Genel seçimler yaklaştıkça aday belirlemede partilerin kullandıkları yöntemler de uygulanmaya başlandı. İlk temayül yoklamasını yapan parti Ak Parti oldu. Hayal Düğün salonunda yapılan temayül yoklamasında 1160 partili Milletvekili adayı olarak görmek istedikleri isimler için oy kullanırken, 431 partili herhalde milletvekili olarak görmek istediği vekil adayı olmamalı ki oy kullanmadılar.
Akşam kapanan sandıklar, Ankara’ya parti merkezine açılmadan gönderildi. Sonuçların bu hafta içerisinde Ak Parti Genel Merkezi’nde sandıkların açılmasıyla belli olacağı ifade ediliyor! Oyları yalnız üst kurul görecek ve değerlendirecekmiş…
Oy kullananda kendisine oy kullanılan adayda sonucu bilmiyor. Kim birinci ve kimler ilk beşe girdi, orada ne yapılacak, kimse bilmiyor. Her ne kadar bu kez teşkilatın baskısıyla sandığın burada açılacağı söylendiyse de, işin temayül yoklamasıyla bitmediğini zaten herkes biliyordu. Çünkü temayülün aday belirlenmesinde 10’da 1 etkisi olduğunu söyleyen de yine Ak Parti’nin kurmaylarıydı.
Gerçi sonuçları açıklasalar da ne olacak ki?
Sandıktan kim çıkarsa çıksın son noktayı parti genel başkanları koyacağından, temayülden çıkan adayın aday olarak seçilmeme ihtimali de var.
Genel merkez aday listesini oluştururken hangi kriterlere bakıyor diye soruyorsanız, o konuda da geçmişte ne yapıldıysa aynısı yapılacak. Kısaca daha önceki isim belirleme sürecinde hangi yöntemler uygulandıysa bu kez de aynısı uygulanacak. Yani aynı filmi izleyeceğiz.
Bunları niye mi anlatıyorum?
“Ankara’da kesin söz aldım. Ankara ayağı tamam yani. Bana, yeter ki sen git temayül yoklamasından eli boş dönme, liste bir kesin sensin” dediler diyen aday adayları, sandıklar açılmadan Ankara’ya götürüldü ya, şimdi 61 aday adayının tamamı ben birinci çıktım diyecek.
Oysa çıkan sonuçların ne kadar ciddiye alındığını geçtiğimiz günlerde AK Partinin lideri her şeyi çok açık bir biçimde anlatmıştı. Şöyle diyordu; “Birçok yerde çok ciddi kurumsal milliyetçilik yapıldığını biliriz. Temayül yoklamalarının da ne şekilde olduğunu biliriz.``
Ne şekilde yapıldığını çok iyi bilen lidere sahip bir parti. Sonucu kesinlikle etkilemeyecek, hiçbir hükmü olmayan yoklamayı niye yapar diye soruyorsanız, cevabıyla bitireyim yazıyı.
4 yılda bir kere de olsa, AK Parti bu temayül yoklamalarını partilileri hatırlatmak, kapılarını çaldırtmak, o kentte günlerce gündemde kalmak ve teşkilatların gazını almak için kullanıyor. En önemlisi de delegeler böylelikle delege olduklarını ve önemsendiklerini bir kez daha hatırlıyorlar. Hepsi bu… Siz ne bekliyordunuz ki?