“STEAM ÖRNEĞİ SAVAŞ ALANI ARKEOLOJİSİ” PROJESİ SONA ERDİ

TÜBİTAK 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları kapsamında desteklenen “Bir STEAM Örneği: Savaş Alanı Arkeolojisi” projesi tamamlandı. Proje kapsamında 30 lisansüstü öğrenciye 7 gün boyunca eğitim verildi

GÜNCEL 13.08.2024 12:04:00
“STEAM ÖRNEĞİ SAVAŞ ALANI ARKEOLOJİSİ” PROJESİ SONA ERDİ

“STEAM ÖRNEĞİ SAVAŞ ALANI ARKEOLOJİSİ” PROJESİ SONA ERDİ

TÜBİTAK 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları kapsamında desteklenen “Bir STEAM Örneği: Savaş Alanı Arkeolojisi” projesi tamamlandı. Proje kapsamında 30 lisansüstü öğrenciye 7 gün boyunca eğitim verildi

 

Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi ekibi tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen "Bir STEAM Örneği: Savaş Alanı Arkeolojisi" projesi başarıyla tamamlandı.

Malazgirt projesi bilimsel danışmanı Profesör Dr. Adnan Çevik koordinesinde ve Doç. Dr. Salih Gülen’in yürütücülüğünü yaptığı projede yerli ve yabancı akademisyenlerin eğitimleriyle 30 lisansüstü öğrencinin 7 gün süren eğitimleri tamamlandı. Proje kapsamında birinci gün, Doç. Dr. Teymur Erol "Disiplinler Arası Araştırma Yöntemleri", Doç. Dr. İsmail Dönmez, "STEAM Disiplinleri, Entegrasyonu ve Örnekler", eğitimleri gerçekleştirildi. Sonrasında proje ekibi tarafından katılımcılar Malazgirt Milli Parkı gezdirilerek Malazgirt ilçesinin tarihi ve günümüz sınırları gösterilmiştir.

İkinci gün, Malazgirt Projesi Akademik Danışmanı Prof. Dr. Adnan Çevik, "Malazgirt Savaşı, Savaş Alanı Arkeolojisi ve Disiplinler Arası Entegrasyonu" başlıklı eğitiminin ardından, Malazgirt Zafer Anıtı'na gezi düzenledi ve Prof. Dr. Adnan Çevik tarafından katılımcılara Malazgirt Savaşı ile ilgili kritik bilgiler verildi.

Günün ikinci Eğitmeni Dr. Öğr. Üyesi İskender Dölek, "Savaş Alanı Arkeolojisinde İnsansız Hava Araçları Entegrasyonu" konulu bir sunum yaptı ve Tarihi Kız Köprüsü'nde katılımcılara pratik uygulamalar gerçekleştirdi.

Son olarak Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur ise "Savaş Alanı Arkeolojisinde Arkeolojinin Yeri" başlıklı eğitimle katılımcılara bilgi verdi. Katılımcılar, hem teorik hem de pratik eğitimler alarak Malazgirt'in tarihi mekânlarını ziyaret etme fırsatı buldu.

Üçüncü gün, Dr. Öğr. Üyesi İskender Dölek tarafından veri kaydında kullanılabilecek programın tanıtımı ve teorik kullanımı yapıldı. Sonrasında arazide uygulama yapılmıştır. Ardından Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Miynat tarafından “Savaş Alanı Arkeolojisinde Nümizmatiğin Önemi” konulu eğitimler gerçekleştirilerek Malazgirt savaşı kapsamında elde edilen ve vatandaşlar tarafından bağışlanan dönemin sikkeleri incelendi.

Bu eğitimler sonrasında Dünyanın en iyi İslam Arkeolojisi uzmanlarından biri olan Prof Dr. Timothy Insoll tarafından “İslami Arkeolojinin içeriği” bağlamında kendi araştırmalarını anlatan sunumu gerçekleştirildi.

Günün sonunda Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican tarafından “Türkiye’de Malazgirt Kültürü” adlı seminer gerçekleştirildi. 

Dördüncü gün, günün ilk eğitiminde, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kulaz, "Epigrafi ve Sanat Bağlamında Savaş Alanı Arkeolojisi" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Dr. Kulaz, savaş alanlarında bulunan epigrafik verilerin sanat tarihi ile nasıl ilişkilendirildiğini ve bu bağlamda yapılan arkeolojik çalışmaların önemini vurguladı. Sabah oturumunun ardından, katılımcılar Malazgirt Müzesi'ni ziyaret ederek, eserleri inceleme fırsatı buldular.

Öğleden sonraki oturumda ise Dr. Öğr. Üyesi İhsan Tuğal, "Dijital Haritalama ve STEAM" konulu sunumunu gerçekleştirdi. Dr. Tuğal, dijital haritalama tekniklerinin savaş alanı arkeolojisindeki uygulamalarını ve STEAM yaklaşımının projeye katkılarını ele aldı.

Eğitimlerin ardından, katılımcılar Malazgirt Adalar mevkiine düzenlenen bir geziye katılarak, bölgenin doğal güzelliklerini ve tarihini yerinde deneyimlediler.

Beşinci gün, günün ilk eğitimini, Doç. Dr. Tevfik Orkun Develi "Teknoloji Entegreli Yüzey Araştırma ve Bulgu Arama Metotları" başlıklı sunumuyla gerçekleştirdi. Sunumun ardından katılımcılara "Metashape" adlı programda Kız Köprüsü için fotogrametri uygulaması yapıldı.

Günün ikinci eğitiminde, Prof. Dr. Yunus Levent Ekinci, Malazgirt Arap Mezarlığı mevkiinde "Elektrik Özdirenç Tomografi (ERT) Çalışmasının Savaş Alanı Arkeolojisine Katkıları" başlıklı bir uygulamalı eğitim verdi. Katılımcılar, ERT yönteminin savaş alanı arkeolojisindeki önemini saha çalışması eşliğinde deneyimlediler.

Sabah oturumlarının ardından, Dr. Mehmet Sait Sütcü, "Savaş Alanı Arkeolojisinde Kazı Alanı Belirleme ve Kazı Yapma Matematiği" konulu sunumunu yaptı. Dr. Sütcü, sunumun ardından katılımcıları Malazgirt Han Mevkii ve Malazgirt Kalesi'ne götürerek, bu tarihi yapılar hakkında detaylı bilgiler verdi.

Altıncı Gün, ilk olarak Hacettepe Üniversitesinde Doç. Dr. Ali Metin Büyükkarakaya "Savaş Alanı Arkeolojisi Bağlamında Antropolojinin Sesi" başlıklı eğitim verdi. Sunumun ardından katılımcılar, Muş Alparslan Üniversitesi Malazgirt Meslek Yüksekokulu’nda yer alan Antropoloji Laboratuvarı'nda kemik incelemesi yaparak teorik bilgileri pratiğe dökme fırsatı buldular.

Daha sonra, Afşin Mahallesi'ndeki Kıfri Mezarlık alanında yürütülen kazı çalışmaları hakkında Doç. Dr. Büyükkarakaya ve Dr. Mehmet Sait Sütcü tarafından ayrıntılı bilgi verildi.

Günün ikinci eğitiminde, Hacettepe Üniversitesinden Doç. Dr. Evren Sertalp ve Dr. Ahmet Oğuzhan Karaçetin "Savaş Alanı Arkeolojisinde Artırılmış Gerçekliğin Önemi" başlıklı bir sunum yaptı. Bu eğitim, teknolojinin savaş alanı arkeolojisinde nasıl kullanıldığını ve artırılmış gerçekliğin arkeolojik çalışmalar için sunduğu imkanları ele aldı.

Günün sonunda ise yönetmenliğini Coşkun Aral'ın yaptığı Malazgirt Projesi ve savaş alanı arkeolojisini anlatan "Zaferin İzinde Malazgirt" belgeseli seyredilerek katılımcılara Malazgirt Projesi ve savaş alanı arkeolojisi hakkında detaylı bir perspektif sunuldu.

Projenin yedinci ve son günün de Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı Dr. Emre Günay rehberliğinde gezildi.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Salih Gülen projenin gerçekleşmesinde emeği geçen başta Malazgirt projesi bilimsel danışmanı Prof. Dr. Adnan Çevik ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican olmak üzere Malazgirt Projesinin tüm ekip üyeleri, Muş Alparslan Üniversitesi idari ve akademik personeline, TÜBİTAK’a, 4005 proje ekibine ve eğitmenlere teşekkür etti.

İlginizi Çekebilir

YENİ MAHALLE’YE YENİ YOL

BELEDİYE EKİPLERİNDEN KENT GENELİNDE YOĞUN TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ

KIZILAY’DAN TOPLUMSAL FARKINDALIK ADIMI

VARTO HALKI DOĞALGAZ BEKLİYOR

VALİ AVNİ ÇAKIR, YUKARI ÇARŞI’DA VATANDAŞLARLA BİR ARAYA GELDİ

HAYVAN PAZARI GEÇİCİ SÜREYLE KAPATILDI

MUŞ’TA TARIMSAL KALKINMA MASAYA YATIRILDI

DR. DÖLEK’TEN ÇARPICI UYARI: MUŞ İÇİN SİSMİK ALARM

202 HAFTADIR SÜREN EVLAT NÖBETİ: "BARIŞ GELDİ, ARTIK DÖNÜN"

VEDAŞ MÜHENDİSLERİ ALPARSLAN 2 BARAJI VE HES’E TEKNİK GEZİ GERÇEKLEŞTİRDİ

  • Cuma 26.7 ° / 8.1 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.2 ° / 7.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 26.4 ° / 8.3 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2