SEYİTOĞLU'NDAN ZAM TEPKİSİ: “ENFLASYONUN ÇOK ALTINDA, GEÇİM ZOR"
Devlet Memurları Konfederasyonu Muş İl Temsilcisi Ozan Onur Seyitoğlu, Haziran 2025 enflasyon rakamları sonrası memur ve emekli maaşlarına yapılan zammın yetersiz olduğunu belirterek, “Bu zam geçimimizi karşılamıyor” dedi.
Devlet Memurları Konfederasyonu Muş İl Temsilcisi ve Genç Sağlık Sendikası Şube Başkanı Ozan Onur Seyitoğlu, TÜİK tarafından açıklanan Haziran 2025 enflasyon rakamları sonrası memur ve emekli maaşlarına yapılan zamlara tepki gösterdi. Seyitoğlu, “Bu zam yetmez, geçinemiyoruz” diyerek kamu çalışanlarının hak ettiği maaş artışlarının yapılması gerektiğini vurguladı.
Seyitoğlu, 3 Temmuz tarihinin memurlar açısından sadece bir gün olmadığını, yıllardır “geçim muhasebesi” olarak görüldüğünü belirterek, “Bugün haklarımızı savunmak için alanlarda olacağız. Ne yazık ki yetkili konfederasyonlar ve sendikalar sahalarda yok, muhtemelen tatildeler. Ancak Devlet Memurları Konfederasyonu olarak bizler, kurumsal kimliğimiz, gücümüz ve yüreğimizle tüm sorunların üstesinden gelmeye hazırız” dedi.
Yüzde 15,57’lik zam memurları tatmin etmedi
Haziran 2025 enflasyonunun yüzde 1,37 olarak açıklanmasıyla 2025’in ilk altı ayındaki enflasyon oranlarının toplamda yüzde 10,07’ye ulaştığını hatırlatan Seyitoğlu, toplu sözleşmeden gelen yüzde 5’lik artış ile birlikte toplam maaş zammının yüzde 15,57 seviyesinde gerçekleştiğini aktardı. Ancak bu oranların, memur ve emeklilerin beklentilerini karşılamaktan çok uzak olduğuna dikkat çeken Seyitoğlu, özellikle doğalgaza kısa süre önce yapılan yüzde 24,60 oranındaki zam sonrası, “Memura yapılacak artış daha cebe girmeden çıkmış oluyor” değerlendirmesinde bulundu.
Yeni maaşlar açlık ve yoksulluk sınırının çok altında
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın yayımladığı son ekonomik rapordaki rakamları paylaşan Seyitoğlu, yüzde 15,57’lik artış sonrası yeni maaşların yaklaşık olarak şöyle gerçekleştiğini belirtti: En düşük memur maaşı: 50 bin 523 TL, ortalama memur maaşı: 57 bin 328 TL, ortalama memur emeklisi maaşı: 23 bin 757 TL.
TÜRK-İŞ’in Haziran 2025 için belirlediği açlık sınırı 26 bin 115 TL, yoksulluk sınırı ise 85 bin 65 TL olarak açıklandığını hatırlatan Seyitoğlu, buna göre, ortalama emekli maaşının açlık sınırının, ortalama memur maaşının ise yoksulluk sınırının çok altında kaldığını kaydetti. Seyitoğlu, bu durumu “emekliye açlık, memura yoksulluk dayatması” olarak yorumladı.
Genç Sağlık Sen’in de bağlı olduğu Devlet Memurları Konfederasyonu tarafından kamu görevlileri arasında yapılan anket sonuçlarını da değinen Seyitoğlu, sonuçların açıklanan tabloyu desteklediğini söyledi. Seyitoğlu anket sonuçlarını şöyle sıraladı, “Ankete katılan memurların yüzde 83’ü, en büyük ve öncelikli sorunun “maaş yetersizliği” olduğunu ifade etti. Kira, konut giderleri ve kredi ödemeleri en büyük harcama kalemi olurken, gıda harcamaları üçüncü sırada yer aldı. Tatil, kültürel faaliyetler ve birikim gibi harcamalar ise listenin sonlarında kaldı. Bu veriler, memurların temel yaşamsal giderlerini karşılamakta zorlandığını ve sosyal hayattan büyük oranda dışlandığını gözler önüne serdi.”
Toplu sözleşmeler ve sendikaların etkisizliği eleştirildi
Gelir dağılımındaki adaletsizliğe de değinen Seyitoğlu, gelir dağılımındaki adaletsizliğin yanı sıra son yıllarda imzalanan toplu sözleşmelerin kamu çalışanlarının haklarını korumada yetersiz kaldığını belirtti. Seyitoğlu, yetkili sendikaların ise etkisiz ve basiretsiz tavırlarıyla çalışanları yalnız bıraktığına dikkat çekti.
Torba yasada 6 önemli talep
Seyitoğlu, 30 Haziran 2025 tarihinde TBMM’ye sunulan 22 maddelik Torba Yasa Teklifi’ni kamu çalışanlarının haklarının iyileştirilmesi için önemli bir fırsat olarak değerlendirdi. Seyitoğlu, taleplerini şu şekilde sıraladı: Seyyanen zam 16 bin 165 TL olan tutarın taban aylığa yansıtılarak, yüzde 50 artışla 24.247 TL olması ve emekliliğe sayılması. Toplu sözleşme artışının yüzde 5’ten yüzde 30’a çıkarılması, büyüme oranının maaş artışına eklenmesi. Memur gelirlerinde vergi diliminin yüzde 15’e sabitlenmesi. Tazminatlar: büyükşehirlerde çalışanlara 15 bin 188 TL Büyükşehir Tazminatı. Lojmanda kalmayanlara 15 bin 188 TL Lojman Tazminatı. Terör ve sınır illerinde görev yapanlara 7 bin 88 TL Kritik Bölge Tazminatı. Bayram ikramiyesi: Ramazan ve Kurban Bayramlarında birer maaş ikramiye ödenmesi.”
“Haklıyız, vazgeçmeyeceğiz”
Seyitoğlu, son olarak Cumhurbaşkanı’ndan taleplerinin yasalaşması için gerekli talimatları vermesini beklediklerini ifade ederek, “Biz haklıyız. Hakkımız olanı istiyoruz. Geçim sıkıntısı gündemimizden çıksın, memur da emekli de refaha kavuşsun. Açlığa ve yoksulluğa hayır diyoruz” dedi.