Tarih: 13.05.2020 17:06

YERLİ TOHUM TARLALARI İNCELENDİ

Facebook Twitter Linked-in

 

Tarım ve Orman Bakanlığı´nın 21 ili kapsayan ve Muş´un da aralarında yer tohumluk bedelinin % 75´i hibe ve %25´i çiftçi katkısı ile karşılanan 2200 ton sertifikalı buğday ve arpa tohumluk çeşidi şimdiden boy göstermeye başladı.

Muş Ovası´nda ilk defa ekilen tohumlar, tarlaları adeta yeşile boyadı. Ekin tarlalarını inceleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, çiftçilerle görüştü.

Çiftçilerin dilek ve temennilerini dinleyen Aydın, yerli tohum projesinin çok doğru bir karar olduğunu ve Muş Ovası´nın adeta hayat bulduğunu söyledi.

Bu yıl yerli tohum bereketinin yaşandığına dikkat çeken Aydın, bin 200 ton buğday, 4 bin ton arpa ve 30 bin ton ise fasulye desteğinin verildiğini söyledi.

Verilen desteklerden dolayı çiftçiler adına teşekkür eden Aydın, şimdiden destek olarak verilen tohumların boy gösterdiğini, hayvan desteklerini de son derece sevindirici olduğunu ve bereketli bir yıl beklediklerini aktardı.

?ÇİFTÇİLER VERİLEN DESTEKLERDEN DOLAYI TEŞEKKÜR ETTİ?

Dağıtımı yapılan bu Ceyhan-99 buğday tohumluk çeşidinin kısaca kalite ve karakteristik özellikleri ise; hastalıklara ve yatmaya dayanıklı, tane beyaz, oval, sert ve kılçıklı yapıya sahiptir. Dekara ortalama 600kg gibi yüksek verimli, ekmeklik kalitesi yüksek, protein oranı %14-15 civarında buğday çeşididir.

Proje ve çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, çiftçilere hayırlı olması temennisinde bulundu.

?2200 TON SERTİFİKALI BUĞDAY VE ARPA TOHUMLUK ÇEŞİDİ DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR?

Destek olarak verilen tohumların milli tohum olduğunu belirtilerek ?Bu proje ile Muş ilimizin de içinde yer aldığı 21 ilde, boş ve atıl durumda olan ve ekilmeyen tarım alanlarının ekilmek suretiyle etkin şekilde kullanılarak ekonomiye kazandırılması ve gıda arz güvenliğinin sağlanması amaçlanmaktadır. İlimizde yazlık ekimi yaygın olan serin iklim bitkilerinden özellikle buğday ve arpa ekiminin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

İlimiz ve bölgemiz için ilkbahar ekim sezonunda, çiftçilerimizin tohum temininde ve ödemede zorluk yaşamaması amacıyla Bakanlığımızın katkı ve direktifleri ile tohumluk temin projesi başlatılmıştır. Bu bağlamda İlimizde Merkez İlçe olmak üzere 6 ilçemizde tohumluk bedelinin % 75´i Bakanlığımız tarafından hibe ve %25´i çiftçi katkısı ile karşılanan 2200 ton sertifikalı buğday ve arpa tohumluk çeşidi dağıtımı gerçekleştirilmiştir? dedi.

YAZLIK BUĞDAY, 110.000 DEKAR ALAN EKİLDİ?

Ceyhan-99 yazlık buğday çeşidi; Dağıtımı yapılan tohumluk ile yaklaşık 110.000 dekar alan ekildi. Dağıtımı yapılan bu Ceyhan-99 buğday tohumluk çeşidinin kısaca kalite ve karakteristik özelliklerinden bahsetmek isterim. Hastalıklara ve yatmaya dayanıklı, tane beyaz, oval, sert ve kılçıklı yapıya sahiptir. Dekara ortalama 600kg gibi yüksek verimli, ekmeklik kalitesi yüksek, protein oranı %14-15 civarında buğday çeşididir.

Dağıtımı yapılan arpa tohumluk çeşitleri;

Bilindiği üzere serin iklim tahıllarından olan ve ilimiz ve ülkemizde buğdaydan sonra en çok tarımı yapılan arpanın başlıca kullanım alanı hayvan yemi ve malt sanayiidir. Yüksek verimli, ilimiz iklim ve ekolojisine uygun Akhisar-98, Altıkat, Kral-87, Ramata ve Sladoran yazlık arpa tohumluk çeşitlerinden olmak üzere Merkez dahil 6 ilçemizde 200 ton dağıtımı gerçekleştirilerek, yine belirtildiği gibi 10.000 dekar atıl tarım arazisinin ekimi hedeflenmektedir. Çiftçiye 5,5 milyon TL bakanlığın hibe ile destek sunduğu ve 100 milyon TL´lik bir katkı sağlanacağı belirtildi.

 

İlk defa Ceyhan-99 yerli tohum ekimi yapan çiftçilerde durumdan son derece mutlu olduklarını aktardılar.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —