Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda güvenliğini sağlamak amacıyla kapsamlı denetim çalışmalarına devam ediyor. Ekipler bu kapsamda, ulusal zincir marketlerde taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerin piyasada bulunurluğunu ko
ULUSAL ZİNCİR MARKETLERDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ DENETİMİ
Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda güvenliğini sağlamak amacıyla kapsamlı denetim çalışmalarına devam ediyor. Ekipler bu kapsamda, ulusal zincir marketlerde taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerin piyasada bulunurluğunu kontrol etmek amacıyla denetim yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinde yayınlayarak kamuoyuna duyurusunu yaptığı Taklit ve Tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerin piyasada bulunurluğunu kontrol etmek, toplatılmayan ürünlerin toplanmasını sağlamak, halkımızın sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimini sağlamak amacıyla Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü Resmi Gıda Kontrolörleri tarafından ulusal zincir marketlerde eş zamanlı olarak resmi denetim yapıldı.
Yapılan denetimlere Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Dr. Ferit Yıldız, Gıda ve Yem şube Müdürü Haluk Aydınoğlu ve Şube Personeli katıldı. Denetimle ilgili açıklamalarda bulunan Müdür Yardımcısı Dr. Ferit Yıldız, taklit ve tağşiş yapılan gıda ürünlerine yönelik yapılan denetimleri çok önemsediğini, halkın sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak adına İl Müdürlüğü olarak zincir marketlerde denetimlere aralıksız devam ettiklerini söyledi.
“En iyi denetçi tüketici”
Vatandaşın herhangi bir olumsuzluk durumunda Alo 174 Gıda hattına başvurmalarının önemine değinen Ferit Yıldız, ürün alırken son tüketim tarihine öncelik verilmesi gerektiğini ve bu konuda tüm vatandaşlardan hassasiyet göstermelerini beklediğini belirtti.
Daha önce belli dönemlerde açıklanan taklit ve hileli gıda listeleri artık elektronik ortamda tüketicilerle paylaşıldığını ifade eden Yıldız, bu bilgilerin https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/gkd internet sitesinde yer alacağını söyledi. Yıldız, “En iyi denetçi tüketicinin kendisi. İhbar şikâyet hattımız olan Alo 174 Gıda Hattı ile tüketicilerimiz resmi kontrol sürecine dahil ediliyor. Tüketicilerimiz sorunlu gördükleri her konuyu bu hatta bildirsin. Kurum olarak işletmelere risk esaslı denetimler yapıyoruz ama şikâyetler doğrultusunda ek denetimler de gerçekleştiriyoruz. Kişilerin sağlığını tehlikeye düşüren ürünler ve taklit veya tağşişli ürünler olmak üzere denetim yapılıyor” dedi.
Karekod uygulaması önemli
Gıda İşletmelerinde karekod uygulamasını da hayata geçirdiklerini hatırlatan Yıldız açıklamasını şöyle sürdürdü, “Gönüllülük esasına dayanan bu uygulama ile işletmeye giden tüketici karekod okutarak o yerin en son ne zaman denetlendiğini ve sonucun ne olduğunu görebiliyor. Eski sistemde, taklit veya tağşiş yapıldığı laboratuvar sonucuyla tespit edilen gıdalar ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdalar, bakanlık tarafından çok aşamalı bürokratik bir süreçle yönetiliyordu. Bunlar uzun süreçler aldığı için kamuoyu duyurularında uzun aralıklar meydana geliyordu. Herhangi bir yayınlama periyodu yoktu ve toplu şekilde yayınlanıyordu. Yeni sistemde kamuoyu duyuruları elektronik ortamda tüketiciyle paylaşılacak.”
Denetimlerde ayrıca, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince, ürünlerin son tüketim tarihleri, muhafaza koşulları, izlenebilirlik sistem varlığının kontrolleri ve marketlerin hijyen gereklilikleri kontrol edildi.