Tarih: 11.05.2022 19:11

UBF, TARIM EĞİTİMLERİNE DEVAM EDİYOR

Facebook Twitter Linked-in

UBF, TARIM EĞİTİMLERİNE DEVAM EDİYOR

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) tarım ile ilgili düzenlediği seminerlerine bir yenisini daha ekledi.

 

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) bünyesinde ziraat menşeli olarak kurulan Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) Muş’un tarım potansiyelini ortaya çıkartmak ve tarımı geliştirmek için başlatmış olduğu çalışmalarına devam ediyor.

Bu kapsamda son zamanlarda önemli seminerlere imza Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) son olarak ‘‘Sağlık İçin Üzümsü Meyve’’ konulu bir seminer düzenledi.

Rektör Yardımcısı ve UBF Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ koordinatörlüğünde düzenlenen seminerlere alanlarında uzman isimler davet edilerek bilgilerinden faydalanılıyor. Son olarak düzenlenen "‘‘Sağlık İçin Üzümsü Meyve’’ konulu seminerine Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yılmaz Boz konuşmacı olarak katıldı.

Düzenlenen seminere Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat başta olmak üzere, Rektör Yardımcıları, Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM, BÜGEM, TİGEM, TTSM, TKDK, Bitki Islahçıları Alt Birliği, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği, Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, MAUN akademik personeli ve öğrenciler katıldı.

BOZ, ARONYA BİTKİSİNİN ÖZELİKLERİNİ ANLATTI

Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yılmaz Boz, seminerde yapmış olduğu konuşmasında üzümsü meyveler ve faydaları hakkında şunları dile getirdi: “ilk olarak Aronya bitkisinin genel özelliklerinden bahsedersek, Aronya bitkisinin soğuk algınlığı, mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi dahil olmak üzere çeşitli hastalık ve radyasyon zehirlenmesi tedavisinde kullanılıyor. Aronya meyvesi genellikle antosiyanin ve prosiyanidinler polifenollerce zengin bir meyvedir.  Aronyanın sağlık etkisi üzerine yapılan çalışmalar sonucunda, meyvelerinin antioksidan kapasitesi ve antosiyanin miktarı bakımından diğer üzümsü meyvelere göre en yüksek değere sahip olduğu ortaya konmuştur. Yapılan araştırmalar aronyanın doğal kanser savaşçısı olduğunu ortaya koymaktadır. Aronyanın göz sağlığı üzerinde, kalp damar sağlığı üzerinde, idrar yolu iltihabını önlemede, sindirim sistemi ve böbrek sağlığı üzerinde, diyabeti önleme ve iyileştirme üzerine birçok yararları bulunuyor.” Dedi.

GOJİ BERRY’NİN (KURT ÜZÜMÜ) SAĞLIĞA ETKİLERİ

Boz, konuşmasının devamında sağlık için çok önemli bir meyve olan Goji berry (Kurt üzümü) bitkisinden de bahsederek şunları dile getirdi: “Goji berry (Kurt üzümü) bitkisinin genel özelliklerinden bahsedecek olursak, Goji berrynin besin kaynağı olarak kullanılmasının yanında; ateş düşürücü, iltihap kurutucu ve yaşlanmayı geciktirici özellikleriyle de bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, kan şekerini dengelediğini, karaciğerde koruma sağladığını, insan büyüme hormonu salınımını arttırdığını, serbest radikallerin zararlarına karşı cildi koruduğunu, kalp damarlarının dayanıklılığını arttırdığını, gstrointestinal bölgede anti-tümör tesiri, alzheimer hastalığında nörodejenerasyonu engelleyici bir tesire sahip olduğunu, görüş kaybını ve kataraktı engelleyebileceği tespit edilmiş sağlık için nemli bir meyvedir.” Dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —