ÜNİVERSİTEDE DOĞAL ÜRÜNLERDEN TEMİZLİK ÜRÜNÜ ÜRETİMİ TAMAMLANDI

Muş Alparslan Üniversitesi’nde doğal ürün ekstreleri kullanılarak üretilen yaklaşık 1500 litre temizlik ürünü tamamlanarak teslim edildi. Proje, maliyetleri düşürmeyi hedeflerken yerli üretimi güçlendiren ve öğrencilere uygulamalı

GÜNCEL 9.12.2025 17:09:00
ÜNİVERSİTEDE DOĞAL ÜRÜNLERDEN TEMİZLİK ÜRÜNÜ ÜRETİMİ TAMAMLANDI

ÜNİVERSİTEDE DOĞAL ÜRÜNLERDEN TEMİZLİK ÜRÜNÜ ÜRETİMİ TAMAMLANDI

Muş Alparslan Üniversitesi’nde doğal ürün ekstreleri kullanılarak üretilen yaklaşık 1500 litre temizlik ürünü tamamlanarak teslim edildi. Proje, maliyetleri düşürmeyi hedeflerken yerli üretimi güçlendiren ve öğrencilere uygulamalı eğitim sunan önemli bir çalışma olarak öne çıkıyor.

 

Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Mustafa Yaşar ve Doç. Dr. Abdulmelik Aras tarafından yürütülen proje kapsamında, doğal ürün ekstrelerinden temizlik ürünü üretimi başarıyla tamamlandı.

“Muş İli ve Çevresinde Yetişen Bazı Doğal Ürünlerin Ekstrelerinin İzolasyonu, Karakterizasyonu ve Fonksiyonel Ürünlere Dönüştürülmesi” başlıklı çalışma çerçevesinde elde edilen çeşitli ham maddeler kullanılarak farklı türlerde temizlik ürünleri üretildi. Proje süreci sonunda üniversiteye yaklaşık 1500 litre temizlik ürünü teslim edildi.

Proje, üniversitenin temizlik malzemesi alımlarından kaynaklı maliyetleri azaltmayı hedeflerken, aynı zamanda yerli üretim kapasitesinin artırılmasına da katkı sunuyor. Temin edilen ham maddelerin üniversite bünyesinde işlenmesiyle üretilen ürünlerin uzun vadede ekonomik sürdürülebilirliğe destek sağlaması amaçlanıyor. Sürece öğrencilerin de aktif olarak katılması, uygulamalı eğitim deneyimlerini güçlendirerek sektörle uyumlu bir yetkinlik kazanmalarına imkân tanıyor.

Çalışmalar kapsamında sıvı sabun, yüzey temizleyici, bulaşık deterjanı, kireç çözücü, sıvı ovalama kremi ve çamaşır suyu gibi geniş yelpazede temizlik ürünleri üretildi. Projenin devamında ise Muş’ta yetişen endemik bitkilerden ve meyvelerden ekstraktlar elde edilerek antimikrobiyal ve antioksidan özellik taşıyan yeni temizlik ve kozmetik ürünleri geliştirilmesi planlanıyor. Üretilen bu ürünlerin antimikrobiyal, antioksidan ve sitotoksisite testlerinin tamamlanmasının ardından bilimsel araştırmalarda da kullanılması hedefleniyor.

BAP Koordinatörü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Talat Körpınar, yürütülen projenin hem üniversite hem de Muş için stratejik bir önem taşıdığını vurguladı. Körpınar, projelere verdiği destekten dolayı Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’a teşekkür ederek çalışmanın bölgesel kapasiteyi geliştirecek bir potansiyel taşıdığını ifade etti. Projenin ilerleyen aşamalarında elde edilen bilgi ve deneyimin dış paydaşlarla paylaşılması amacıyla çeşitli eğitim programları ve kurslar düzenlenmesi de planlanıyor.

İlginizi Çekebilir

VALİ ÇAKIR: “BASIN, KAMU İLE TOPLUM ARASINDA KÖPRÜDÜR”

MUŞ VAKFI, DİYARBAKIR’DA BURSİYER ÖĞRENCİLERLE İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU

VARTO MYO’DA “IBAN KİRALAMA” SEMİNERİ: HUKUKİ VE ÖNLEYİCİ BİLGİLER PAYLAŞILDI

ABD’DEN MUŞ VE BÖLGE İLLERİ İÇİN SEYAHAT UYARISI

MUŞ’TA SOĞUK SÜT ZİNCİRİ İÇİN YOL HARİTASI MASAYA YATIRILDI

NİLÜFER RAMAZAN SOKAĞI’NDA MUŞLULAR GECESİ

VALİ ÇAKIR’DAN EMNİYET TEŞKİLATI VE ŞEHİT AİLELERİYLE İFTAR

MEMUR-SEN’DEN SERT TEPKİ: “ORTADOĞU’YU ATEŞE VEREN ZORBALIK DÜZENİ GEÇİCİ, ADALET KALICIDIR”

MAUN REKTÖRÜ MUSTAFA ALİCAN, DİCLE ÜNİVERSİTESİ’NDE FİLİSTİN DAVASINI ANLATTI

DOÇ. DR. BİNGÖL’DEN ÇAĞRI: SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN HEP BİRLİKTE

  • Salı 15.4 ° / 3.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 14.7 ° / 3.5 ° Güneşli
  • Perşembe 15.7 ° / 3.8 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13