TÜBİTAK’TAN 23 MİLYONLUK PROJEYE ONAY
Muş Alparslan Üniversitesi tarafından hazırlanan 23 milyon TL bütçeli “Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin Yurt Çimento Enerji İyileştirme ve Geliştirme Projesi TÜBİTAK tarafından destek almaya hak kazandı
Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Nükleer Enerji ve Enerji Sistemleri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Salih Özer'in danışmanlığını üstlendiği “Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin Yurt Çimento Enerji İyileştirme ve Geliştirme Projesi” TÜBİTAK TEYDEB 1832 Yeşil Sanayi Dönüşümü projeleri kapsamında destek almaya hak kazandı.
Proje, toplam 23 milyon TL bütçesiyle Muş ilinde TEYDEB adına sunulan ilk proje olmanın yanı sıra, en yüksek AR-GE bütçesine sahip proje olarak da dikkat çekiyor. 2023 yılında başlayan projede, yerinde ölçümler ve ileri analiz yöntemleri kullanılarak elde edilen bulgular 16 Mayıs 2024 tarihinde TEYDEB projesine dönüştürüldü. 9 Aralık 2024 tarihinde yapılan başvurunun olumlu sonuçlanmasıyla, projenin uygulama aşamasına geçildi.
Proje kapsamında, firma bünyesinde ilk kez imal edilecek olan karma yakma sistemleri ve yapay zeka destekli yerli, yüksek verimli fanlar sayesinde toplam enerji tüketiminde yüzde 15 tasarruf sağlanması ve karbon salınımının yüzde 25 oranında azaltılması hedefleniyor.
Ayrıca, projeden elde edilen bilgi ve deneyim, ülkemizdeki diğer çimento fabrikalarında uygulanarak enerji tasarrufu artırılacak ve milli ekonomiye önemli katkılar sunulacak. Bu proje, sürdürülebilir sanayi dönüşümüne yönelik somut bir adım olarak büyük önem taşıyor.