Tarih: 14.02.2021 17:19

TURAN, TKDK DESTEKLEMELERİNİ ANLATTI

Facebook Twitter Linked-in

TURAN, TKDK DESTEKLEMELERİNİ ANLATTI

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Desteleme Kurumu (TKDK) Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan, TKDK’nın desteklerini anlattı.

 

TKDK İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan, TKDK’nın kuruluş hikâyesinden gerçekleştirilen yatırım destekleme çalışmalarına kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. Turan, Kamuoyunun bilgilenmesi adına yaptığı açıklamada, “Kurumumuz tanıtım işine çok önem veriyor çünkü yatırım önce teşhirle başlar. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu kuruluşu 2005 yılında müzakerelerin başlaması sonucunda, katılmak isteyen her ülkeye katılım öncesi mali yatırım aracı olan IPA’dan yararlanması üzerine başlamıştır. IPA beş bileşenden oluşmaktadır. IPARD bileşeni bu programı kullanacak bir kurumun kurulmasıyla olacaktı. Bu da TKDK’nın kurulmasıyla oldu. TKDK mali ve idari özerkliğe sahip, kendine has bütçesi olan bir kurum. IPARD programı kapsamında belirlenen destekleri vererek örnek model oluşturmaya çalışan bir kurum. Hibe desteğimiz Avrupa Birliği ve ulusal fonlardan sağlanan paranın Avrupa Birliği standartları ve çerçeve ile sektörel anlaşmalar kapsamında Avrupa Birliği tarafından yüzde 75 oranında karşılanmaktadır. Yüzde 25’i ise biz ulusal kaynaklarımızdan karşılıyoruz. Verdiğimiz hibenin tamamı geri ödemesi olmaksızın, herhangi bir kredi gibi düşünmeyelim, ananızın sütü gibi helaldir. Tabi projenin kabul ve uygulanması halinde. Bizde yüzde 40 ile yüzde 70 arasında değişen oranlarda hibe desteği veriyoruz. Tabi bu tedbirden tedbire değişiyor” diye konuştu.

“Çıkmış olduğumuz 10. Çağrı İlanını vatandaşlarımızın duyması gerekiyor” diyen Turan, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi, “Burada hemşerilerimize seslenmek istiyorum. Süt toplama merkezi ilimiz için büyük önem arz etmektedir. Özel bir firmanın Bingöl’de kurulmuş olması bunun en tetikleyici sebebidir. Bununla beraber ilimizde ciddi bir hayvan potansiyeli var. Verim noktasında gerilerde olsak da sütü toplayıp iyi bir fiyattan sattığınızda verimin, kalitenin artması adına çalışmalar ardından gelecektir.” İl Koordinatörü Turan, yüzde 40 hibe destekli proje alanları arasında süt ve süt ürünleri işleme, kesimhane, su ürünleri işleme ve pazarlama, meyve ve sebzecilik gibi yatırım alanlarının olduğuna da değindi.  

İlimizin kanatlı hayvan sayısı bakımından oldukça avantajlı olduğunu ifade eden Turan, 10. Çağrıda kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde kümes, barınak, ilgili makine ve ekipmanlar ile danışmanlık hizmetlerinin destekleneceğini kaydetti. Yüzde 70’e varan hibe desteği avantajı içeren yatırım alanları hakkında bilgi veren Turan, “Kazın orijini Bulanık. Bu konuda üniversitemizin de akademik çalışmaları var. 90 binin üzerinde bir kaz varlığı söz konusu. Bunun yanı sıra destek verdiğimiz bir diğer kümes hayvanı hindi. 101 tedbiri kapsamında kaz ve hindi kümeslerinin kurulumu alanında biz şu an çağrı ilanındayız. Ciddi anlamda pazara sahip olan iki tedbir bunlar. Vatandaşlarımızın proje fikirleri varsa bizzat gelip bizimle görüşmelerini istiyorum. Hindi için 8 bine kadar kapasiteli bir tesise destek verebiliriz. 250 bin Avro’ya kadarlık projeler sunulabilir. Yüzde 65 hibe desteği bulunuyor ve yüzde 18 KDV muafiyeti var. Kaz için de maksimum 3 bin bir limiti var. 125 bin Avro yatırım tutarı var. Bunun yüzde 65’ini biz veriyoruz. Yüzde 18 KDV muafiyeti var. Kazın tüyüne kadar değerlendirebileceğimi bir hayvan türü olduğunu biliyoruz” dedi. Turan ayrıca büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta et veya süt besiciliği yapmak isteyenlerin de bu çağrı döneminde proje başvurusu yapmak için İl Koordinatörlüğünden detaylı bilgi alabileceklerini ifade etti. TKDK’nın 10. Çağrı kapsamında yer almayan ancak ileriki dönemlerde çağrıya çıkılması beklenen kırsal alan yatırımlarına da değinen Turan; arıcılık, bitkisel üretim, kırsal turizm, yenilenebilir enerji, kültür balıkçılığı, zanaatkarlık ve katma değerli ürünler gibi alanlarında uygun görülecek projelere yüzde 65 hibe desteği avantajı bulunduğunu dile getirdi.

Proje Başvuruları 15 Şubat’ta Başlıyor

Turan, IPARD II 10. Başvuru Çağrısı kapsamında proje başvuru ve kabul işlemlerinin 15 Şubat’ta başlayacağını belirterek yatırım fikri olan vatandaşları İl Koordinatörlüğünü ziyaret etmeye davet etti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —