Bedrettin KELEŞTEMUR


MAHMUT SAMİNİDEN ÖĞÜTLER

FİKİR BAHÇESİ


MAHMUT SAMİNİDEN ÖĞÜTLER

Bedrettin KELEŞTİMUR

Palu’da medfûn Mahmut Samini hazretlerinin Halifesi Harput’ta medfûn Hafız Osman Bedrettin Efendi hazretlerine öğütlerini gönül kalemiyle nakşedelim…

1.Mahafetullah (Allah korkusu), 2. Muhabetullah, 3. Gönle dikkat, 4. Teslimiyet, 

5. Nefse muhalefet, 6. Sa’yu gayret, 7. Kesrette vahdet, 8. Çok salavat, 

9. Tevhide müdavemet, 10. Az yemek, 11. Temiz giyinmek, 12. Halka menfaatlı olmak, 

13. Mütehallik olmak, 14. Mürşide itaat, 15. İnsana şefkat, 16. Kadınlara nazarı ibret,

17. Zamana uymak, 18. Hükümete mutlak itaat, 19. Hasrette ari olmak, 

20. Buğzü adavetten beri olmak, 21. Komşu haklarını her şeyden önemli bilmek,

22. Sözünün eri olmak, 23. Nefsinin sahibi olmak, 24. Dünyayı atmamak,

25. Ahireti unutmamak, 26. Doğruluktan ayrılmamak,

27. Haddi aşmamak, 28. Huzurla sükûn bulmaktır!”

Mahmut Samini Hazretleri İmam Efendiye şöyle derler; “Başarımızın alfabesi bunlardır. Artık vazifemiz başladı. İnsan içine karış aşk ateşi ile dönüş, fenalıkları yak, iyilikleri besle, insanı insana yanaştır, tek hakka ulaştır, zinhar ilmine güvenme, fadlına kanma, dünyaya aldanma, nefsine uyma, şeytanı at, aşkla yan, şevkle kalk, peşinden gelenler ne olursa olsun onları iyi gözet, sapıkları düzelt, huzura dikkat et, her sözün hakikat ve görüşlerin marifet olsun.” 

Bu bilgileri İmam Efendinin oğlu Elâzığ Şehrinde uzun yıllar ağır ceza reisliği yapan, rahmetli Ziyaeddin Uz Beyefendinin 82 sayfa hacimli notlarından aldım.

Ahmet Fevzi Özçimi’nin hazırladığı 66 sayfa hacmindeki eserde de, İmam Efendinin sohbete memur ettiği zatlar; Mustafa Naci Efendi, Mülazım Said Bey, Miralay Mes’ud Bey, Harputlu Hacı Hazmi Bey, Kardeşi Hafız İbrahim Efendi, Tokatlı Ahmet Hilmi Efendi, Divriğili Ahmet Efendi!” 

Burada okurlarımızla özellikle de paylaşmak istedim. Türkiye’de deprem bilimiyle ön plana çıkan hemşehrimiz Prof. Dr. Naci Görür, ‘Mustafa Naci Efendinin torunu oluyorlar…” Allah hepsinden razı olsun.

Öğütler/ veya nasihatlerden söz etmişken, Hz. Lokman’ın oğluna vermiş olduğu 40 öğüt önemlidir.

Hz. Lokman oğluna şöyle seslenecekler, “Oğlum eğer yaptığın iş hardal tanesi kadar bile olsa ve bir taş içine girse, Allah onu ortaya çıkarır. Muhakkak ki, Allah en gizli işleri bütün inceliğiyle bilir, O her şeyden hakkıyla haberdardır.”

Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye öğüdü meşhurdur…

Şeyh Edebali, “Ahi Teşkilatının şeyhi, Osman Gazi’nin kayınbabası ve hocasıdır.”

Şeyh Edebali, Osman Gazi’ye şöyle seslenirler, “Öfken ve nefsin bir olup aklını yener. Sabah rüzgârlarında savrulur gidersin. Daima sabırlı, sebatlı ve iradene sahip olasın. Dünya senin gözlerinin gördüğü gibi büyük değildir.”

Bizlerin sürekli çağrısı, “erdemli insandan erdemli topluma vasıl olma yolunda gayret…” üzerinedir.

Mahmut Samini Hazretlerinin bir asır öncesinde, Harput’ta medfûn İmam Efendi Hazretlerine öğütleri üzerinde tefekkür edelim… İlk insan, Hz. Âdem (as.) günümüze kadar verilen bir mücadele vardır. O mücadelenin adı, “Tevhit Mücadelesidir!” Bu mücadele, ilanihaye devam edecektir. 

İnsanlık tarihinde, “Hak ve Batıl aynı geminin/ veya dünya gemisinin içerisindedir…” 

Bizler, Hz. İbrahim ile birlikte Nemrut’u; Hz. Musa ile birlikte Firavun’u, Allah’ın Resul’ü ile birlikte Ebu Cehilleri, Ebu Lehepleri görüyoruz. Her birinden büyük dersler çıkaracağımız, “Hak ve Batıl Mücadelesine şahit oluyoruz!” 

05 Ocak 1975 tarihinde aramızdan ayrılan Bayrak Şairimiz Arif Nihat Asya’nın o meşhur, NAAT’ı ndan;

“Ebu Leheb öldü” diyorlar; / Ebu Leheb ölmedi, ya Muhammed;/ Ebu Cehil kıtalar dolaşıyor!/ Haset gururla savaşta/ Gurur, Kaf Dağı’nda derebeyi…/ Onu da yaralarlar kanadından,/ Gelse bir şefkat meleği/ İyiliğin türbesine/ Türbedar oldu iyi!/ Vicdanlar sakat/ Çıkmadan yarına./ İyilikler getir, güzellikler getir/ Âdemoğullarına!”

Sözünün eri olmak, Nefsinin sahibi olmak, Dünyayı atmamak, Ahireti unutmamak, Doğruluktan ayrılmamak, Haddi aşmamak, Huzurla sükûn bulmak… Bütün bu unsurlar bizlere, ‘gaye-ufuk insanı hazırlıyor’ Her türlü zorluğa karşı dirençli ideal bir toplum olmak…

Selam ve Muhabbetle…