Tarih: 22.02.2022 19:38

YAĞIŞLAR ÇİFTÇİLERE UMUT OLDU

Facebook Twitter Linked-in

YAĞIŞLAR ÇİFTÇİLERE UMUT OLDU

Bu yıl Muş’ta yaşanan yoğun kar yağışı sonrasında çiftçilerde verimli bir sezon geçirme beklentisini arttırdı.

 

Geçtiğimiz yıl ülke genelinde hissedilen kuraklığın ardından bu yıl özelikle Muş’ta yoğun şekilde etkili olan kar yağışı çiftçileri umutlandırdı. Kuraklık nedeniyle ürün rekoltesinin düştüğü geçen yıla oranla bu yıl yağan kar miktarının fazlalığı hem ürün rekoltesinin artmasını hem de su kaynaklarını olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.

Yoğun kar yağışına sevinen çiftçiler, Muş’ta en fazla üretimi yapılan  arpa, buğday, ayçiçeği, şeker pancarı gibi ürünlerde artış olması bekleniyor.

Kar yağışının çiftçiler için büyük öneme sahip olduğunu belirten Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu yıl etkili olan yağışların çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü belirten Aydın, şöyle konuştu: “Bu yıl verimin yüksek olmasını bekliyoruz. Muş'ta vatandaşların çoğu geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. Burası Türkiye’nin üçüncü ovasıdır. İnşallah bu senede çiftçimizin yüzü gülecek. Meteorolojiden aldığım bilgilere göre; geçen sene bu sezonda toplam 55 milimetre yağış düşerken, bu sene 150 milimetre civarında bir yağış gerçekleştiği için verimin yüksek olmasını bekliyoruz.  İlimizde 3,5 milyon dönüm tarım arazisi bulunmaktadır. Geçen yıl Türkiye'de kuraklık etkili oldu. Tarımsal verimde düşüş yaşandı fakat 2021 yılının sonbahar ayından bu yana yoğun yağış aldık. Bu bizim için çok önemli. Mart, nisan ve mayıs aylarında da fazla yağış bekliyoruz. Çünkü 1 milyon 300 bin dönüm hububat ekim alanımız var. Ekin alanlarımızın büyük bölümü sulanmıyor. Doğal yağışlara bağlı olarak verim alınıyor. Bu yıl tarımsal anlamda ciddi artış bekliyoruz. İlimizde 3,5 milyon dönüm tarım arazimiz bulunmakta. Bilindiği üzere geçen yıl Türkiye genelinde kuraklık sıkıntısı yaşandı. Tarım veriminde ciddi bir düşüş oldu. Fakat 2021 son bahar aylarında başlayarak iyi bir yağış aldık. Buda bizim için çok değerli. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında da beklentimiz iyi bir yağış olmasıdır. Çünkü 1 milyon 300 bin dönüm hububat ekim alanımız var. Ekin alanlarımızın büyük bir bölümü sulanmıyor. Doğal yağışlara bağlı olarak verim alınıyor. Bu yıl tarımsal alanından ciddi bir rekor bekliyoruz. Ovada geçen Murat ve karasu nehirleri istenilen seviyede yükselmeye başladı. Ayrıca kar don tehlikesini de bertaraf eder. Kar yağışı olmazsa don tehlikesi ortaya çıkar. Hububatta don kesmesi hadisesi yaşanır. Bitkilerin üşümesine neden olur. Kar bitkiyi örttüğünde gelişimini devam ettirir” şeklinde konuştu.

Muş Ziraat Odası Başkanı Hakim Yıldırım ise geçen yıla oranla yağışlarda artış olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi; "Bu sene kuraklık beklemiyoruz. Geçen yıl kasım ayında yağan kar eridi. Bu yıl çok fazla kar yağdığı için Muş Ovası şu an kar altında ve halen yağış bekliyoruz. Su seviyesi yükselmeye devam ediyor. Yağışlar hem tarım hem de hayvancılığa büyük katkı sağlayacak. Besicilerimizin ve çiftçimizin yüzü gülecek. Kuru soğukların yaşandığı günler geride kaldığını umuyoruz. Mart ayından sonra topraklarımız daha da canlanacak. Geçen sene kuraklık vardı, bunun yanında hem yağış hem de kar miktarı azdı. Bu sene çok kar yağdı. Topraklarımızda büyük bir verim bekliyoruz. Karın bu kadar çok yağması en çok çiftçilerimizi umutlandırdı” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —