KANLI NOEL…
Bedrettin KELEŞTİMUR
21 Aralık 1963 günü, tarihe Kanlı Noel olarak geçecektir.
16 Ağustos 1960 tarihinde Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantörlüğünde kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti, Rumların adayı Yunanlaştırma gayretleri sebebiyle yaşayamadı!
21 Aralık 1963 günü, Rumların gerçek niyetlerinin ortaya konduğu gündür. Akritas Planı çerçevesinde başlatılan Rum saldırıları 1974 Kıbrıs Barış Harekâtına kadar, ‘soykırıma dönüşerek devam edecektir’
Akritas Planının nihai hedefi adada yaşayan bütün Türkleri, ‘ortadan kaldırmaktır/ yok etmektir’
Makarios’ta, Enosis hedefine ulaşabilmek için Kıbrıs Cumhuriyetini atlama tahtası olarak görür!”
24 Aralık 1963 tarihi—Kanlı Noel Olayları; Lefkoşa’daki Kumsal bölgesinde Tabip Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi Mürüvvet İlhan ve çocukları Murat, Kutsi ile Hakan Rum katilleri tarafından banyo küvetinde vahşice öldürülecekti”
Kıbrıs’ta, 1974 yılına kadar sürecek olan insanlık dışı pusular, kanlı baskınlar, katliamlar bizleri neyi/ veya neleri anlatıyor?
“Dağlık Karabağ’da 26 Şubat 1992 Hocalı Katliamını…”
“Bosna-Hersek’te 12-18 Temmuz 1995 Srebrenitsa Katliamını…”
“Gazze Şeridinde 07 Ekim- devam eden tarihin büyük felaketini…”
Kıbrıs’ı iyi bilelim… Kıbrıs’ın Akdeniz’deki stratejik önemini daha dikkatle düşünelim!
Tarih boyunca, “Kıbrıs Adası’nın sahipleri değiştikçe Akdeniz’in hâkimiyeti de el değiştirmiştir!”
21 Aralık 1963 tarihi bir büyük vahşetin/ bir büyük cinayetin adı…
Allah göstermesin, düşman fırsat buldukça, bu millete şüphesiz ki, “Gazze’yi yaşatırlar…”
21 Aralık 1963 tarihi bizleri nerelere götürecektir; “Kıbrıs’ın bir Türk- Müslüman Adası olduğuna…” Kıbrıs’ın, Anadolu’nun bir parçası olduğu kesin kanaatine taşıyacaktır…
İstanbul’da, Fethin nişanı nasıl ki, “Ebu Eyyûb el- Ensari” ise,
Kıbrıs’ın Fetih nişanı, Allah Resul’ünün Halası, “Ümmü Haramdır”
Kıbrıs Fatihi olarak anılan, “Lala Mustafa Paşa…” tarihlerimizle anılır!
24 Aralık 1963 tarihi… Kıbrıs’ta görev yapan Tabip Binbaşı Nihat İlhan’ın ailesinin katledilmesi… Elâzığ Şehrimiz bu vefalı insanlara her türlü ihtimamı gösterecek şehrin en önemli Caddesine; “Şehit İlhanlar Caddesi” ismini vererek hatıralarını yâd edecekti.
Dahası, “Rahmetli Denktaş’ın, Nihat İlhan’ın da iştirakiyle Şehit İlhanlar Anıtının Açılması…
Kıbrıs Tarihinde, 1963-1974 yılları kan ve gözyaşı ile anılır!
EOKA militanlarının Kıbrıs Türklerine yönelik işlediği cinayetlerin haddi-hesabı yoktur!
20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtındaki asıl hedef Türk halkının güvenliği ve emniyetinin sağlanmasıdır…
Şunu da hemen ifade edelim, “1699 tarihinden sonra sürekli toprak kaybettik, kan kaybettik, tarihin en acılı göçleri yaşandı… 1974 tarihine gelindiğinde artık bu millet tarihi bir zaferle yeni ve önemli bir sayfa açacaktır…”
Kıbrıs’ın yönetimi İngiltere’ye (4 Haziran 1878) tarihinde bırakılacaktı… Tarih tekrar bu milletin yüzünü güldürecek şekilde tecelli edecekti.
Kıbrıs için bizler ne diyorduk; “Asrın Çanakkale’si, Akdeniz’in kalesi, Türk’ün gonca lalesi…”
Şunu gayet iyi biliyoruz, Kıbrıs’ta, Denktaş ve arkadaşlarının verdiği tarihi mücadele, “Anadolu’da Kuvayı Milliye Harekâtından örnek alınacaktır!”
Kıbrıs Barış Harekâtının üzerinden yarım asır geçmiş bulunuyor…
Yarım asır boyunca Kıbrıs Adasında ne vardır; “Barış, Huzur ve Güven…”
Kıbrıs Barış Harekâtı olmasaydı, “Gazze’de olduğu gibi…” ENOSİS tarafından büyük bir felaket yaşanacaktı!
ABD Başkanı’nın 5 Haziran 1964 tarihli iltifattan tamamen uzak, o kaba ve taassup kokan, “Johnson Mektubu” unutulmadı! AB’nin, “Kıbrıs dayatmaları…” da unutulmadı!
Ve günümüzde, Gazze’de, “ABD’nin ve AB Ülkelerinin Müslüman kanının dökülmesine nasıl göz yumduğu aşikâr!”
İnebahtı bozgununda Sokullu Mehmet Paşa’nın verdiği cevap müthiştir; “Onlar bizim gemilerimizi yakmakla sakalımızı tıraş etmişler. Biz onlardan Kıbrıs’ı almakla kollarını kesmişiz. Tıraş edilen sakal bir daha ve daha gür olarak yerine gelir, ama kesilen bir kol bir daha yerine gelmez!”
Elbette gönül coğrafyamızı bir bütün halinde düşüneceğiz. Tehditlere izin vermeyeceğiz… Daha da önemlisi birlikte strateji geliştireceğiz. Türkiye ve Azerbaycan’ın birlikte geliştirdiği strateji, “Dağlık Karabağ’ı 30 yıl süren işgalden kurtarmıştır…”
Kıbrıs Adası coğrafi olarak düşünürsek; “Türkiye’ye 65 km, İsrail’e 267 km, Mısır’a 418 km, Yunanistan’a 965 km uzaklıktadır…”
Kıbrıs tarihi boyunca da hiçbir zaman, “Rum Adası…” olmamıştır.
Türkiye, Filistin’de de, ‘garantör devlet…’ olmak istiyor. Türkiye, “11 Şubat 1959 tarihinde Zürih ve Londra Antlaşmalarıyla Kıbrıs’a müdahale yetkisini kazanacaktı!”
Türkiye’nin, Filistin’in geleceği için teklifinde ne vardır; “İki devletli bir çözümü…” ısrarla istiyor.
Barışa katkıda bulunmak, ‘insanlık görevidir…’
Milli Mücadele Tarihi iyi okunursa, insanlık tarihinin de ondan aldığı dersler vardır;
O ders nedir, “Esir Milletlere Hürriyet…”
Doğu Türkistan’da bir insanlık ayıbı/ veya dramı yaşanmaktadır…
Filistin’de, tarihin en büyük katliamı/ büyük felaket insanlığın gözünün içerisine baka baka yaşanmaktadır…
21 Aralık 1963 tarihi—Kanlı Noel Olayları… Hiçbiri unutulmaz… İnsanlık ayıbı bir büyük kara leke olarak alınlarında kalacaktır…
Hiçbir zulümde payidar değildir… Zalimler, insanlık tarihinde aynı akıbeti yaşamadan ölmemiştir!
Elazığ insanıyla, tarihiyle, kültürüyle, kimliğiyle vefalı bir şehir…
24 Aralık 2008 tarihinde, Kıbrıs Şehitleri Ve Şehit İlhanlar Anısını tarihi bir tören ve abideyle yâd edecektir.
1963 yılının o soğuk kış günlerinde; vahşetin ölüm kokan bir kâbusa döndüğü, merhametsizliğin kaskatı kesildiği, güneşin yüzünün bile karardığı bir güne, Şehitlerin kaldırıldığı gün, bundan 45 yıl önce, Elazığ topyekûn ayakta! Bu diyar diyoruz, edep dairesinde pervane gibi dönen, Mevlana meşrepli şehrin üzerinde matem rüzgârları esiyor! Dr. Nihat İlhan'ın acıları bir avaza çığlığa dönüşmüştü. O çığlıkta, merhametin abideleştiği bir yüz ifadesinden dökülen seste, “vatan sağ olsun” sedasında bütün yürekler yıkanacaktır
16 Yıl önce, bugün Şehit İlhanlardayız… Rahmetli Rauf Denktaş’ta, Nihat İlhan Paşa’da, Elâzığ Şehit İlhanlar Anıtının açılışındalar. 24 Aralık 2008 Çarşamba günü Elâzığ tarihinin en sıcak bir iklimiyle güne uyanıyordu. O gün, bu şehrin en aziz hatırası, en veciz ibarelerle nakışlı abidesi, “Kıbrıs Şehitleri ve Şehit İlhanlar Anıtı” Bir gül bahçesi misalinde açılıyordu… Şehir insanı asıl kahramanlarıyla birlikteydiler. Evet, Anadolu'nun şu civan parene şehrine; Tarihin kendi nefsinde birleyen, derleyen,
Gönüllere hükmeden aziz diyarına bir yürek insan geliyordu. Kıbrıs’ın tarihi mahşeri alın yazısına dönen kahraman bir yüz/ bir sima geliyor, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş!
Denktaş’la birlikte kimler hafızalara taşınmayacak ki, Kıbrıs’ın serüveni bir daha gözler önünden su gibi akıp gidecek! 1974 Temmuz’unda Nihat İlhan Paşa’ya gelen mektup belki de, yakın tarihimizde hafızalarda en canlı tutulacak ifadelerle doluydu; “Nihat İlhan Paşa’ya, gelen mektubun içinde bir de fotoğraf bulunuyordu... Mektup, 'Sevgili Kardeşim Nihat' diye başlıyordu. Mektubu gönderen ise Kıbrıs çıkartmasında bulunan ünlü komutanlardan hemşehrimiz Bedreddin Demirel'di. Sn Demirel mektubunda özetle, “Şehitlerin kanlarının yerde kalmadığını, Kıbrıs Türkü'nün esaretten kurtulduğunu bildiriyordu...” Zulüm elbet, gün gelecek kendi ateşiyle, kendi sarayını yakacaktı!
Sözümü nereye getireceğim, aman ha; bundan sonra ne Kıbrıs politikalarında ve ne de Suriye politikalarında, ‘zerre miskal yanlış yapmamaya gayret sarf edelim’
Kanlı Noel üzerinden 61 yıl geçmiş… Bu millet hala o acıların sıcaklığında gözyaşlarını dökmektedir.