Tarih: 07.07.2025 15:40

TKDK IPARD III 7. BAŞVURU ÇAĞRISI YAYINLANDI

Facebook Twitter Linked-in

TKDK IPARD III 7. BAŞVURU ÇAĞRISI YAYINLANDI

Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Yedinci Başvuru Çağrı İlanına çıktığını duyurdu.

 

Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD III Programı 2021–2027 dönemi kapsamında 7. Başvuru Çağrı İlanına çıkmış bulunmaktadır.

Yatırım yapmayı planlayan çiftçiler, üreticiler, işletmeler ve girişimciler için büyük bir fırsat sunan bu çağrı, geri ödemesiz mali destek içermekte olup, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.

Açıklamada, destekten faydalanmak isteyen tüm yatırımcıların başvuru süreci ve destek kapsamı ile ilgili detaylara dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı.

81 İlde Başvuru İmkânı

Yapılan açıklamaya göre, IPARD III Programı’nın bu çağrısı Türkiye genelindeki 81 ili kapsamaktadır. Böylece Muş ilinde yatırım yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler de destek başvurusunda bulunabileceklerdir.

Desteklenecek Tedbirler ve Sektörler

Başvuru Çağrısı kapsamında, “M7 – Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” tedbiri çerçevesinde destek verilecek. Bu kapsamda; yapım işleri, makine-ekipman, hizmet ve görünürlük alımları desteklenecek yatırımlar arasında yer almaktadır.

Destek oranları projeye göre %60 ila %70 arasında değişmekte olup, çağrı kapsamında ayrılan toplam bütçe 42 milyon avro olarak belirlenmiştir.

Bu tedbir çerçevesinde desteklenecek alt sektörler şunlardır:

Bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ile paketlenmesi

Bal ve diğer arıcılık ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesi

Zanaatkarlık ve katma değerli ürünler

Kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri

Su ürünleri yetiştiriciliği

Makine parkları

Yenilenebilir enerji yatırımları

Başvuru Tarihleri

Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, başvuru takvimi de detaylı olarak paylaşıldı.

Buna göre;

14 Temmuz 2025 tarihinde saat 09.00 itibarıyla yatırımın uygulanacağı ilde bulunan TKDK İl Koordinatörlükleri ve İl İrtibat Ofislerinde başvurular kabul edilmeye başlanacak.

Online Proje Başvuru Sistemi, 18 Ağustos 2025 tarihinde saat 18.00’de kapatılacak.

Başvuruların son teslim tarihi 1 Eylül 2025 saat 18.00’dir. Bu tarihten sonra yapılan başvurular kesinlikle kabul edilmeyecektir.

Yatırım Süreleri

Yapılacak yatırımların süresi, eğer yapım işi içermiyorsa en fazla 9 ay, yapım işi içeriyorsa en fazla 18 ay olarak planlanmalıdır.

Önemli Hususlar

Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada yatırımcılara dikkat etmeleri gereken bazı noktalar da hatırlatıldı:

Açık alanda bitkisel üretime yönelik makine ve ekipman alımları bu çağrıda desteklenmemektedir.

Bal ve arıcılık ürünlerinin üretimi değil, yalnızca bu ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi için yapılan yatırımlar bu çağrı kapsamında değerlendirilecektir.

Başvuruların toplam tutarı, ayrılan bütçeyi aşması durumunda, IPARD Programı’nda belirtilen sıralama kriterleri esas alınarak değerlendirme yapılacak ve yalnızca bütçe dâhilindeki projeler incelenecektir.

Başvuru Rehberi ve Bilgilendirme

Yatırım yapmak isteyen vatandaşlar için, başvuru sürecine ilişkin tüm detayları içeren Başvuru Çağrı Rehberi (Versiyon 7.0) TKDK’nın resmî internet sitesinde (www.tkdk.gov.tr) yayımlanmıştır. Ayrıca, çağrı süreci boyunca yapılacak olan ilave duyuru ve bilgilendirmeler de yine TKDK’nın internet sitesinden takip edilmelidir.

İletişim Bilgileri

TKDK İl Koordinatörlükleri ve İl İrtibat Ofislerinin iletişim bilgilerine de aynı internet sitesi üzerinden “İletişim” başlığı altından ulaşılabilir. Muş’taki yatırımcılar, başvuru belgeleri ve başvuru usulleri hakkında bilgi almak için ildeki TKDK İl İrtibat Ofisi’ne doğrudan başvuruda bulunabilirler.

Kurum Yetkililerinden Uyarı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, çağrı duyurusunda yer alan şartları değiştirme hakkını saklı tuttuğunu belirtmiş ve yatırımcıların güncel duyuruları düzenli olarak takip etmeleri gerektiğini vurgulamıştır. Ayrıca, bu çağrıya ilişkin yapılacak destek değişikliklerinin Avrupa Komisyonu’na iletildiği ve resmî onay sürecinin devam ettiği bilgisi de kamuoyuyla paylaşılmıştır.

Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, tarım ve kırsal kalkınma alanında yatırım yapmak isteyen tüm vatandaşlara bu destek fırsatını değerlendirmeleri çağrısında bulunarak, ayrıntılı bilgilendirme ve başvuru sürecinde her türlü desteği sağlayacaklarını bildirdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —