GİRİŞİMDE KADIN GÜCÜ PROJESİ
Bedrettin KELEŞTİMUR
“Elâzığ Şehrimizin Geleceğini Tasavvur Etme…” başlığı altında bir organizasyon gerçekleştirildi.
Tasavvur kelimesi sözlükte, “insanların zihninde canlandırdığı şeyleri göz önüne getirme…” olarak ifade edilir. İdealist insanların/ veya idealist toplumların, ‘güçlü idealleri…’ olur. Kendilerini belli hedeflere odaklandırırlar. Bizler buna, hayat serüveni içerisinde, “niyet, amel ve istikamet…” diyoruz.
Azim, gayret ve kararlılığımızı besleyen en güçlü moral kaynağı da, ‘her hâlükârda sabırdır’
Sabır, bir bakıma insanın kendi özünde beslediği, ‘direncin adıdır’
Dikkatimi çekti… 20 Kasım Çarşamba Günü Elâzığ Hilton Otelde, “girişimde Kadın Gücü Projesi- Elâzığ’da…” cazibesi üzerinde olan bir program… Bu program, ekonominin şu zor şartları altında gerçekleştirilmesi de, moral kaynağı sağlıyor… Bu program, “ÜRKONFED, FIRATSİFED ve Türkiye İş Bankası işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.
Programın açılış konuşmalarında; Şehrin Valisi Numan Hatipoğlu, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan, FIRATSİFED Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, İş Bankasından Nazlı Coşkun’u dinliyoruz.
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Yasemin Açık’ın yaptıkları, Canan Özdemir, Nergiz Kadıoğlu Çiftçi, Damla Uluocak’tan oluşan panelistler… Dikkatlerinizi çekmiştir, kendi alanlarında belli bir birikime sahip bayan panelistler…
Her zaman işin şunu ifade etmişimdir, “Türkiye’nin artık israf ekonomisinden verim ekonomisine geçmesi elzemdir…” Girişimci bir zihniyetle; üretimde katılımcı gücü/ veya dinamikleri en sağlıklı şekilde harekete geçirecek, bir seferberlik anlayışı diyelim…
Prof. Dr. Yasemin Açık’ın hayat serüvenine baktığınızda, “inanmış bir insanın ideal yürüyüşüne şahit oluyorsunuz…” Öncelikle, F.Ü. Tıp Fakültesi’nde, “Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanlığına…” kadar, akademik başarılarla gözlemlediğimiz bir isim… 400 civarında bilimsel yayına imza atıyorlar.
Prof. Dr. Yasemin Açık’ın en önemli başarısı, “Sigara ile mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmalardır!” Bu mücadeleyi, Kurucusu olduğu/ veya yıllarca Başkanlığını yürüttüğü STK’nın başında yürütmesidir.
Yasemin Açık Hanımefendi, “Elâzığ İş Kadınları Derneği (ELİKAD) kurarak, Elâzığ Şehrindeki, ‘girişimci kadın sayısının giderek ekonomik hayat içerisinde yer almasına katkılarda bulunacaklar’
Sizlerden, Anadolu’da ticari hayat/ veya girişimcilik üzerine genel bir çerçeve çizmek istiyorsanız, Ahi Evran’ı ( 1171-1261) mutlaka hayat felsefesi ile birlikte defalarca okumalıyız/ üzerinde düşünmeliyiz.
Ahilik, Anadolu’da Ahiyan-ı Rum ismi ile örgütlenirken, kadınlarda Ahiliğin kadınlar kolu olarak
Bacıyan-ı Rum ismiyle örgütlenmişlerdir. 13.ncü asır, “Anadolu’nun Aydınlanma Asrı!” olarak da bilinir. Bu asır, Anadolu’yu büyük bir fütuhat ruhuyla geleceğe taşıyacak asır olacaktır.
Bu asırla birlikte, ticari hayatın şehirleşme kültürü içerisinde giderek filizlendiği bir asır olacaktır. Fatih, ‘esnafın yüksek ahlak ile birlikte dayanışma şuurunun büyük fütuhatlara zemin hazırladığından bahsederler!”
Prof. Dr. Yasemin Açık’ın Elâzığ insanı hatırlayacaklardır, Yakın bir geçmişte “ELİKAD ve Elâzığ Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı İş Birliğiyle “Hanımeli Göz Nuru” mağazasını açacaklardı. Bu mağazada satışa sunulan bütün emtialar, Kadınların evde ürettikleri el emeği, göz nuru ürünlerinden oluşuyordu. Bu bir, ‘atölye çalışması…’ olarak da değerlendirilebilir. Kadınlarımız zaman içerisinde, serbest piyasa içerisinde ürün geliştirme, marka oluşturma, rekabet edebilme gücü/ veya inisiyatifi kazanarak müteşebbis bir ruha sahip olabiliyordu!
Ahzâb Suresi 35.nci ayette şöyle buyrulur; “Gerçekten Allah’ın emrine boyun eğen bütün erkekler ve kadınlar, (gereği üzre Allah’ı ve Peygamberini tasdik eden) mümin erkekler ve mümin kadınlar, ibadete devam eden erkekler ve kadınlar, (iş ve sözlerinde) sadık erkekler ve sadık kadınlar, sabreden erkekler ve sabreden kadınlar, mütevazı erkekler ve mütevazı kadınlar, sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve ırzlarını koruyan kadınlar, Allah’ı çok zikreden erkekler ve kadınlar (var ya) Allah bunlara bir mağfiret ve büyük bir mükâfat hazırlamıştır”
Bu ayetin ışığında, kadın ve erkek olarak kâmil bir mümin olmanın vasıfları anlatılıyor. “Mümin erkekler ve mümin kadınlar!” ifadeleri birlikte kullanılıyor. Aileyi/ veya cemiyeti/ veya milleti inşa eden değerler bütün etrafında kenetlenmeliyiz. Elâzığ Şehrini bizler geleceğe, ‘kendi içerisinde organize olmuş müteşebbis bir zihniyetle taşıyabiliriz’ Şu şehirde/ veya şu toplumda, ‘kıskançlığı, hasetliği, enaniyet yarışını bırakalım’ Ahilik Kültürünü yüreğine işleyen Yunus Emre’miz ne diyorlar; “Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz!” Her türlü, ‘girişimci ruhu alkışlıyorum’ Gönülden alkışlanmasını da istiyorum. Selam ve muhabbetle…