YÜZDE 60 DEVLET DESTEKLİ KEÇİ SÜTÜ ÇİFTLİĞİ KURDU

Muş´ta, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Muş İl Koordinatörlüğü desteğiyle açılan ?Hanzade 500 başlık keçi süt çiftliği´ faaliyetlerine başladı. Yüzde 60 hibe desteği ile açılan çiftlikte ayrıca Çalışma ve İŞKUR tarafından iş başı eğitim progr

GÜNCEL 3.09.2018 19:16:18
YÜZDE 60 DEVLET DESTEKLİ KEÇİ SÜTÜ ÇİFTLİĞİ KURDU

 

 

 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Muş İl Koordinatörlüğü desteğiyle ?Hanzade 500 başlık keçi süt çiftliği´ faaliyete başladı. Yaklaşık bir yıldır alt yapı ve fiziki yapısı tamamlanan çiftlikte ilk etapta 304 keçi hizmet veriyor.

Yüzde 60´ı hibe destekli olan çiftlik, endüstriyel tarım makinalarından oluşuyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde endüstriyel tarım makinaları desteğiyle ilk olma özelliği taşıyan çiftlik, tamamen modern aletle el değmeden süt üretimi yapıyor.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)´nun Tarımsal işletmelerin yeniden yapılandırılması ve topluluk stantlarına ulaştırılmasına yönelik hayata geçirilen çiftlikte ayrıca Çalışma ve İŞKUR Muş İl Müdürlüğü de işbaşı eğitim programıyla istihdam oluşturuyor.

 

Devlet desteğiyle açılan fabrika ayrıca Çalışma ve İŞKUR Müdürlüğü aracılığıyla da istihdam oluşturuyor.

?İLİN EKONOMİSİNE VE İSTİHDAMINA KATKI SAĞLIYORUZ?

Devlet desteği ile keçi süt çiftliği kuran Şenol Göçmen, il ve ülke ekonomisine katkı sağlayarak istihdam oluşturduklarını söyledi.

Bu tür işletmelerin desteklendiğini ve girişimcilere seslenen Göçmen, ?Muş merkezde yüzde 60 devlet desteğiyle TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkındırmayı Destekleme Kurumu) bir işletme kurduk. Muş merkezde tamamen profesyonel makinalarla, endüstriyel tarım makinalarıyla devlet destekli yüzde 60 hibe ile modern bir işletme kurduk. Bu şekilde ilimize, ilimiz ekonomisine ve ülke ekonomisine istihdam ve katkı sağlamaktayız. Devletimiz Doğu ve Güneydoğu´da bu tarz destekleri çokça fazla, özellikle tarım üzerine, endüstriyel tarım üzerine? dedi.

?GENÇ GİRİŞİMCİ KARDEŞLERİMİZ İÇİN BİR FIRSAT?

Devletin birçok alanda destek verdiğini ve genç girişimcilerin bundan faydalanması gerektiğini kaydeden Göçmen, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Ben genç ve girişimci arkadaşlarıma tavsiye ediyorum. TKDK, Kırsal kalkınma, DAKA gibi kalkınma ajanlarına uğrayıp bu tarz projelerden faydalanabilirler.

Bu işletmenin Doğu ve Güneydoğu´da ki bir ilk olmasında ki en büyük özellik hayvan sağlığı ve hayvan refahının birinci öncelikte olması ve tamamen endüstriyel tarım üzerine kurulu bir işletme olmasıdır. Mesela hayvanlarımızın altlarında ızgara sistemleri var.?

?İŞ BAŞI EĞİTİM İLE 195 PROGRAM AÇTIK?

Çiftlikte ki çalışmaları inceleyerek istihdam edilen personellerle görüşen Çalışma ve ŞKUR Muş İl Müdürü Mehmet Emin Taylan da ?Bizde bu tür işyerlerini desteklemek için İŞKUR İl Müdürlüğü olarak elimizden geleni yapıyoruz. Şuanda bu işverenimizle bir tane işbaşı eğitim programı düzenlemişiz fakat eğer işverenimiz ihtiyaç duyarsa, müktesebimiz ihtiyaç duyarsa MEGEB (Mesleki Gelişim Girişimci Fikir ve İş Kurmak) dahilinde bir proje de uygulayabiliriz. Çünkü ilimiz, hayvancılık ve tarım ilidir. Hayvancılık ve tarım ilinde böyle bir ilkin olması daha fazla verimli olan keçilerimizin veya hayvanlarımızın getirilmesi üretimi daha da arttıracaktır. Bu da bize süt, peynir, yağ olarak geri dönecektir ve istihdamı arttıracaktır. İş başı eğitim programında 195 program açtık. Şimdiye kadar bizim yaptığımız işbaşı eğitim programı 953 oldu. Ve bizim yılsonu itibarı ile hedefimiz 1400´dür? dedi.

?İŞİMİZDEN MEMNUNUZ, ÇALIŞIYORUZ?

Keçi süt çiftliğinde Çalışma ve İŞKUR´umunun İş Başı Eğitim Programı kapsamında istihdam edilen Yusuf Yıldırım ise ?Üretim çiftliğinde çalışıyoruz. İŞKUR kapsamında gelmişiz biz. Şuanda 304 keçiye bakıyoruz, işimizden memnunuz, çalışıyoruz. Biz burada 4 kişi çalışıyoruz, keçilere bakıyoruz, sağımını yapıyoruz. İşimizden memnunuz? şeklinde konuştu.