USLU, YATIRIMLARI DEĞERLENDİRDİ

Korkut Ziraat Odası Başkanı Mahsup Uslu, TRT Kurdî Sabah Haberleri canlı yayınında ilçede yapılan devlet yatırımlarını değerlendirerek çiftçilerin beklentilerini aktardı.

GÜNCEL 7.11.2019 17:24:23 297
USLU, YATIRIMLARI DEĞERLENDİRDİ

TRT Muş Muhabiri Şahin Şahin´in konuğu olarak TRT Kurdi canlı yayına bağlanan Korkut İlçe Ziraat Odası Başkanı Mahsup Uslu, ilçede ki tarımsal yatırımları değerlendirdi. İlçenin tarım ve hayvan oranlarını açıklayan Uslu, sulama göletinin onarılması ile çiftçilerin rahat bir nefes alacağını söyledi.

Doğu Anadolu Bölgesi´nde ki çiftçilere pozitif ayrıcalık yapılması gerektiğini belirten Başkan Uslu, ?Korkut´taki vatandaşlarımızın geçim kaynağı tarım ve hayvancılık üzerine yapılıyor. İlçeye bağlı 120 bin küçükbaş, 22 bin büyükbaş, 2 bin manda, 280 bin dekar arazi bulunmaktadır. Bunun yanında 1600 adet de Korkut Ziraat Odasına kayıtlı çiftçimiz vardır. İlçenin can damarı olan sulama göleti var. Geçen yıl gölette patlak oluştu suyu bırakmak zorunda kaldık. Bu yıl ilçe belediye başkanımız ve Vali beyle yaptığımız istişareler sonucunda ihalesini yaptırdılar. Bizim tek amacımız o göleti bir an önce yapıp önümüzdeki yıla yetiştirmektir.

Doğudaki çiftçiler ile batıdaki çiftçilerin bir tutulmaması tarafındayız. Doğudaki çiftçilere pozitif bir ayrımcılık yapılması gerekir. Örneğin bizim buradaki çiftçiler yıllık bir defa hasat yapıyor. Bu da kış şartlarının elverişsiz olmasından kaynaklanıyor. Ama batıdaki çiftçiler öyle değiller, yıllık üç defa bile hasat yapabiliyorlar. Bu nedenle doğudaki çiftçilere ayrı bir önem verilmesini istiyoruz. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında buğday tarlalarını ateşe veren çiftçilerimizi unutmamak gerekir. Bizim onlara vefa borcumuz vardır. Bu olay beni gerçekten çok duygulandırmıştır? dedi.

?DEVLETİMİZİN ÇOK GÜZEL DESTEKLERİ OLDU AMA BUNUN DAHA DA ARTMASINI İSTİYORUZ?

Çiftçilerin çok güzel destekler aldığını aktaran Uslu, ?gerek mazot desteği gerekse birçok alanda çiftçilere yönelik güzel destekler var. Bu desteklerin artmasını temenni ediyoruz. ancak birçok alanda da çiftçilerimizin beklentileri var. Çiftçilerimizin farklı kalemlerde desteklenmesini talebinde bulunuyoruz. Mazot, gübre ve yem fiyatları çok yüksek olduğundan dolayı çiftçilerin masrafları gelirlerinden fazla oluyor. Fazla olunca da çiftçimiz bunun hesabını yaptığı zaman ektiği üründen bir kar elde edemediği için arazilerini nadasa bırakıyorlar ot şeklinde sattıkları zaman daha avantajlı oluyorlar. Bu masraflar devletimiz tarafından biraz daha düşürülürse çiftçilerimiz adına sevineceğiz. Bir diğer husus ise, bundan 15-20 yıl önce çiftçilerimiz düğün yaptığı zaman yâda bir alış veriş yaptığı zaman her zaman 9´uncu aydan sonra yapmaya çalışırlardı. Bunun sebebi ise ekin hasadı yapıp bütçesine para geldiği için bütün işlerini o tarihe bırakırdı. O tarihlerde masraflar bu kadar fazla olmadığı için çiftçinin parası vardı. Ama şuan ki çiftçilere baktığımız zaman yüzde 95´i bankalara borçlu durumdalar. Bu durumda çiftçi 9´uncu ayda hasattan aldığı parayı banka kredilerine, tarım kooperatiflerine veya tefecilerden aldığı para varsa onlara ödüyorlar. Sonuç itibariyle çiftçinin cebine giren para yine yok. Bizim devletimizden isteğimiz bu borçları bir defaya mahsusen faizsiz ertelemesi yâda bütün borçların ertelenmesini istiyoruz ki çiftçilerimiz rahat bir nefes alabilsinler.

Bir diğer husus ise bundan 3 ay önce İstanbul´da bir sel felaketi oldu. O sel felaketinde bakanımız dedi ki selde zarar gören esnaflara 100 bin TL hibe veriyoruz yâda beş yıla bölüyoruz. Bu bizlerinde hoşuna gitti sonuç itibariyle onlarda alın teri döküyorlar. Ama sanayiciye veya esnafa verilen desteklerden çiftçilerimize de verilmesini istiyoruz. Mesela bizim burada da bu yıl kuraklık oldu ama maalesef çiftçilerin borçları ertelenmedi. Bu konuyu bizzat sayın bakan beyle de görüştük. Konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza sunduklarını söyledi. Şuanda Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasını bekliyoruz. İnşallah güzel şeyler olacaktır. Çiftçilerimizin borçları ertelense iyi bir nefes alacaktır? ifadelerini kullandı.