Tarih: 22.03.2022 19:12

TEKİN’İN 9’UNCU KİTABI ÇIKTI

Facebook Twitter Linked-in

TEKİN’İN 9’UNCU KİTABI ÇIKTI

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zeliha Tekin, 9’uncu kitabı olan ‘Küresel İklim Değişikliği’ raflardaki yerini aldı.

 

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zeliha Tekin tarafından kaleme alınan ‘Küresel İklim Değişikliği’ adlı kitap okuyucuyla buluştu.

Yazmış olduğu kitaplarla adından sıkça söz ettiren Doç. Dr. Zeliha Tekin, kendi yazdığı 9 kitabın haricinde 35 farklı kitapta bölüm yazarlığı, ‘Yönetim’ adlı kitabında editörlüğünü yapmıştı.

Tekin’in yazdığı son kitap olan ‘Küresel İklim Değişikliği’ kitabının editörlüğünü ise Uzman eğitmen Arzu Çotul ve Doç. Dr. Pınar Göktaş yaptı.

‘Küresel İklim Değişikliği’ kitabı ile ilgili olarak bir açıklama yapan Tekin, kitabı yazarken iklim değişikliği raporlarını dikkate aldığını belirterek şunları söyledi: “Editörlüğünü Uzman Eğitmen Arzu Çotul’un yaptığı ve Doç. Dr. Pınar Göktaş ile birlikte kaleme alınan “Küresel İklim Değişikliği” adlı bu eserde “iklim değişikliği” konusu yönetim ve strateji bağlamında ele alınmış; toprak, bitki, su ve hava kirliliği, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, yeşil işletmecilik ve enerji konuları, gerek alan yazındaki gelişmeler takip edilerek gerekse de iklim değişikliği raporları göz önünde bulundurarak anlatılmıştır. Eser, program ve bölümlerinde, küresel iklim değişikliği, iklim değişikliği, iklim değişikliği ve enerji, iklim değişikliği ve çevre gibi derslerin yer aldığı başta Mühendislik Fakülteleri olmak üzere, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri, İşletme ve İktisat Fakültesi öğrencilerine yönelik bir referans kaynağı niteliğindedir. Kitabın kamu ve özel sektörde çalışan yöneticilere, iklim mühendislerine, öğrencilere ve iklim değişikliği konusuna ilgi duyan herkese faydalı olması dilerim.

Geçmiş çağlardaki çevreyle dost ısınma yöntemlerinden elinde temiz, doğayla dost enerji seçenekleri bulunan insanın kömür, doğal gaz, petrol gibi ürünleri kullanıp bol miktarlarda atık üreterek çevreye zarar verdiği; çevreyi kirleten gazların atmosferdeki miktarını arttırmak suretiyle iklim değişikliklerine maruz kalınan günümüze gelinmiştir.” Dedi.

Tekin açıklamasının devamında iklim değişikliğinin zararlarına değinerek şunları söyledi: “İklim değişikliği konusu artık haber bültenlerinde ve gazetelerin ilk sayfalarında sıklıkla yer alan konulardan biridir.  Son 10-15 yıldır bu konu hakkında daha fazla belgesel ve film çekilmektedir. Sanayileşmenin artan hızıyla orantılı sayılan hava kirliliği karbondioksit miktarını arttırmış, insan faaliyetleri neticesinde de sera gazlarının salınımında artış yaşanmış ve küresel ısınma gerçekleşmiştir. Tüm bunlar bizleri-dünyamızı, buzulların erimesi, havanın daha da ısınması, kuraklık, suların çekilmesi ya da suların/okyanusların yükselmesi, hayvan ve bitki türlerinin/çeşitlerinin azalması sonuçlarını doğuran (küresel) iklim değişikliği ile yüz yüze getirmiştir. Önlem alınmadığı takdirde, iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerinden (sağlık, ekonomi, göç vb.) uzun vadede gençlerimiz daha fazla etkilenecektir. Derin nefes alın ve havayı içinize çekin, sonra da geri verin. Şayet içinize temiz bir hava çektiğinizi düşünüp “oh be dünya varmış” diyebiliyorsanız ya da temiz bir suda yüzüp taze balık yiyebiliyorsanız kendinizi diğer insanlara göre daha şanslı görebilirsiniz. Çünkü yakın bir gelecekte sıcaklıklar beş derece artacak, bu ısınmadan dolayı doğal afetler yaşanacak, sera gazı salınımları yüzünden hava daha da kirlenecek, tatlı su rezervleri azalacak ve iklim değişimine bağlı olarak tarım üretiminde azalmalar olacaktır. Ve belki de başta kahve olmak üzere, çay, kakao, pirinç, muz, avokado, üzüm, mısır 20-30 yıl sonra olmayacaktır. Yükselen sular, kıyı bölgelerini kaplayacak, biyolojik çeşitlilik olumsuz yönde etkilenecek ve yaşam bambaşka bir hal alacaktır. Bugünkü sokak ve caddelerin yerini su kanalları alacak, parası olanlar gökdelenlerden de yüksek binalara taşınacaklar, fakirler ise her zamanki gibi yaşam savaşı vereceklerdir.” dedi

İklim değişikliği ile mücadeleye gereken önemin verilmesi gerektiğini belirten tekin son olarak şunları söyledi: “Şayet iklim değişikliği ile mücadeleye gereken önem verilmezse Dünya Sağlık Örgütü’nün 2007-2017 yılları arasında genel müdürlüğünü yapmış olan Margeret Chan’ın dediği gibi 2030 ile 2050 arasında her yıl 38 bin yaşlı sıcak hava dalgalarından, 48 bin kişi ishalden, 60 bin kişi malaryadan ve 95 bin çocuk da yeterli beslenememekten hayatını kaybedecektir. İklim değişikliği, küresel ısınma sonucunda dünya ikliminin uzun jeolojik çağların aksine, son 15-20 yıl gibi kısa bir sürede hızla değişmesini ifade eden bir kavramdır. Fosil kaynaklarının yol açtığı anlaşılan küresel ısınma, sera etkisi, iklim değişmesi ve ozon tabakasının incelmesi gibi küresel sorunların azaltılması için günümüz işletmelerinin birtakım sorumlulukları yerine getirmesi, bu konuda bilinçli hareket etmesi gerekmektedir. İşletme yöneticileri, tüm bu anlatılanlar ışığında, işletme uygulamalarını çevrenin korunması ve sürdürülebilir kalınması yönünde dönüştürmeli, yeşil bakış açısı ile yalnızca yasal yaptırımlardan dolayı değil de kirliliğin önlenmesi, kurumsal sosyal sorumluluğun yerine getirilmesi gibi gönüllü benimsemelerle hareket etmelidir” ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —