Tarih: 01.09.2022 19:11

UBF’DEN MUŞ İÇİN BİR İLK DAHA

Facebook Twitter Linked-in

UBF’DEN MUŞ İÇİN BİR İLK DAHA

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) bilimsel deneme ekimleri kapsamında Muş’ta yine bir ilke imza attı.

 

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) tarafından Muş’ta yapılan bilimsel deneme ekimlerine bir yenisini daha ekleyerek Muş’ta çiftçilere alternatif ürün yetiştirmelerine destek oluyor. Üniversite yerleşkesinde bulunan deneme ekimi arazisinde deneme ekimi yapılan 3 farklı nohut ve mercimek çeşitlerinin hasadı yapıldı.

Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve UBF Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ öncülüğünde yürütülen çalışmalar neticesinde yetiştirilen nohut ve mercimekten başarılı sonuçlar elde edildi.

3 farklı deneme UBF Bitkisel Üretim Teknolojileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Karaman tarafından yürütüldü. Önceki gün yapılan hasada Karaman ve Karadağ’da katıldı. Hasadı yapılan ürünlerin gerekli incelemelerin sonunda Muş ve bölge çiftçilerine önerilecek.  

Rektör Yardımcısı ve UBF Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Muş’ta ilk defa ekimi yapılan ürün desenlerinin oluşturulmasında kendilerine sürekli olarak destek veren Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a teşekkür ederek şunları söyledi; “Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından Muş’ta İlk defa yürütülen farklı nohut ve mercimek çeşitlerinin adaptasyon çalışmalarının hasadını başarı ile gerçekleştirdik. 2022 sezonunda yemeklik tane ve baklagillerde nohut ve kırmızı mercimekten oluşan 3 farklı denemenin konu uzmanı Doç. Dr. Mehmet Karaman tarafından yürütüldü. 14 nohut, 4 nohut ve 10 kırmızı mercimek çeşidinin yer aldığı denemelerde Muş ili üreticileri için çok önemli sonuçlar elde ettik. Muş’ta ilk defa bilimsel olarak yapılan bu çalışmalarda amacımız bölgeye uygun, verimi ve kalitesi yüksek ve hastalıklara tolerant çeşitlerin belirlenmesidir. Aynı zamanda sonraki çalışmalara referans olacak bilimsel sonuçlar elde etmektir. Ayrıca, en yüksek verim ve kaliteye sahip farklı nohut ve mercimek çeşitlerinin Muş başta olmak üzere bölgemiz üreticilerine önerilecektir. Muş’ta ilk defa yetiştirilen ve ilk defa bilimsel bir çalışmanın yürütülmesi amacıyla yeni ürün desenlerinin oluşturulmasında desteklerinden dolayı Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —