VALİ GÜNDÜZÖZ, “BİR ŞEHRİ ŞEHİR YAPAN SEMBOL BİNALARDIR”

Tarihi şehir Muş’un tarihini anlatacak bir müze eksikliği Muş Valiliğinin katkılarıyla giderildi. Ziyaretçilerin ücretsiz girebileceği müze Muş halkının hizmetine açıldı.

KÜLTÜR SANAT 29.09.2021 20:45:00 513
VALİ GÜNDÜZÖZ, “BİR ŞEHRİ ŞEHİR YAPAN SEMBOL BİNALARDIR”

VALİ GÜNDÜZÖZ, “BİR ŞEHRİ ŞEHİR YAPAN SEMBOL BİNALARDIR”

Tarihi şehir Muş’un tarihini anlatacak bir müze eksikliği Muş Valiliğinin katkılarıyla giderildi. Ziyaretçilerin ücretsiz girebileceği müze Muş halkının hizmetine açıldı.

 

Muş Valiliğinin katkılarıyla hayat bulan Muş Atatürk Şehir müzesi düzenlenen törenle açıldı. İçerisinde Muş’un tarihine ışık tutacak eserleri barındıran müze, Muş için de bir ilk oldu. Topraklarında Anadolu’nun Türk İslam yurdu olmasını sağlayan 1071 Malazgirt Zaferinin yaşandığı Muş, açılan müze ile tarihini dünyaya tanıtacak.

Düzenlenen açılış töreninde bir konuşma yapan Vali Doç. Dr. İlker Gündüzöz, bir şehri şehir yapan şeylerin başında sembol binalar olduğunu dile getirerek bu kapsamda Müzeye dönüştürülen tarihi bina ve Muş belediyesi tarafından kullanılan bir diğer tarihi binanın Muş için sembol binalar olduğuna dikkat çekti.

Muş İlk Müzesinin açılışının Bakan nezdinde açmak istediklerini fakat Covid-19 salgını nedeniyle daha fazla geciktirmemek için bu tarihte açmayı uygun gördüklerini dile getiren Vali Gündüzöz şunları söyledi: “Bugün burada Atatürk ilk okulu olarak bilinen binanın restorasyonu sonucunda açmış olduğumuz müzenin resmi açılışını da yapma imkanı bulmak için ve bir farkındalık oluşturmak bir araya gelmişi bulunuyoruz. Aslında fiilen müzemiz açıldı ve ziyaretçilerine ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Fakat kamuoyunda daha iyi duyulması ve bu konuda bir farkındalık oluşması için bugün burada resmi açılışını da yapıyoruz. gönül isterdi ki bu açılışı daha kalabalık ve Ankara’dan aramıza Kültür Bakanlığını temsilen kıymetli daire başkanım Müzeler Genel Müdürlüğünden kardeşimizde var, bakan seviyesinde daha üst düzeyde yapsaydık ama covid nedeniyle bu işin çok gecikmemesi için bir an önce açalım dedik ve hep birlikte az sayıda da olsa katılımla kamuoyunun takdirine ve bilgisine sunulması ve farkındalık oluşturulması için bugün açılışı uygun gördük.” Dedi.

“SEMBOL BİNALARIN KORUNMASI ŞEHİRCİLİĞİN EN ÖNEMLİ İLKLERİNDENDİR”

Vali Gündüzöz konuşmasına Muş’un iki sembol binasının korunması ve yaşatılması için yapılan çalışmaların önemine değinerek şu ifadeleri kullandı: “Şimdi bu müze kadar, müzenin içerisinde yer aldığı yerleşke ve bina bizim için önemli. Çünkü burada bizim insanımız, Muşlular okumuşlar, çocukluklarını geçirmişler. İlkokul olarak uzun yıllar 1930’lardan beri hizmet etmiş ama oldukça bakımsız kalmış bir binaydı. Bu binan kurtulması da en azından müzenin açılması kadar bizim açımızdan değerlidir. Çünkü bir şehri şehir yapan aslında bu sembol binalardır. Sembol binaların kurtarılması ve korunması aynı zamanda bunların etrafında çeşitli yeni yapıların baskısının oluşmaması çok önemli bir faaliyettir ve şehirciliğin en önemli ilklerindendir. Bakın Muş belediyesinin belediye hizmet binası olarak kullandığı bina var. Bu bina II. Abdulhamit döneminden kalma bir Osmanlı eseri olarak, vatandaşında içinde katkılarının bulunduğu bir bina. Bu bina uzun yıllar önce okul kullanmış sonra terk edilmiş viran olma durumundayken belediye bunu restorasyon faaliyetiyle ayağı kaldırmış ve hizmet binası olarak yapmış, aslında hazine mülkiyetinde olan ve belediyeye tahsis edilmiş bir bina. Bu binanın korunmuş olması bugün yaşıyor olması çok önemli, bu binada yitirilebilirdi. Bugün burada müze olarak açılışını yaptığımız eski Atatürk İlkokulumuzda yıkılıp gidebilirdi ama yeni fonksiyonlar vermek suretiyle bu binaları ayakta tutuyoruz. Bu çok önemli bir husustur. Bunun dışında yine bu bahçede olan bir Atatürk heykeli var. Karşıdaki parkın içinde pekte fark edilmeyen bir heykeldi. Ağaçların baskıladığı ve meydan özelliğinde belki parktan dolayı ağaçların büyümesiyle biraz yitirdiği bir alanda duruyordu. Bu aslında Atatürk heykeli bile özellikli, 1950’lerde Anıtkabir’in heykel tıraşlarından bir hocalarımızdan tarafından yapılıyor ve taşrada iki ilde heykeli var. Bunlardan biri de Muş ve bu heykeli biz deplase etmek için kaldırdığımızda altındaki kitabeyi gördük. Yapan heykeltıraş hocamızın ismini ve tarihini gördük. İnşallah oraya da bir plaketle kimin tarafından yapıldığını, hangi tarihte yapıldığını biz orada belirteceğiz. Şehircilik açısından bu tip sembollerin korunması ve yaşatılması önemli. Birde tabi bizim çocuk ve genç nüfusumuz fazla, bu açıdan da müze önemli, onlara bir kültürel ilkim sağlanmış oldu.” Dedi.

“EĞER BİRLİK VE BERABERLİK OLURSA BİR MEMLEKETİN BAŞARAMAYACAĞI HİÇBİR ŞEY YOK”

Vali gündüzöz konuşmasının sonunda ise birlik ve beraberlikle yapılamayacak iş olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu işler tek başına yapılmıyor, ekip ile yapılıyor. Ben emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Bu hususta hem idare hem siyaset el ele bazı şeyleri birlikte başarıyoruz. Ben tüm paydaşlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Sayın milletvekilimize, yine ilimizin kıymetli belediye başkanına huzurlarınız da şükranlarımı sunuyorum. Eğer birlik ve beraberlik olursa bir memleketin başaramayacağı hiçbir şey yok.”

“GEÇMİŞİNDEN GÜÇ ALMAYAN TOPLUMLAR GELECEK İNŞA EDEMEZLER”

Düzenlenen törende bir konuşmada Muş Belediye Başkan Vekili Aydın Özarslan yaptı. Özarlan konuşmasında Muş’un tarihine değinerek şunları söyledi: “Geçmişinden güç almayan toplumlar gelecek inşa edemezler. Kadim şehrimiz ilki tunç çağı olmak üzere bilinen birçok büyük imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. En önemlisi tarihler 1071’i gösterdiğinde Sultan Alparslan komutasındaki ordu Malazgirt Meydan Muharebesi ile Muş’umuzu Türk İslam yurdu haline getirmiştir. Tarihsel açıdan bu çok önemlidir. İlimizin hali hazırdaki sosyal, kültürel zenginliği bu tarihsel arka plana dayanmaktadır. İlimizin bu zengin tarihi mirasının gün yüzene çıkarılıp tüm dünyaya gösterilmesi için en önemli unsur ise müzelerdir.

Sayın valimiz ilimizdeki bu eksikliği görüp büyük çabalar sarf ederek Muş’umuza ve Malazgirt ilçemize kazandırdığı müzeler için kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır. Ayrıca bu süreçte belediye başkanımız Sayın Feyat Asya’ya da katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Emeği geçen tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ederim.”


İlginizi Çekebilir

CEZAEVİNDE EBRU SANATI GÖSTERİSİ DÜZENLENDİ

6. LALE FESTİVALİ COŞKUYLA KUTLANDI

ÖYKÜ GÜNLERİNE YOĞUN İLGİ

"ARŞIN MAL ALAN OPERETİ" BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

'SANATTA MODERNDEN POSTMODERNE DÖNÜŞÜMÜN TEMEL TAŞLARI' SEMİNERİ DÜZENLENDİ

BULANIK'TA ‘KÜRSÜBAŞI VE ÇİĞKÖFTE’ ETKİNLİĞİ

KAPAN, FOTOĞRAF TURLARI İLE MUŞ’U DÜNYAYA TANITIYOR

20 BİN KİŞİ TİYATROYLA BULUŞTURULDU

BULANIK’TA TİYATRO ŞÖLENİ BAŞLADI

MALAZGİRT’TE TİYATRO ŞÖLENİ

  • Cuma 19 ° / 10.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 16 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.4 ° / 7.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16