Şeker Pancarı alım kampanyasında konuşan Vali Avni Çakır, “Muş'un geleceğinin tarımda olduğunun bilinciyle hep beraber Muş'umuzu yarınlara güçlü bir şekilde hazırlamak için çalışma içerisindeyiz”
ŞEKER PANCARI ALIM KAMPANYASI BAŞLADI
Şeker Pancarı alım kampanyasında konuşan Vali Avni Çakır, “Muş'un geleceğinin tarımda olduğunun bilinciyle hep beraber Muş'umuzu yarınlara güçlü bir şekilde hazırlamak için çalışma içerisindeyiz”
Muş'ta Şeker Üretim Sanayi AŞ'nin "43. Şeker Pancar Alım Kampanyası" törenle başladı.
Fabrika bahçesinde düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende konuşan Vali Avni Çakır, çiftçilerin yaklaşık 5 ay süren yoğun ve telaşlı bir sürecin sonuna geldiğini söyledi. Şeker pancarının alım kampanyasının başladığını ifade eden Çakır, şöyle konuştu: "Bugün yaklaşık 5 ay süren yoğun ve telaşlı bir sürecin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bugün resmen şeker pancarının alım sezonunu başlatmış bulunuyoruz. Yaklaşık bin 700 civarında ailemiz bunu yan etkenlerle birleştirdiğiniz zaman sadece Muş’ta 5 binden fazla aile yapar. Muş, Bulanık ve Malazgirt ovalarında şeker pancarı üretimi yapılmakta. Bunları da dahil ettiğimiz zaman yaklaşık 10 bin aile buradan geçimini yapıyor. Muş'un ekonomisine büyük katkı sağlamakta. Şeker Fabrikası, her yıl yaptığı yatırımlarla hem çiftçilerimizin alım sürecindeki mağduriyetlerini giderme hem de ekonomik anlamda tesisin çok daha verimli bir şekilde işletilmesini sağlıyor. Muş Şeker Fabrikası Muş'la özdeşleşmiş tarihi bir fabrika. İnşallah yeni yatırımlarla burayı çok daha güzel hale getirmemiz lazım. Muş'un geleceğinin tarımda olduğunun bilinciyle hep beraber Muş'umuzu yarınlara güçlü bir şekilde hazırlamak için çalışma içerisindeyiz. Bu anlamda devlet olarak da biz de üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getiriyor."
“Hem çiftçimiz hem ülke ekonomimiz kazanacak”
Muş'ta devasa 2 barajın olduğunu hatırlatan Çakır, şöyle konuştu: "Geçen yıl ihalesi yapılan Muş Ovası'nın ilk etapta yaklaşık 170 bin dönümünü sulayacak sulama kanal çalışmaları da bu yıl yoğun bir hızla devam ediyor. İnşallah ovamızı suyla buluşturdukça bu konuda hem çiftçilerimizin ekim yapacağı sahaları çok daha arttırmış olacağız hem de bu konuda elde ettikleri ürünlerin kapasitesi de arttırmış olacağız. Dolayısıyla hem çiftçimiz hem ülke ekonomimiz kazanacak. Çiftçi kardeşlerime bereketli bir sezon diliyorum. İnşallah kazasız belasız ürünlerin tarladan çıkartıp fabrikaya ulaştırırlar ve emeklerinin de karşılığını alırlar."
Ekonomiye 2,5 milyar TL’lik katkı
Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya ise bu yıl bin 711 üreticiyle 58 köyde 85 bin dönüm alanda şeker pancarı alımı yapıldığını belirtti. "Bu ekim sahasından çiftçilerimizden 640 bin ton şeker pancarı taahhüt ettik." diyen Kızılkaya, şunları kaydetti: "İşlemeyi planladığımız pancar miktarı 450 bin tondur. Fabrikamızın bünyesinde 300'ü daimi 300'ü geçici olmak üzere 600 personelle inşallah pancarları işleyeceğiz. İşlediğimiz bu 450 bin ton pancardan bu yıl 43 bin 660 ton A kotası, 12 bin 500 ton ihraç kayıtlı C şekeri olmak üzere toplamda 56 bin 160 ton şeker elde etmeyi planlıyoruz. İşleyeceğimiz 450 bin ton pancardan ayrıca 20 bin ton melas, yaklaşık 110 bin ton küspe üretmeyi hedeflemekteyiz. Bizim bu üretimimizle çiftçiye ödeyeceğimiz pancar bedeliyle, satacağımız şekerle, ödeyeceğimiz nakliye bedelinde melas ve küspenin ilin ve ülkenin ekonomisine yaklaşık 2,5 milyar lira katkı sağlayacaktır. Bu ilin ekonomisi ve ülkenin ekonomisi için çok ciddi bir değer olduğunu biliyoruz."
300 milyon TL’lik yeni yatırım
Fabrikaya yapılan yatırımlara da değinen Kızılkaya, “Biz geçen sene burada konuşmayı yaparken önümüzdeki yıllarda kapasitemizi arttıracak ciddi manada yatırımlar yapacağımızı söylemiştik. Şu anda size bunun rahatlıkla söyleyebilirim. Muş Şeker Fabrikasının yanına 2 tane Muş Şeker Fabrikası daha kurmuş gibi bir yatırım yapmış durumdayız. Bir adet 5 bin ton günlük işleme kapasiteli bir difüzyon aldık. Bunun yanında günlük 10 bin ton işlenmiş pancarın küspesini karşılayabilecek şekilde küspe sıkma presleri aldık. Şu anda difüzyonumuzun montajı devam ediyor. Maalesef hedefimiz kampanyanın açılışına yetiştirmekti ama elde olmayan sebeplerden dolayı kampanyamızın açılışına yetişmedi ama yoğun bir çalışmayla montaj işlemlerimiz devam etmekte. Çiftçilerimizin sırada bekleme boşaltma yükünü ve hızını artırmak adına bir adet seyyar boşaltma makinesi satın aldık. Pancar boşaltma makinelerimizin tamamında otomatik temizleme sistemini kurduk. Burada hem can ve mal güvenliğini korumak adına çiftçilerimiz için iş sağlığı ve güvenliği açısından gerekli tedbirlerimizi aldık. Çiftçilerimizin sahada daha sağlıklı bir çalışma ortamında çalışabilmeleri için tüm sahamızın tamamını bakım, onarım yenileme çalışmalarını yaptık. Bu konuda bize destek sundukları için kendi yönetim kuruluma teşekkür etmek istiyorum. Bahsetmiş olduğum bu yatırımlar yaklaşık olarak 300 milyon TL'yi aşan bir yatırım tutarıdır. Bunun devamı gelecek. Bu difüzyonumuzu kurduktan sonra önümüzdeki 3 yıllık planlamamızda 40 milyon Euro’nun üzerinde bir yatırım planlamamız var. Bunları yıllara yaydığımızda üç yılın sonundan nihai hedefimiz günlük 12 bin ton pancar işleme kapasitesine ulaşacak. Bizim eskiden altmış günde işlediğimiz pancarı biz şu anda 30 günde işleyebilecek duruma geleceğiz üç yıl içerisinde. Onun dışında çiftçilerimizin buradaki söküm yükünü hafifletmek adına 3 adet 6 sıralı pancar söküm makinesi ile ilgili hizmet alımı gerçekleştiriyoruz. Bir adet de pancar yükleme ve temizleme makinesiyle çiftçilerimize bu sene de hizmet vermeye devam edeceğiz. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından fabrikaya ilk şeker pancarı getiren 6 çiftçiye hediye verildi. Daha sonra pancar alımına başlandı.