılar. Boya, kiloya, yaş gelişimini tamamladılar mı diye baktılar. Bizim açımızdan güzel bir imkan sağladılar. Çünkü Muş Merkez’e ulaşım konusunda sıkıntı yaşıyorduk. Bu tarz testleri yapmak için gitmek gibi bir şansımız pek olmuyordu. Burada da ilk kez yapıldı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Projeden memnun olduğunu ifade eden Özcan Tekin ise, “Bugün Muş Bostanket’te İl Sağlık Müdürlüğünden hekimlerimiz geldi ve çocuklarımızın gelişimlerine baktılar. Çocuklarımızı önemsedikleri için çok teşekkür ediyoruz. Burada böyle bir şey ilk kez oldu. Gelip çocuklarımızın boy ve kilosunu ölçtüler. Gelişimlerine baktılar. Allah razı olsun çok memnun kaldık” ifadelerini kullandı.