Muş Alparslan Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamella Aliyeva

Tarih: 03.05.2023 20:20

Elazığlı Tanınmış Şair Bedrettin Keleştimur”un Şiirlerinin Poetikası Hakkında - 1

Facebook Twitter Linked-in

Kim diyor şiirin meydanı dardır

Sonu görünmeyen bir ilk bahardır.

Ne kadar şiir var, hayat da vardır,

Hayatın anlamı şiir değil mi?

Azerbaycan'ın ünlü şairi, şimdi cennetin bir köşesinde derin uykuya dalmış Hüseyin Arif şiir hakkında ne güzel şiir yazmış. Şiir Allah vergisidir, Yüce Allah her insana şairlik istidadı vermiyor, özel insanlara şairlik başarısı veriyor. Bedrettin Beye de Yüce Allah tarafından şairlik verilmiştir. Ben onu Elâzığ'da düzenlenen Nevruz sempozyumunda, Ahmet Kabaklı”nın Anma Töreninde ve Hazar Şiir Akşamlarından tanıdım. Bir de Elâzığ Valiliğinin Azerbaycan'ın Başkenti Bakı şehrinde Azerbaycan Yazarlar Birliği, Bakı Devlet Üniversitesi, Vektör Uluslararası Bilim Merkezinin birlikte düzenlediği Küçük Hazar'dan Büyük Hazar'a Türk Dünyası Şiir Şöleninde bir araya geldik. Ben ve Fırat Üniversitesinde Öğretim Üyesi Doç.Dr.Ahmet Tevfik Ozan”la sunuculuk yapıyorduk. Şimdi Ahmet Hocam cennette, ruhu bizlerin yanında. Hiç unutmuyoruz onu. O toplantıda ben Bedrettin Üstadımı sahneye davet ettim. Sonra ekip olarak Bakı Devlet Üniversitesi, Azerbaycan Yazarlar Birliğinde toplantılara katıldık, Hazar denizinde gemiyle gezintiye çıktık ve orada da yani Hazarın ortasında mini Şiir Şöleni düzenledik. Bolşeviklerin zulmünden, Sibirya'da kefensiz-duasız ölmemek için kardeş ellere-Elâzığ'a penah getiren Elmas Yıldırımı hatırladık, hüzünlendik: -

Selam desem, rüzgâr alıp götürse,

Ağrı dağdan Alagöze ötürse,

Kür sesimi gök Hazara yetirse,

Hazar coşup zincirini kırsa oy.

Evet, Elâzığ Bakıdan uzak değilmiş. Tarihimiz, kültürümüz, dilimiz, dinimiz hep bizi birleştirir.

Bedrettin Hocam yeni basılacak kitabını bana getirdi, birlikte gözden geçirdik şiirleri. Düşündüm ki, şairimizin kitabındaki şiirler hakkında düşüncelerimi kaleme alayım. Öyle de yaptım. Şiirinin dil çok zengindir, Türkçenin bütün elvanlıgını, zenginliğini, güzel kokusunu burada görmek mümkündür. Konuları titizlikle seçmiş ve konuların çoğu evrenseldir. Örneğin, vatan, millet, tarih, din, kültür vs. Bunları çok dikkatle, titizlikle şiirinin içine yerleştirmiştir. Hiçbir konu diğer konuyu “üzmüyor”, konular birbirini “kıskanmıyor”, her kes kendi yoluyla gidiyor.

Şair şiirlerin başlangıcını kutsal bir konudan- Vatan konusundan almaktadır. Anadolu'yu Gezmek isimli şiirinde canı kadar sevdiği Anadolu'yu adım adım geziyor ve onun güzelliklerini okurlarına sunmaktadır:

Anadolu diyorsunuz

Bir vatan coğrafyası için verilen en güzel isim.

Sade ve dupduru bir sıfat

Kars”tan Edirne”ye kadar.

Şair Harput”tan, Nemruttan, İznik, Bursa, Edirne, Harran, Pamukkale, Nevsehir, Akdeniz”den konuşur. İstanbul Yedi Tepe” de bir  karanfildir- diyor, İstanbulu övdükçe övüyor. Ve şiiri güzel duygularla bitirir:

Anadolu'yu gezmek,

Bir aşk masalı en güzel hikâye.

Büyür gözlerinizde sevdalar!

O sevda gah Zümrüdü Anka kuşu,

Kâh Taptuka varan Yunus yokuşu!

Bedrettin Üstadım manevi değerlerimizin başında gelen dinimize de yüksek değer veriyor ve şiirinin diliyle ona övgüler yağdırır. Eyi Tefekkür Dünyam isimli şiirinde İslam'ın manevi dünyamıza septiği nurdan, Medine” den, Musa'nın çilesinden, Yusuf'un sabrından söz açmaktadır. Çarpar Göğsümde Tekbir şiirinde Âdem Atamızdan söz acıyor, Manevi Vatanım şiirinde ise şunları dile getirmektedir:

Mekke, Medine, Kudüs manevi vatanim,

Gezinir semalarında, uhrevi anım.

En güzel örtü hayatın; “Takva Örtüsü”,

O örtüler ufkumdur; Ufkum da imanım.

Şair dinimizden konuşurken onun ilk defa doğduğu yerleri önce dile getirir, sonra ise dinimizi yaşatan vatan topraklarında kutsal mekanlardan konuşmaktadır. Şair Ulu Camide isimli şiirinde İslam'ı ilk kabul eden Anadolu topraklarından, buradaki kutsal mabetlerden konuşmaktadır:

Harput'ta Ulucami” de divandayım

Anadolu'da fethin dilindeyim.

Meydanlarda Sancaklı ve tuğluyum,

Canlarla, civanlarla huzurdayım.

Şair Suya Destan şiirinde de dinimize sevgisini dile getirmiştir:

Mina ile Safa'nın arasında bir koşu,

Ana yüreği titrer, zemzem yatağında su..

Şair ülkesinin manevi değerlerinden olan filozof, çok bilgili ulu insanlarına saygı ve sevgi yaklaşmakta, onların bu ilkenin manevi hazinesine ne kadar zenginlikler katmasına dile getirmiştir. Şair bütün dünyada ilim, irfanın manevi atası Ahmet Yesevi'ye şiir ithaf etmiştir.

Bir büyük Veli

Ahmet Yesevi.

Ahmet Yesevi

Fethi Anadolu” dur.

Yesevi ”deki ocak,

Hacı Bektaş Veli kadar,

Yunus kadar sıcak!


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —