Turgut Demirel


DİYALOG ŞART


Özellikle demokrasilerde yerel basının önemi bence ulusal basından çok daha önemlidir. Çünkü demokrasiler, yerel yönetimlerde filizlenir. Yerel basının yerel yönetimlerle diyalog halinde bulunması, demokrasinin işlemesi için büyük önem taşımaktadır. Basınının kamusal görevini yerine getirmesinde, kurumlarla olan ilişkisi ve bunun boyutu çok önemlidir.

Muş’ta benim gözlemlediğim istişarede ve bilgilendirmede resmi kurumlar, yatırımcı kuruluşlar ve sivil toplum örgütleriyle basın arasında düzenli bir ilişki yok gibi. Kamu kurumlarının basınla, istişareye dayanan ve halkı bilgilendirme temelli ilişkisi yetersiz.

Hâlbuki halk doğru bilgilenirse, kendisini yönetenler hakkında kararlarını da doğru ve sağlıklı olarak verir. Zamanı geldiğinde siyasal tercihlerini doğru bilgilere dayanarak sağlıklı olarak yapar ve de demokrasi sağlıklı işler.

Ne yazık ki Muş’ta durum böyle değil.

Ekonomik ve sosyal sorunlara zamanında çözüm üretilmemesinin ve halkın bilgisinin olmamasından dolayı eleştirilere ve dedikodulara maruz kalmalarındaki sebeplerinden biri basınla diyalogun eksik olmasındandır. Memleketin ve halkın beklentilerini tespitte kurumların basının öngörü ve tespitlerine gereksinimi vardır. İşbirliği hizmette güven, kalite ve verimliliği sağlar.

Basına sadece aktarıcılık rolü biçilmiş gibi. Haliyle basın, ilişki kopukluğu sebebiyle, gördüğünü, bildirileni kaydettiği gibi haberlerle taşımakta, endişelerini de yorumlarla aktarmak durumunda kalmaktadır.

Oysa kurumlar ve yerel yönetimler, aylık bilgilendirme toplantıları yaparak, hizmetlerinin yerine ulaşmasında basınla diyalog içinde bulunarak kalkınmaya, gelişmeye, huzura katkı sunmak yerine gizemli takılmayı daha çok tercih ediyor.

Muş kalkınma ve gelişme sorunu yaşıyor.

Konumu itibariyle bölgemizde gelişmeye en müsait illerden biri Muş olmasına rağmen geleceğine ait çizilmiş belli bir yol haritası hemen hemen yok gibi…

Sonuçta vaatler havada uçuşuyor, fakat ortada elle tutulur icraat adına bir şey yok…