UZMANINDAN OKULA UYUM SÜRECİNİ KOLAYLAŞTIRACAK ÖNERİLER

İlk kez okula başlayan çocukların, okula uyum süreçleri hakkında velilere uyarılarda bulunan Psikolojik Danışman Hilal Alak, çocuklara zorlayıcı ve baskıcı tavırlar yerine olumlu davranmak gerektiğini söyledi.

EĞİTİM 4.09.2024 17:18:00
UZMANINDAN OKULA UYUM SÜRECİNİ KOLAYLAŞTIRACAK ÖNERİLER

UZMANINDAN OKULA UYUM SÜRECİNİ KOLAYLAŞTIRACAK ÖNERİLER

İlk kez okula başlayan çocukların, okula uyum süreçleri hakkında velilere uyarılarda bulunan Psikolojik Danışman Hilal Alak, çocuklara zorlayıcı ve baskıcı tavırlar yerine olumlu davranmak gerektiğini söyledi.

 

Muş Bahçeşehir Koleji Psikolojik Danışmanı Hilal Alak, okula uyum süreci konusunda ailelere önerilerde bulundu.

2024-2025 eğitim öğretim süreci öncesi okullarda uyum eğitimi başladı. Uyum sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin açıklamalarda bulunan Muş Bahçeşehir Koleji Psikolojik Danışmanı Hilal Alak, bu süreçte en büyük görevin anne ve babalara düştüğünü belirtti. Okula yeni başlayan çocuklar gibi velilerin de aynı duyguları yaşayacağını ifade eden Hilal Alak, “Kaygının ve korkunun çocukların okul anılarına baskın gelmemesi ve uyum sürecinin hem ebeveynlerin hem de çocukların heyecan verici ilk anılarını oluşturabilmeleri için dikkat edilmesi gereken hususlar çok önemlidir” dedi.

“Endişeli veya kaygılı bir tutum sergilemekten kaçının”

Okulun ilk günlerinde çocukların daha kolay adapte olabilmeleri için ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Alak, “Çocukları öncelikle okula gitme fikrine alıştırmak için onlarla kendi okul anılarınızı paylaşabilirsiniz. Ne kadar eğlendiğinizi, nasıl arkadaşlar edindiğinizi, öğretmeninizle olan ilişkinizi vs. Sizlerin anıları çocuklar için etkili bir öğüt niteliği taşıyarak okuldan beklentilerini şekillendirecektir. Okula başlamanın tatlı heyecanını çocuklara yansıtabildiğiniz gibi kaygılarınızı da onlara aktarabileceğinizi unutmayın. Sizin telaşlı ve panik halleriniz, çocuklarınızın da kaygılanmasına neden olabilir. İlk günler çevrenizde veya öğretmenlere çocuğunuzu tanımlamak için yaptığınız “Benim çocuğum hassas acaba alışabilecek mi hemen?”, “Çocuğum hemen kaynaşamaz, utangaç bir yapısı var”, “Bizimki çok hareketli ve ders çalışmayı sevmez” gibi cümlelerle sorunu tanımlamaya çalışırken aslında çocuğunuzu etiketliyorsunuz. Sürece dâhil fikri olmayan çocuk ebeveyninin tanımlamalarını içselleştirerek kendisinden beklenenin bunlar olduğuna ikna olacaktır. Endişeli veya kaygılı bir tutum sergilemekten kaçının. Sakin ve güven verici bir yaklaşım benimseyin. Sizin okula uyum sürecinde duygularınız nasıl ise çocuğun da o yönde duygularının meyledeceğini unutmayın” dedi.

“Olumlu bir tutum benimseyin”

“Okulun eğlenceli ve öğrenmenin zevkli olduğunu anlatın” diyen Alak şunları kaydetti, “Çocuğunuzun merakını teşvik edin. Okul, öğretmenler veya diğer çocuklar hakkında olumsuz konuşmalar yapmak, çocuğun okula karşı olumsuz bir tutum geliştirmesine yol açabilir. Her şeye rağmen çocuğun endişe veya korku duyması mümkündür. Çocuğunuzun korku veya endişelerini küçümsemek ya da yok saymak yerine, onları dinleyin ve anlamaya çalışın. "Bunda korkacak bir şey yok.", ‘’Sen artık büyüdün tek başına okulda durabilirsin.’’, ‘’Bak arkadaşın hiç ağlamıyor, sen boşuna ağlıyorsun.’’ gibi ifadeler, çocuğunuzun duygularını ifade etmesini zorlaştırabilir. Korkuları bastırmak yerine ifade etmesine izin verin, kaynağını öğrenin ve beraber çözmeye çalışın. Gerekirse okul psikolojik danışmanından destek alın. Uyum sürecinin 4-5 hafta sürebileceğini unutmayın ve sabırlı olun. Çocuğunuzun hızlı bir şekilde uyum sağlaması için baskı yapmak, stres seviyesini artırabilir. Çocuğun duygusal ihtiyaçlarını dikkate alarak hareket edin.

