TARIMSAL ÜRETİM KAPASİTESİNİ ARTTIRACAK LABORATUVAR AÇILDI

Muş Alparslan Üniversitesi’nde açılan “Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı” bölgenin tarımsal üretim kapasitesini arttıracak

GÜNCEL 4.10.2024 16:43:00
TARIMSAL ÜRETİM KAPASİTESİNİ ARTTIRACAK LABORATUVAR AÇILDI

TARIMSAL ÜRETİM KAPASİTESİNİ ARTTIRACAK LABORATUVAR AÇILDI

Muş Alparslan Üniversitesi’nde açılan “Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı” bölgenin tarımsal üretim kapasitesini arttıracak

 

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) bölgenin tarımsal üretim kapasitesini artırmak ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını desteklemek amacıyla Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı'nı hizmete açtı. 

Bölgedeki tarımsal faaliyetlerin daha bilinçli ve verimli şekilde yürütülmesine katkı sağlayacak olan laboratuvarın açılışına MAUN Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kenan Yıldırım ve Prof. Dr. Talat Körpınar, Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Levent Ekinci, Genel Sekreter Harun Demir, birim amirleri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Tarım sektörüne bilimsel destek

Açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican, laboratuvarın tarımsal verimliliği artırma amacıyla yerel çiftçilere bilimsel destek sunacağını belirtti. Rektör Alican, “Bu laboratuvar, tarım alanındaki sorunların çözümü için toprak, bitki ve sulama suyu analizleri yaparak çiftçilere rehberlik edecek. Bu sayede, özellikle toprak yapısının iyileştirilmesi ve doğru gübreleme yöntemleriyle ürün kalitesinin artırılması mümkün olacak” dedi.

Bölgenin tarımsal kalkınmasına önemli katkı

Laboratuvarın bölgeye sağlayacağı faydaların sadece tarımsal üretimle sınırlı kalmayacağını söyleyen Alican, aynı zamanda ekonomik kalkınmayı da destekleyeceğini ifade ederek, “Muş’un tarımsal potansiyeli oldukça yüksek, ancak yanlış tarım uygulamaları ve iklim değişikliği gibi sorunlar üretkenliği olumsuz etkileyebiliyor. Bu laboratuvar, tarımsal faaliyetlerin bilimsel veriler ışığında daha verimli hale gelmesine katkıda bulunacak” dedi.

Geniş kapsamlı analizler

Laboratuvarın sunduğu hizmetler arasında; pH, tuz, kireç, organik madde, azot, fosfor ve potasyum gibi temel toprak analizlerinin yer aldığını dile getiren Alican, ayrıca çiftçilerin talebi doğrultusunda demir, çinko, bakır, kalsiyum gibi iz elementlerin analizleri de yapılabileceğinin altını çizdi. Alican, kirliliğinden şüphe duyulan bölgeler için kurşun ve kadmiyum gibi ağır metal analizlerinin de yapılabileceğini vurguladı.

Sürdürülebilir tarım için bilimsel çözümler

Alican, laboratuvarın bölgedeki çiftçilerin tarım uygulamalarını daha bilinçli hale getireceğini ifade ederek şöyle konuştu, “Toprak verimliliği, su kaynaklarının etkin kullanımı ve iklim değişikliği gibi faktörler tarımsal üretimi olumsuz etkileyebiliyor. Yeni açılan laboratuvar, bu sorunların çözümüne yönelik bilimsel veriler sunarak tarım faaliyetlerinin daha sürdürülebilir hale gelmesine yardımcı olacak.”

Yeni ufuklar açacak

Laboratuvarın aynı zamanda bilim insanlarına, öğrencilere ve yerel yönetimlere önemli veriler sunarak tarım politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunacağını belirten Alican, “Bu laboratuvar sadece Muş’un değil, çevre illerin de tarım sektörüne hizmet verecek, yerel üreticilerin sorunlarını anlayarak çözüm odaklı hizmetler sunacak” şeklinde konuştu.

Pilot devlet üniversitesi vurgusu

Açılış konuşmasında üniversitenin tarım ve hayvancılıkta pilot devlet üniversitesi olduğunu vurgulayan Alican, ayrıca Antik DNA Laboratuvarı ve yakında açılması planlanan Arı Laboratuvarı hakkında da bilgi verdi.

Rektörü Alican, açılışa katılan tüm davetlilere teşekkür ederek, laboratuvarın Muş’un tarımsal kalkınmasına önemli katkılar sunmasını diledi.


İlginizi Çekebilir

REKTÖR ALİCAN, ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERLE YEMEK PROGRAMINDA BİR ARAYA GELDİ

TARIMSAL ÜRETİM KAPASİTESİNİ ARTTIRACAK LABORATUVAR AÇILDI

TBMYO’DA TÜBİTAK 2209 PROJELERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

TEDAŞ, AYDINLATMA DENETİMİ YAPACAK

110 BİN AHLAT AĞACINDA ARMUT HASADI BAŞLADI

ÖĞRENCİLERDEN ANTİK DNA LABORATUVARINA ZİYARET

100 YILDIR AYNI HEYECANLA CEVİZ HASADI YAPILIYOR

BAŞKAN KOÇ, SANAYİ ESNAFININ ELEKTRİK SORUNUNU ÇÖZDÜ

KARASU NEHRİ'NDE BALIK ÖLÜMLERİ ENDİŞE YARATTI

GÖL VE BARAJ GÖLETLERİNE 4 MİLYON YAVRU SAZAN BIRAKILDI

  • Cumartesi 23.9 ° / 10.2 ° Güneşli
  • Pazar 25.1 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 25.6 ° / 13.1 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 7 6 0 1 15 19
2.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
3.Beşiktaş 6 5 0 1 10 16
4.Samsunspor 7 5 2 0 5 15
5.İstanbul Başakşehir 6 4 1 1 5 13
6.Eyüpspor 7 3 1 3 4 12
7.Göztepe 6 2 1 3 4 9
8.Bodrum FK 7 3 4 0 -2 9
9.Alanyaspor 7 2 2 3 -2 9
10.Trabzonspor 6 1 0 5 1 8
11.Konyaspor 7 2 3 2 -2 8
12.Sivasspor 7 2 3 2 -2 8
13.Antalyaspor 8 2 4 2 -6 8
14.Kasımpaşa 7 1 2 4 -2 7
15.Rizespor 8 2 5 1 -11 7
16.Gazişehir Gaziantep 6 1 4 1 -4 4
17.Kayserispor 6 0 3 3 -7 3
18.Hatayspor 6 0 4 2 -6 2
19.Adana Demirspor 7 0 6 1 -11 1