ULUSAL ZİNCİR MARKETLERDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ DENETİMİ

Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda güvenliğini sağlamak amacıyla kapsamlı denetim çalışmalarına devam ediyor. Ekipler bu kapsamda, ulusal zincir marketlerde taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerin piyasada bulunurluğunu ko

GÜNCEL 10.12.2024 12:54:00
ULUSAL ZİNCİR MARKETLERDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ DENETİMİ

ULUSAL ZİNCİR MARKETLERDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ DENETİMİ

 

Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda güvenliğini sağlamak amacıyla kapsamlı denetim çalışmalarına devam ediyor. Ekipler bu kapsamda, ulusal zincir marketlerde taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerin piyasada bulunurluğunu kontrol etmek amacıyla denetim yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinde yayınlayarak kamuoyuna duyurusunu yaptığı Taklit ve Tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerin piyasada bulunurluğunu kontrol etmek, toplatılmayan ürünlerin toplanmasını sağlamak, halkımızın sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimini sağlamak amacıyla Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü Resmi Gıda Kontrolörleri tarafından ulusal zincir marketlerde eş zamanlı olarak resmi denetim yapıldı.

Yapılan denetimlere Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Dr. Ferit Yıldız, Gıda ve Yem şube Müdürü Haluk Aydınoğlu ve Şube Personeli katıldı. Denetimle ilgili açıklamalarda bulunan Müdür Yardımcısı Dr. Ferit Yıldız, taklit ve tağşiş yapılan gıda ürünlerine yönelik yapılan denetimleri çok önemsediğini, halkın sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak adına İl Müdürlüğü olarak zincir marketlerde denetimlere aralıksız devam ettiklerini söyledi.

“En iyi denetçi tüketici”

Vatandaşın herhangi bir olumsuzluk durumunda Alo 174 Gıda hattına başvurmalarının önemine değinen Ferit Yıldız, ürün alırken son tüketim tarihine öncelik verilmesi gerektiğini ve bu konuda tüm vatandaşlardan hassasiyet göstermelerini beklediğini belirtti.

Daha önce belli dönemlerde açıklanan taklit ve hileli gıda listeleri artık elektronik ortamda tüketicilerle paylaşıldığını ifade eden Yıldız, bu bilgilerin https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/gkd internet sitesinde yer alacağını söyledi. Yıldız, “En iyi denetçi tüketicinin kendisi. İhbar şikâyet hattımız olan Alo 174 Gıda Hattı ile tüketicilerimiz resmi kontrol sürecine dahil ediliyor. Tüketicilerimiz sorunlu gördükleri her konuyu bu hatta bildirsin. Kurum olarak işletmelere risk esaslı denetimler yapıyoruz ama şikâyetler doğrultusunda ek denetimler de gerçekleştiriyoruz. Kişilerin sağlığını tehlikeye düşüren ürünler ve taklit veya tağşişli ürünler olmak üzere denetim yapılıyor” dedi.

Karekod uygulaması önemli

Gıda İşletmelerinde karekod uygulamasını da hayata geçirdiklerini hatırlatan Yıldız açıklamasını şöyle sürdürdü, “Gönüllülük esasına dayanan bu uygulama ile işletmeye giden tüketici karekod okutarak o yerin en son ne zaman denetlendiğini ve sonucun ne olduğunu görebiliyor. Eski sistemde, taklit veya tağşiş yapıldığı laboratuvar sonucuyla tespit edilen gıdalar ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdalar, bakanlık tarafından çok aşamalı bürokratik bir süreçle yönetiliyordu. Bunlar uzun süreçler aldığı için kamuoyu duyurularında uzun aralıklar meydana geliyordu. Herhangi bir yayınlama periyodu yoktu ve toplu şekilde yayınlanıyordu. Yeni sistemde kamuoyu duyuruları elektronik ortamda tüketiciyle paylaşılacak.”

Denetimlerde ayrıca, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince, ürünlerin son tüketim tarihleri, muhafaza koşulları, izlenebilirlik sistem varlığının kontrolleri ve marketlerin hijyen gereklilikleri kontrol edildi.

İlginizi Çekebilir

MALAZGİRT SAVAŞI’NIN YERİ ALTINCI YILDA NETLEŞİYOR: 200’E YAKIN METAL OBJE BULUNDU

ARAS, “15 TEMMUZ, DİRENİŞİN VE YENİDEN DİRİLİŞİN ADIDIR”

15 TEMMUZ’DA “ZAFERİN ADI TÜRKİYE” TEMASIYLA ANMA ETKİNLİKLERİ DÜZENLENECEK

VALİ ÇAKIR, “15 TEMMUZ, MİLLETİMİZİN ONUR VESİKASIDIR”

İŞKUR VE MÜFTÜLÜK İŞ BİRLİĞİYLE 93 KİŞİYE GEÇİCİ İSTİHDAM FIRSATI

MEMUR-SEN’DEN TERÖRSÜZ TÜRKİYE SÜRECİNE TAM DESTEK

YAZ TATİLİ GENÇLİK MERKEZİNDE DOLU DOLU GEÇİYOR

BAYRAK TEPE’DE ÖRTÜ YANGINI PANİĞİ

6 YILLIK KAN DAVASI BARIŞLA SONUÇLANDI

BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİR GENÇ DAHA KURTARILDI

  • Salı 34.3 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 30 ° / 13.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 32.3 ° / 17.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2