Çocukları duygusal olarak okula hazırlarken evin içinde de okul saatlerine uygun olan yeni rutinleri eklemek gerekecek. Bunların başında uyku ve yemek saatleri geliyor. Okul başlamadan önce uyku, yemek ve oyun saatlerini okul zamanına uygun hale getirmeye çalışın. Böylece okula başladığında çocuğunuzun düzenini korumasına yardımcı olur. Bunlarla beraber çocuğunuzla birlikte okulu ziyaret edin. Sınıfını, oyun alanlarını ve tuvaletleri gösterin. Bu, çocuğunuzun okul ortamına aşina olmasına yardımcı olacaktır.

İlk günler zor olacaktır. Aceleci olmayın, süreçte küçük adımlarla ilerleyin. Başlangıçta okula yarım gün ya da birkaç saatlik kısa ziyaretler yaparak alışmasını sağlayın. Çocuğunuzun yanına sevdiği bir oyuncak veya güven nesnesi almasına izin verin. Bu, kendini güvende hissetmesine yardımcı olabilir. Okulda uzun süre kalmanın normal olduğunu ve sizi her zaman görebileceğini anlatın. Çocuğunuzu erken alacağınıza dair sözler vermek, okula olan güvenini sarsabilir. Çocuğunuzun okulda belirli bir süre kalması gerektiğini anlamasını sağlayın. Okul çıkışında onunla buluşacağınızı vurgulayın. Çocuğunuzla vedalaşırken uzun vedalardan kaçının. Bu, çocuğun ayrılığı daha da zorlaştırmasına neden olabilir. Kısa ve net bir şekilde vedalaşın.

“Öğretmenlerle iletişimde kalın ve işbirliğine açık olun”

Öğretmenle işbirliği içinde olmak, çocuğunuzun ihtiyaçlarına uygun destek sağlamanıza yardımcı olur. Okul ve sınıf kurallarına müdahale etmekten kaçının. Kuralların öğrenci ve öğretmen ilişkisi içinde sınıfta oluşması süreci kolaylaştıracaktır. Çocuğun her adımını kontrol etmek veya onun adına her şeyi yapmak, çocuğun bağımsızlık gelişimini engelleyebilir. Çocuğunuzun kendi başına problem çözme becerilerini geliştirmesine izin verin. Okul kurallarına uymasını teşvik edin ve bu konuda öğretmenlerle işbirliği yapın. Kurallara uyması gerektiğini çocuğunuza açıkça anlatın. Çocuğunuzun öğretmenini sürekli sorgulamak veya eleştirmek, çocuğunuzun öğretmene olan güvenini sarsabilir. Bu tür durumlarda öğretmenle yapıcı bir diyalog kurmak daha etkili olacaktır.

Bu süreçte en önemli şey, çocuğunuzun kendi hızında ilerlemesine izin vermek ve onun ihtiyaçlarını ön planda tutmaktır. Sabırlı, anlayışlı ve destekleyici bir tutum, uyum sürecini hem sizin hem de çocuğunuz için daha kolay hale getirecektir.

İlginizi Çekebilir

HAYVANCILIK EĞİTİM, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULUYOR

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ MALAZGİRT PROJESİNE BİLİMSEL KATKISINI SÜRDÜRÜYOR

BULANIK VE MALAZGİRT MYO’LARDA EĞİTİM VE KALKINMA MASAYA YATIRILDI

GELECEĞE YÖN VERECEK PROJELER GÖRÜCÜYE ÇIKTI

BAŞKAN BARIŞAN, “EĞİTİM YILI SONA ERDİ, SORUNLAR ACİLEN ÇÖZÜLMELİ”

OKUMA YAZMA HAYALİ KURAN KADINLAR, YILLAR SONRA HAYALLERİNE KAVUŞTU

KARNE HEYECANI YAŞANDI

VALİ ÇAKIR'DAN EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SONU MESAJI

EĞİTİMDE YENİLİKÇİ ATILIMLAR PROJE YARIŞMASI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

5 BİN 778 ÖĞRENCİ LGS’DE TER DÖKTÜ

  • Cuma 34.1 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 35.5 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Pazar 36 ° / 17.9 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2