TARIM PERSONELİ SAHADA ÇİFTÇİLERİN YANINDA

Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri Muş’ta çiftçilere desteklerine devam ediyor.

GÜNCEL 10.10.2021 18:19:00 347
TARIM PERSONELİ SAHADA ÇİFTÇİLERİN YANINDA

TARIM PERSONELİ SAHADA ÇİFTÇİLERİN YANINDA

Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri Muş’ta çiftçilere desteklerine devam ediyor.

 

Muş Tarım ve Orman İl müdürlüğü ekipleri Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında bu yıl çiftçilerin ekim yaptıkları tarlalarda incelemelerde bulunarak daha iyi verim elde edilmesi için gerekli bilgilendirme çalışmalarını aralıksız sürdürdü. 

Bu kapsamda Muş’ta ekim alanlarında yapılan çalışmalar ile çiftçilerin daha iyi verim elde edebilmeleri için süne, tarla faresi, çekirge ve yaban domuzu taramaları yapıldı.  Yapılan taramalarla ilgili çiftçiler bilgilendirildi.

TARIM SON DERECE ÖNEMLİDİR

Tarımın son derce önemli bir sektör olduğu belirten Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, yapmış olduğu açıklamada şunları söyledi: “Tarım, yalnızca insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması için değil, aynı zamanda milli gelirin yükseltilmesi, sanayiye hammadde sağlaması ve önemli bir istihdam alanı olması açısından da son derece önemlidir. Günümüzde tarım sosyo-ekonomik politikalarının ayrılmaz bir parçası ve gıda güvenliği yönüyle de stratejik bir alandır. Tarımsal faaliyetler, gıda ihtiyacını karşılayabilmeli, verimli ve sürdürülebilir olmalıdır. Bu nedenle tarımsal faaliyet sürecinde, gelecek nesillerin yeterli gıdaya sahip olmak için kullanacakları doğal kaynaklar korunmalıdır. Çünkü gelecek nesillere bırakabileceğimiz en önemli miras doğal kaynaklarımızdır. Dolayısıyla, tarımsal üretim yaparken çevreyi de korumak zorundayız. Tarım teşkilatı olarak her duruma hazırlıklı olmalıyız. Sahada gerekli tüm önlemleri alarak ve gerekli duyuruları yaparak her şartta üreticilerimizin mümkün olan en üst seviyede verim almalarını sağlamalıyız. Onun için daha fazla gayret sarf etmeli ve sürekli arazide, çiftçimizin yanında olmalıyız"

ZARARLI YOĞUNLUĞA RASTLANMADI

Ekili alanlarda zararlı böcek mücadelesi yürüttüklerini ifade eden Müdür Aydın, zararlı yoğunluğa rastlanmadığını belirterek şunları söyledi: “Süne Mücadelesi kapsamında 2021 yılında 55 bin dekar alan süne tarama programına alındı. Kışlaklarımızda 6 bin 500 dekar alanda yapılan tarama çalışmaları sonucunda zararlının potansiyel oluşturacak popülasyon yoğunluğuna rastlanılmamıştır. İl ve ilçeler toplamında 55 din dekar nimf taraması yapılmıştır. Ayrıca 55 bin dekar alanda kıymetlendirme taraması yapılmıştır. Yapılan bu tarama çalışmalarında zararlı yoğunluğuna rastlanılmadığından kimyasal mücadele yapılmamıştır. Süne emgi analizi kapsamında il genelinde toplam 96 köyde 170 adet buğday numunesi alınarak Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsüne emgi analizi yapılmak üzere gönderilmiştir.

Çekirge mücadelesi kapsamında İlimizde 51 lokasyonda tarama çalışması yapılmıştır. 2021 DYM kapsamında 2 bin 950 dekar alan mücadele alanı olarak planlanmıştır. Tarama ve teknik incelemeler yapılmış olup muhtarlar, üreticiler ve çobanlara gerekli uyarılar yapılmıştır.  Mücadele kapsamında yapılan taramalar neticesinde bulaşık olduğu tespit edilen 7 bin 275 dekar alanda ilaçlı mücadele yapılarak, bununla birlikte gerekli makine-ekipman desteği sağlanmıştır. Mücadele programı kapsamında 291 litre insektisit kullanılmıştır. Tarla Faresi için İlkbahar döneminde İl Genelinde Toplam 12 köyde 27 parselde ve 3 bin 265 dekar alanda tarama çalışması yapılmış olup yapılan taramalarda zararlı popülasyonunun ekonomik zarar eşiği altında olduğu tespit edilmiştir. Taramalarımız devam etmektedir. Yaban Domuzu için 13 dekar alanda tarama yapılmıştır. Çiftçilerimize gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır” şeklinde konuştu.