Tarih: 09.12.2024 18:00

TBMYO’DAN, GENÇ SANATÇILARA “HÂLKÂR” ATÖLYE ÇALIŞMASI

Facebook Twitter Linked-in

TBMYO’DAN, GENÇ SANATÇILARA “HÂLKÂR” ATÖLYE ÇALIŞMASI

 

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (TBMYO) tarafından genç sanatçılara yönelik geleneksel Türk el sanatlarında “Hâlkâr” atölye çalışması düzenlendi.

Şehit Yücel Kurtoğlu Güzel Sanatlar Lisesi tarafından düzenlenen Kariyer Günleri etkinlikleri kapsamında, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (TBMYO) El Sanatları Bölümü öğretim elemanı Öğr. Gör. Mikail Sevindik tarafından geleneksel Türk el sanatlarında “hâlkâr” çalışması ile ilgili workshop etkinliği gerçekleştirildi. 

Şehit Yücel Kurtoğlu GSL resim atölyesinde gerçekleştirilen etkinlikte, MAUN TBMYO El Sanatları Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Mikail Sevindik ve Şehit Yücel Kurtoğlu GSL Geleneksel Türk Sanatları öğretmeni Nesrin Polat’ın rehberliğinde, öğrencilere tezhip sanatının bir çeşidi olan hâlkâr tekniği uygulamalı olarak tanıtıldı.  Öğr. Gör. Mikail Sevindik tarafından önceden hazırlanan farklı ölçülerde hâlkâr desenleriyle tezhibin bir çeşidi olan hâlkâr çalışması yapıldı. Öncelikli olarak hâlkâr desenleri ile bir çalışma yapıldı. Eskize aktarılan desenler uygulaması yapılacak olan schoeller kağıdına aktarıldı. Cetvelleri çekilen desenin zencerek çalışması yapıldı. Etkinlik Desen karakalem çalışması yapılarak bitirildi. İki saat süren etkinliğe El Sanatları Bölümü öğrencilerinden Filiz Karademir ve Suzan Yaldız da eşlik etti.

Öğr. Gör. Mikail Sevindik Geleneksel Türk El Sanatlarında kitap sanatlarının bir kolunu oluşturan tezhip sanatı hakkında teorik bilgi de aktardı. Öğr. Gör. Sevindik, “Tezhip sanatının kökeni Arapça "zehep" (altın) kelimesine dayanır ve bu kelime, "altınlama" ya da "altınla süsleme" anlamına gelir. Bu sanat dalının dini ve edebi el yazması eserlerin başlık ve sayfalarındaki süslemelerden, hüsn-ü hat levhalarına, hilye-i şeriflere, fermanlara, beratlara, tuğralara, albümlere, minyatürlü eserlere ve ciltlerin etrafındaki motiflerle yapılan süslemeleri içerir. Ayrıca tezhipte kullanılan malzemeler ve motifler hakkında da bilgi veren Öğr. Gör. Sevindik, tezhip sanatının bir çeşidi olan hâlkârdan da bahsederek, bu tekniğin sulu altınla gölge verilerek, koyu altınla tahrir çekmek şeklinde tanımlandığını ifade etti. Öğr. Gör. Sevindik açıklamasının devamında, “Şehit Yücel Kurtoğlu GSL ile iş birliği içinde yapılan bu eğitim, kariyer günleri etkinlikleri çerçevesinde oldukça verimli geçti. Bu tür dış paydaş iş birliklerinin, öğrencilerimize ilham vererek geleneksel sanatlara olan ilgiyi artıracağına ve bu değerlerin gelecek nesillere aktarılacağına olan inancımı yineledim. Ayrıca, bu tür etkinliklerin farkındalık yarattığını düşünüyorum. Bu sürecin koordinasyonunu yapan Turhan Sur’a ve üniversitemiz yönetimine de teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Şehit Yücel Kurtoğlu GSL Geleneksel Türk Sanatları öğretmeni Nesrin Polat ise, “Okulumuzda 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda geleneksel Türk sanatlarından tezhip, çini ve minyatür dersleri veriyorum. Bugün Muş Alparslan Üniversitesinin koordinatörlüğünde düzenlediğimiz workshop etkinliğinde, öğrencilerimize hâlkâr motifini oluşturmayı gösterdik. İlk olarak simetri almayı öğrettik ve ardından aydınger kağıtlarıyla motifleri schoeller kağıtlarına aktardık. Etkinlik sürecine katkılarından dolayı Mikail Sevindik’e ve üniversite yönetimine okulum adına teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Etkinlik, geleneksel Türk el sanatlarına olan ilgiyi artırmak ve bu değerlerin genç nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla büyük bir başarıyla gerçekleşti. Katılımcılar, hâlkâr tekniğiyle ilgili bilgi ve deneyimlerini artırarak sanatsal yeteneklerini geliştirdiler. Workshop sonunda, katılımcılarla birlikte toplu fotoğraf çekimi yapıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —